Huis kopen zonder vast contract

ZZP’er of freelancer?

Heb je geen vast arbeidscontract, maar werk je op basis van tijdelijke (uitzend) contracten? Ben je zzp’er of freelancer? Maar zou je wel graag een huis willen kopen? Er zijn diverse oplossingen.

Plan een afspraak
Huis kopen zonder vast contract - Huis - Hypotheek

Er is meer mogelijk dan je denkt!

Voor uitzendkrachten, flexwerkers, zzp’ers of mensen met tijdelijke arbeidscontacten zijn er verschillende oplossingen om toch een huis te kopen. Welke oplossing het beste bij jou past, hangt af van je persoonlijke situatie, je woonwensen en je plannen voor de toekomst. Samen met je Huis & Hypotheek-adviseur bekijk je welke opties jij hebt en vind je de beste manier om jouw plannen te realiseren.

Nog geen vast contract: intentieverklaring

Je hebt nog een tijdelijk contract, maar je werkgever is wel van plan om je een vast contract aan te bieden. Dan kan je werkgever dat met een intentieverklaring aangeven. Bij een groot aantal geldverstrekkers kun je dan wel terecht.

Tijdelijke contracten of uitzendwerk: Arbeidsmarktscan

Met de Arbeidsmarktscan kunnen jouw kansen op de arbeidsmarkt in beeld gebracht worden. Is jouw inkomen flexibel, maar zien jouw kansen er goed uit en is het niet waarschijnlijk dat je werkloos wordt? Dan kan een geldverstrekker besluiten om je tóch in aanmerking te laten komen voor een hypotheek.

Uitzendwerk: Perspectiefverklaring

Je vooruitzichten op werk zijn bepalend. Opleiding, werkervaring, competenties, functieniveau, flexibiliteit en de arbeidsmarktsituatie in de regio waar de medewerker woont en werkt worden meegewogen. Een persoonlijk gesprek met een intercedent van Randstad, Yacht of Tempo Team maakt onderdeel uit van de perspectiefverklaring. Een aantal geldverstrekkers kan op basis van een positieve perspectiefverklaring een hypotheek verstrekken.

Voor tijdelijke contracten, ZZP’ers en freelancers: jaarinkomen

Een aantal geldverstrekkers biedt een speciale hypotheek voor ZZP’ers en freelancers. Op basis van de nettowinst of inkomen van de afgelopen drie jaar, wordt een gemiddeld jaarinkomen berekend. Dit bedrag wordt gebruikt om je maximale hypotheek uit te rekenen en om te bepalen of je de komende jaren genoeg zult verdienen om de maandlasten te betalen. Ben je korter dan drie jaar zelfstandig ondernemer? Een aantal geldverstrekkers kunnen ook met cijfers van een of twee jaar werken.

Eén jaar ZZP’er en een hypotheek met NHG

Sinds 1 december 2016 is het voor ZZP’ers die één jaar of langer voor zichzelf werken mogelijk om een hypotheek aan te vragen met NHG bij diverse geldverstrekkers. Om voor een hypotheek als deze in aanmerking te komen, dien je minstens één jaar bij de Kamer van Koophandel ingeschreven te staan. Voordat je zelfstandig bent gaan werken, is het ook noodzakelijk dat je daarvoor één jaar in loondienst hebt gewerkt.

Kunnen wij je helpen?

Veelgestelde vragen

Hieronder een aantal veelgestelde vragen die wellicht voor jou interessant zijn. Staat jouw vraag er niet bij? Ga dan naar alle veelgestelde vragen.

 • Heb je een baan zonder vast contract? Er zijn een aantal manieren waarmee je misschien toch een hypotheek kunt krijgen. De mogelijkheden op een rij:

  Flexwerker of uitzendkracht = Arbeidsmarktscan

  Met de Arbeidsmarktscan wordt bekeken hoe jouw kansen op de arbeidsmarkt zich de komende jaren ontwikkelen en/of hoe lang het duurt voor je nieuw werk hebt, mocht je zonder komen te zitten. Een aantal geldverstrekkers accepteren de scan en je kunt ‘m via jouw Huis & Hypotheek-adviseur invullen.

  Loondienst = Intentieverklaring

  Als je geen vast contract hebt, maar wel in loondienst bent, kun je bij je werkgever een intentieverklaring aanvragen. Hierin verklaart de werkgever de intentie te hebben bij het aflopen van het tijdelijke contract, deze om te zetten in een contract voor onbepaalde tijd. Oftewel een vast contract. Uiteraard is de werkgever niet verplicht deze intentieverklaring in te vullen. Deze intentieverklaring kun je vervolgens aan je adviseur geven. Deze zal kijken bij welke geldverstrekkers je terecht kunt. Uiteraard is hierbij bepalend of je voldoende inkomen hebt voor het kopen van een woning.

  Zelfstandig ondernemer =  Jaarinkomen

  Als je een eigen onderneming hebt, is het krijgen van een hypotheek vaak lastiger. Ook al verdien je genoeg, een vast inkomen is voor veel geldverstrekkers een belangrijke indicatie te kunnen maken hoe stabiel je inkomen is. Om je te helpen met de mogelijkheden om een hypotheek te krijgen, kun je het best contact opnemen met een adviseur. Deze kijkt samen met jou welke geldverstrekker het beste aansluit bij jouw situatie.

