Hypotheek oversluiten

Je hypotheek oversluiten?

Lagere hypotheekrente en/of betere voorwaarden? Besparen op je maandlasten door een lagere hypotheekrente? Of voorwaarden die beter passen bij jouw situatie? Misschien kan je hypotheek ergens anders goedkoper en is oversluiten een oplossing.

Hypotheek oversluiten - Huis - Hypotheek

Advies over het oversluiten?


Je Huis & Hypotheek-adviseur weet precies welke mogelijkheden er zijn voor het oversluiten van je hypotheek. Hij of zij rekent uit of en hoeveel voordeel dit jou oplevert, kijkt of er nog andere manieren zijn om extra te gaan besparen en begeleidt je bij een overstap van hypotheekaanbieder.

Waarom je hypotheek oversluiten?

 • Lagere rente = lagere maandlasten (met uitzondering van een (bank-) spaarhypotheek)
 • Geen oversluitboete als je aan het einde van de rentevaste periode oversluit
 • Eventuele boeterente is aftrekbaar
 • Meer zekerheid als je de rente lang vastzet
 • Je persoonlijke situatie is veranderd en je wil dat je hypotheekvoorwaarden daar (weer) op aansluiten
 • Je plannen hebt voor een verbouwing

Hoe werkt hypotheek oversluiten?

Als je je hypotheek oversluit, zet je je hypotheek in zijn geheel over naar een andere geldverstrekker. Je spreekt daarbij een nieuw, en in de regel lager, rentetarief en een nieuwe rentevaste periode af. Je gaat direct besparen, want een lagere hypotheekrente betekent meestal lagere maandlasten. Of je kiest juist voor meer zekerheid door de rente langer vast te zetten.

Zelf berekenen of je kunt besparen met het oversluiten van je hypotheek?

Beste moment voor oversluiten: einde rentevaste periode

Loopt binnenkort de rentevaste periode van je hypotheek af? Dat is hét moment om je te verdiepen in nieuwe mogelijkheden. Wil je tussentijds oversluiten? Dat kan ook. Vaak moet je dan wel een oversluitboete betalen. Maar soms is de besparing zo groot, dat zelfs tussentijds oversluiten interessant wordt. 

Wat kost hypotheek oversluiten?

Sluit je je hypotheek voor het einde van de rentevaste periode over? Houd dan dus rekening met extra kosten (oversluitboete). Denk verder aan kosten voor de notaris en de taxateur. Zet je je adviseur aan het werk? Dan rekent hij of zij kosten voor het aantal uren dat hij of zij voor jou aan de slag gaat. Een adviseur maakt trouwens van te voren altijd een rekensom voor je, zodat je weet wat een overstap kost.

Graag samen met je adviseur berekenen wat oversluiten kost? Maak dan een afspraak

Wanneer niet oversluiten?

 • De kosten en de oversluitboete zijn hoger dan de besparing
 • Je huis staat onder water
 • Je hebt een lager inkomen dan toen je de hypotheek afsloot
 • Als je op korte termijn wilt verhuizen

Wat is de actuele hypotheekrente?

Alle rentetarieven van al onze aanbieders op een rij. In één oogopslag zie je precies bij welke geldverstrekker de hypotheekrente het laagste is. Nu vergelijken

Kunnen wij je helpen?

Veelgestelde vragen

Hieronder een aantal veelgestelde vragen die wellicht voor jou interessant zijn. Staat jouw vraag er niet bij? Ga dan naar alle veelgestelde vragen

 • De hypotheekrente van een hypotheek is bijna dagelijks aan verandering onderhevig. Wij krijgen de actuele hypotheekrente van verschillende hypotheken rechtstreeks aangeleverd van alle banken en tonen deze rente in een overzicht op onze website.

