Huis verduurzamen

Een duurzaam huis verhoogt je wooncomfort, brengt je maandlasten naar beneden en draagt tegelijkertijd bij aan een beter milieu. Maar aan het verduurzamen van een huis hangt vaak ook een flink kostenplaatje. Toch zijn er een aantal financieringsmogelijkheden en die zetten we graag voor je op een rijte.

Waarom je huis verduurzamen?

Door je huis te verduurzamen, win je veel voordelen. Zo blijft het ’s zomers lekker koel en ’s winters juist lekker warm! Maar een van de grootste voordelen is natuurlijk dat jouw maandelijkse lasten omlaag gaan. Als je jouw woning bijvoorbeeld goed hebt geïsoleerd, komt er minder kou binnen, waardoor je minder hoeft te stoken. En dat ga je terugzien in je portemonnee. Daarnaast zorgt een energiezuinige woning er natuurlijk ook voor dat we klimaatverandering een klein beetje tegengaan. Hoe dan ook, het is dus een win-winsituatie! Meer weten? Download onze flyer energiebesparende maatregelen.

Doe de Energie Bespaarcheck

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden met betrekking tot jouw woning? Doe dan eens de Energie Bespaarcheck! Hiermee krijg je binnen een minuut een indicatie van jouw bespaarmogelijkheden.

Check mijn woning
Huis verduurzamen - Huis & Hypotheek

Financieringsmogelijkheden voor het verduurzamen van je huis

Het verduurzamen van je huis kun je op diverse manieren financieren. We bespreken de mogelijkheden hieronder.

Eigen spaargeld inzetten

Heb je de afgelopen jaren goed kunnen sparen? Dan is het natuurlijk fijn als je dit geld kunt inzetten voor het verduurzamen van je huis. Zo hoef je geen lening of iets dergelijks af te sluiten, dit scheelt je op de lange termijn natuurlijk weer geld.

Het verduurzamen van je huis meefinancieren in je hypotheek

Heb je de laatste tijd niet goed kunnen sparen of je geld aan andere dingen uitgegeven? Dan kun je wellicht het verduurzamen van je huis meefinancieren in je hypotheek. Je kunt in dit geval je hypotheek verhogen of een tweede hypotheek nemen. Je kunt voor het verduurzamen van je woning tot 106% van je woningwaarde lenen. Zonder energiebesparende maatregelen is dat maximaal 100%.

Kies een duurzaam huis en krijg rentekorting

Een aantal geldverstrekkers bieden de mogelijkheid tot rentekorting als je in eerste instantie direct voor een duurzaam huis kiest. Maar ook als je een groener energielabel krijgt nadat je je huis zelf hebt verduurzaamd, kun je in aanmerking komen voor korting op je rente.

Kies voor een energiebespaarlening

De Energiebespaarlening is een lening die je kunt afsluiten via het Nationaal Warmtefonds. Het gaat hierbij om een verantwoorde en betaalbare annuïteitenlening, waarmee woningeigenaren energiebesparende maatregelen kunnen uitvoeren. Om deze lening af te kunnen sluiten, dien je wel rekening te houden met een aantal punten:

  • Je bent zelf de eigenaar van de woning die je gaat verduurzamen.
  • Je kunt minimaal € 1.000 en maximaal € 65.000 lenen.
  • De aanvraag voor de Energiebespaarlening heeft een geldigheid van drie maanden.

Duurzaamheidslening via je gemeente

In 2050 moeten alle woningen van het gas af zijn om de CO2-uitstoot te verminderen, daarom stimuleert de overheid het verduurzamen van woningen. Verschillende gemeenten bieden daarom duurzaamheidsleningen aan. Dit betreft een persoonlijke lening met een vast rentepercentage gedurende de hele looptijd. Je kunt deze lening alleen gebruiken voor energiebesparende maatregelen. Wil je weten of jouw gemeente ook een duurzaamheidslening aanbiedt? Controleer het hier.

Subsidieregelingen

Sinds 1 januari 2022 zijn de subsidieregelingen voor het verduurzamen van je woning in positieve zin veranderd. Je krijgt sindsdien namelijk 30% van de kosten vergoed in plaats van 20%. Isolatiemaatregelen en/of de aanschaf van een (hybride) warmtepomp zijn maatregelen die voor deze subsidie in aanmerking komen. Benieuwd naar de subsidiemogelijkheden en naar wat er in jouw gemeente mogelijk is? Kijk dan op de subsidiewijzer.

Daarnaast is het sinds 1 januari 2023 mogelijk om subsidie aan te vragen voor slechts één isolatiemaatregel. In dit geval wordt gemiddeld 15% van de kosten vergoed. De aanvraag voor deze subsidie dien je binnen een jaar na uitvoering en betaling van je maatregel in te dienen.

Rekenvoorbeeld huis verduurzamen

Stel: Je koopt een woning uit 1970 met dakisolatie, gewoon dubbelglas en hr-ketel. Je hebt hiervoor een hypotheek nodig van € 202.000,- en gaat de woning verbeteren met spouwmuren, vloerisolatie en tien zonnepanelen. Dat kost samen zo’n € 8.000,-. Je neemt hiervoor een extra hypotheek en je totale woonlasten dalen met € 45,- per maand!

Meer weten over jouw mogelijkheden?

Ben je benieuwd naar de verduurzamingsmogelijkheden voor jouw huis en welke financieringsmogelijkheid het best bij jou past? Dan helpen onze hypotheekadviseurs je graag verder.

Kunnen wij je helpen?

Klaar voor de volgende stap?

Altijd als eerste op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen en nieuwtjes op het gebied van hypotheken, verzekeren en financieel advies? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Feedback