  Meer weten over hypotheek zonder vast contract?

  Voor uitgebreide informatie over de mogelijkheden om een huis te kopen zonder vast contract kun je uiteraard een afspraak maken met één van onze adviseurs. Voor gerichte vragen kun je altijd vrijblijvend contact opnemen met Huis & Hypotheek of langskomen bij de voor jou dichtstbijzijnde vestiging van Huis & Hypotheek. Je adviseur licht je graag volledig in.

   

  Gerelateerde items:

   

  Bronpagina

 • Je kunt er op twee manieren achter komen hoeveel hypotheek je kunt krijgen.

  1. Je kunt zelf een online berekening maken (inschatting)
  2. Je kunt een adviseur een berekening laten maken (exact).

  Het exacte bedrag wat je kunt lenen is van aardig wat factoren afhankelijk, bijvoorbeeld van de hoogte van de hypotheekrente en de rentevaste periode die je kiest. Daarom geeft een online berekening alleen een indicatie.

  Wat je ook niet moet vergeten, is te bedenken hoeveel je uit wilt geven aan wonen. Je wilt natuurlijk een goede balans tussen leuk wonen en lekker leven. Soms is het dan beter om juist níét maximaal te lenen, maar juist wat minder.

  Exact berekenen hoeveel hypotheek je kunt krijgen

  Maar vaak is er meer mogelijk om een hypotheek te krijgen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je gebruik kunt maken van een startershypotheek, starterslening of dat je ouders garant staan. Er zijn vaak meer mogelijkheden om toch het huis te kopen dat je wilt. Voor een exacte berekening hoeveel hypotheek je kunt krijgen een vrijblijvende afspraak met een hypotheekadviseur in jouw omgeving.

  Lees ook:

  Bronpagina

 • Je wilt een huis kopen en bent terecht benieuwd wat er allemaal komt kijken bij het kopen van een huis. Het kopen van een huis is in een paar stappen uit te splitsen.

  Hieronder vind je ons stappenplan huis kopen. Zo krijg je kort een indruk wat er allemaal bij komt kijken.

  • Stap 1. Kennismaking en oriënterend gesprek met je Huis & Hypotheek-adviseur, zodat je weet wat voor jou mogelijk is en welke hypotheek het beste bij je past.
  • Stap 2. Adviesgesprek voor de daadwerkelijke aankoop, specifieke berekening voor de woning van jouw voorkeur.
  • Stap 3. Je bent mondeling de aankoop van de woning overeengekomen. Tijd voor het nakijken van koopakte of koop-/aanneemovereenkomst (bij nieuwbouw).
  • Stap 4. De hypotheekofferte(s) passend bij jouw wensen en mogelijkheden worden opgevraagd en benodigde stukken worden verzameld.
  • Stap 5. Ondertekenen hypotheekofferte en aanverwante documenten. De hypotheekverstrekker zal deze vervolgens beoordelen.
  • Stap 6. Administratieve afhandeling van de hypotheekaanvraag, bijvoorbeeld het regelen van de bankgarantie. Je adviseur houdt contact met de notaris en makelaar.
  • Stap 7. Eventuele afspraak over de verzekeringen.
  • Stap 8. Praktische uitvoering. Te denken valt aan stortingen/betaling die moeten worden gedaan inclusief eventuele kosten voor een testament of samenlevingscontract.
  • Stap 9. Passeren van de hypotheekakte. De notaris zal de leveringsakte opmaken (eigendomsbewijs) en de hypotheekakte in concept opmaken. Dit concept wordt nog door de adviseur gecontroleerd.
  • Stap 10. Afronding/ evaluatiegesprek. Als je nog vragen of opmerkingen hebt, kun je deze kwijt in het afrondende gesprek.

  Bronpagina

 • Er zijn zeker nog extra mogelijkheden wanneer je niet genoeg verdient om een huis te kunnen kopen. Als je beschikt over een gedeelte eigen geld, kun je dit inbrengen om een woning te kopen. Beschik je daar niet over, dan zijn er nog andere mogelijkheden.

  Extra mogelijkheden

  Voor welke optie kom ik in aanmerking?

  Een hypotheekadviseur kan uitzoeken voor welke optie jij in aanmerking komt en aan welke eisen jij dan precies moet voldoen. Wil je meer weten? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek.

  Lees ook:

  Bronpagina

 • In 2024 geldt een maximale NHG-koopsom van € 435.000. Als je energiebesparende maatregelen meefinanciert, dan mag je een hypotheekbedrag van 106% financieren. Komt de koopsom van jouw huis boven deze NHG-grens uit, dan kom je niet in aanmerking voor NHG.

  NB: Ieder jaar wordt de NHG-grens aangepast.

  Wil je weten of de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) bij jouw situatie past? Kijk voor meer informatie op onze pagina over Nationale Hypotheek Garantie of maak een afspraak.

  Lees ook:

  Bronpagina

Klaar voor de volgende stap?

Altijd als eerste op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen en nieuwtjes op het gebied van hypotheken, verzekeren en financieel advies? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Feedback