  Hypotheekrente van verschillende aanbieders

  Huis & Hypotheek bemiddelt in hypotheken van vrijwel alle hypotheekaanbieders; ING, Delta Lloyd, ABN AMRO, Argenta, Aegon etc. Bovendien werken wij samen met een groot aantal verzekeraars, waardoor we ook scherpe verzekeringspremies kunnen bieden.

   

  Soorten hypotheekrente

  Je kunt kiezen uit de volgende soorten hypotheekrente:

   

  Actuele hypotheekrente

  Wilt je graag advies over welke actuele hypotheekrente het beste bij u past? Maak dan vandaag nog een vrijblijvende afspraak met een hypotheekadviseur. Deze kan de hypotheekrente van verschillende hypotheken op een rij zetten en zo kunt u de beste keuze maken. Wilt u een indicatie van de actuele hypotheekrente kijk dan op onze pagina: actuele hypotheekrente.

  Bronpagina

 • Heb je een baan zonder vast contract? Er zijn een aantal manieren waarmee je misschien toch een hypotheek kunt krijgen. De mogelijkheden op een rij:

  Flexwerker of uitzendkracht = Arbeidsmarktscan

  Met de Arbeidsmarktscan wordt bekeken hoe jouw kansen op de arbeidsmarkt zich de komende jaren ontwikkelen en/of hoe lang het duurt voor je nieuw werk hebt, mocht je zonder komen te zitten. Een aantal geldverstrekkers accepteren de scan en je kunt ‘m via jouw Huis & Hypotheek-adviseur invullen.

  Loondienst = Intentieverklaring

  Als je geen vast contract hebt, maar wel in loondienst bent, kun je bij je werkgever een intentieverklaring aanvragen. Hierin verklaart de werkgever de intentie te hebben bij het aflopen van het tijdelijke contract, deze om te zetten in een contract voor onbepaalde tijd. Oftewel een vast contract. Uiteraard is de werkgever niet verplicht deze intentieverklaring in te vullen. Deze intentieverklaring kun je vervolgens aan je adviseur geven. Deze zal kijken bij welke geldverstrekkers je terecht kunt. Uiteraard is hierbij bepalend of je voldoende inkomen hebt voor het kopen van een woning.

  Zelfstandig ondernemer =  Jaarinkomen

  Als je een eigen onderneming hebt, is het krijgen van een hypotheek vaak lastiger. Ook al verdien je genoeg, een vast inkomen is voor veel geldverstrekkers een belangrijke indicatie te kunnen maken hoe stabiel je inkomen is. Om je te helpen met de mogelijkheden om een hypotheek te krijgen, kun je het best contact opnemen met een adviseur. Deze kijkt samen met jou welke geldverstrekker het beste aansluit bij jouw situatie.

  Meer weten over hypotheek zonder vast contract?

  Voor uitgebreide informatie over de mogelijkheden om een huis te kopen zonder vast contract kun je uiteraard een afspraak maken met één van onze adviseurs. Voor gerichte vragen kun je altijd vrijblijvend contact opnemen met Huis & Hypotheek of langskomen bij de voor jou dichtstbijzijnde vestiging van Huis & Hypotheek. Je adviseur licht je graag volledig in.

   

  Gerelateerde items:

   

  Bronpagina

 • Je kunt er op twee manieren achter komen hoeveel hypotheek je kunt krijgen.

  1. Je kunt zelf een online berekening maken (inschatting)
  2. Je kunt een adviseur een berekening laten maken (exact).

  Het exacte bedrag wat je kunt lenen is van aardig wat factoren afhankelijk, bijvoorbeeld van de hoogte van de hypotheekrente en de rentevaste periode die je kiest. Daarom geeft een online berekening alleen een indicatie.

  Wat je ook niet moet vergeten, is te bedenken hoeveel je uit wilt geven aan wonen. Je wilt natuurlijk een goede balans tussen leuk wonen en lekker leven. Soms is het dan beter om juist níét maximaal te lenen, maar juist wat minder.

  Exact berekenen hoeveel hypotheek je kunt krijgen

  Maar vaak is er meer mogelijk om een hypotheek te krijgen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je gebruik kunt maken van een startershypotheek, starterslening of dat je ouders garant staan. Er zijn vaak meer mogelijkheden om toch het huis te kopen dat je wilt. Voor een exacte berekening hoeveel hypotheek je kunt krijgen een vrijblijvende afspraak met een hypotheekadviseur in jouw omgeving.

  Lees ook:

  Bronpagina

 • Bij een hypotheek berekenen met een hypotheek calculator moet je er vooral opletten dat je de juiste gegevens invult. Tevens is het van belang om te weten dat het om een indicatie gaat. In veel gevallen zijn er extra mogelijkheden om een toch het huis van je dromen te kunnen kopen wanneer je bijvoorbeeld niet genoeg verdient.

  Hypotheek calculator

  Hieronder vind je 2 punten waarop je moet letten bij het maken van een berekening met een hypotheek calculator.

  • Tel je winstuitkering, 13e maand, vakantiegeld en structureel overwerk mee in je jaarinkomen
  • Vul het inkomen van jou en je partner apart in. Dit maakt een verschil in de maximale hypotheek.

  Exacte hypotheek berekenen

  Het is aan te raden in plaats van een online hypotheek calculator een adviseur te raadplegen. Een adviseur bij één van onze vestigingen brengt de mogelijkheden in kaart jouw woonwensen te vervullen.

  Hypotheek berekenen >

  Meer informatie over het berekenen van je hypotheek?

   

  Voor uitgebreide informatie over het berekenen van je hypotheek kun je uiteraard ook een afspraak maken met één van onze adviseurs. Voor gerichte vragen kun je altijd vrijblijvend contact opnemen met Huis & Hypotheek of langskomen bij de voor jou dichtstbijzijnde vestiging van Huis & Hypotheek. Je Huis & Hypotheek-adviseur licht je graag volledig in.

  Gerelateerde items:

  Bronpagina

 • Bij het omzetten of oversluiten van je hypotheek, sluit je een geheel nieuwe hypotheek af en los je de oude af. Als dat aan het einde van de rentevaste periode gebeurt, brengt dit geen kosten met zich mee. Gebeurt dit gedurende de looptijd van de hypotheek of besluit je een hypotheek bij een andere geldverstrekker onder te brengen, heeft dat meestal kosten tot gevolg. Denk hierbij aan taxatie-, notaris- en afsluitkosten.

  Boete oversluiten hypotheek

  De meeste kosten die je moet betalen bij het oversluiten van de hypotheek, is echter de boete die je moet betalen voor het vervroegd aflossen van de hypotheek. Bij het oversluiten van je hypotheek tijdens de rentevaste periode, brengt de geldverstrekker je een boete in rekening ter grootte van de gemiste rente-inkomsten.

  Kosten oversluiten hypotheek

  Om de exacte kosten van het oversluiten van je hypotheek in kaart te brengen, kun je het best een vrijblijvende afspraak maken met een adviseur in jouw omgeving. Deze zet voor jou alle kosten op een rijtje en dan kun je overwegen je hypotheek over te sluiten.
  Maak een afspraak >

  Meer informatie over de kosten bij oversluiten?

  Voor uitgebreide informatie over de kosten bij het oversluiten van je hypotheek, kun je uiteraard ook een afspraak maken met één van onze adviseurs. Voor gerichte vragen kun je altijd vrijblijvend contact opnemen met Huis & Hypotheek of langskomen bij de voor jou dichtstbijzijnde vestiging van Huis & Hypotheek. Je adviseur licht je graag volledig in.

  Gerelateerde items:

  Bronpagina

Klaar voor de volgende stap?

Altijd als eerste op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen en nieuwtjes op het gebied van hypotheken, verzekeren en financieel advies? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Feedback