Kopen of huren

Huren of kopen?

Je wilt graag verhuizen, maar ga je huren of kopen? Een koophuis dat helemaal van jezelf is en dat je naar eigen wens kunt verbouwen en inrichten? Of vind je de flexibiliteit van een huurhuis belangrijker? En hoe zit het met de maandlasten? Kan ik voor hetzelfde geld kopen in plaats van huren? Wat zijn mijn opties?

Maak een afspraak
Kopen of huren - hypotheekadvies

Wat zijn de voor- en nadelen?

De afweging om te kopen of een huis te huren is heel persoonlijk en voor iedereen anders. Belangrijk is bijvoorbeeld om na te gaan wat jij nodig hebt om fijn te wonen.

 • Bij een huurhuis ben je een stuk flexibeler als je bijvoorbeeld een baan krijgt in een andere plaats.
 • Maar een koophuis pas je bijvoorbeeld makkelijker aan je eigen wensen aan en kun je zien als investering op de lange termijn.

Reken zelf je maandlasten uit

Nieuwsgierig geworden? Weet dan dat kopen zeker niet duurder hoeft te zijn huren. Reken alvast uit wat je met jouw inkomen en eventueel je spaargeld kunt kopen, wat je kunt lenen en wat je hebt te besteden met een eigen huis.

Je huurhuis kopen

Steeds vaker worden huurhuizen aan de bewoners te koop aangeboden. Woningcorporaties zetten vaak in één keer een flink aantal huizen te koop. Jij weet precies wat voor huis je koopt én je hoeft niet te verhuizen.

Ga in gesprek

Huis & Hypotheek zet graag de mogelijkheden voor je op een rij. Samen kijken we wat het beste bij je past, wat je financiële kansen en grenzen zijn en of je misschien voor speciale regelingen in aanmerking komt. Zo zorgen we ervoor dat je een weloverwogen besluit kunt nemen.

In een kosteloos, vrijblijvend kennismakingsgesprek kijken we wat jouw opties zijn.

Kunnen wij je helpen?

Veelgestelde vragen

Hieronder een aantal veelgestelde vragen die wellicht voor jou interessant zijn. Staat jouw vraag er niet bij? Ga dan naar alle veelgestelde vragen

 • Geregeld kunnen huurders via de woningbouwvereniging hun huurwoning kopen. Als bewoner krijgen zij de keus: hun huurwoning blijven huren of de huurwoning kopen. Wat is de beste keuze?

  Bij kopen bouw je vermogen op

  Door te kopen wordt de huurwoning jouw eigendom. De huurwoning kopen is uiteindelijk vaak voordeliger dan blijven huren. Je maandlasten zullen misschien hoger uitvallen, maar je bouwt tegelijkertijd vermogen op. Bovendien profiteer je van de mogelijkheid om de hypotheekrente af te trekken, als je aflost op de hypotheek. Naast deze financiële voordelen komt er nog meer bij kijken: je hoeft niet te verhuizen en je weet zelf het beste in welke staat de huurwoning is die je koopt.

  Houd rekening met extra kosten

  Informeer eens wat de plannen zijn van de woningbouwvereniging. Als je ervoor kunt kiezen om je huurwoning te kopen, houd dan rekening met de kosten die je als eigenaar moet gaan betalen: opstalverzekering, gemeentelijke belastingen en grote onderhoudskosten zijn hier een voorbeeld van. Bovendien ga je voor langere tijd een hypotheekovereenkomst aan. Laat je Huis & Hypotheek-adviseur samen met jou je persoonlijke omstandigheden inventariseren om de beste hypotheek te vinden.

  Maak een afspraak >

  Meer informatie over het kopen van een huurwoning?

  Voor uitgebreide informatie over het kopen van een huurwoning kun je uiteraard ook een afspraak maken met één van onze adviseurs. Voor gerichte vragen kun je altijd vrijblijvend contact opnemen met Huis & Hypotheek of langskomen bij de voor jou dichtstbijzijnde vestiging van Huis & Hypotheek. Je Huis & Hypotheek-adviseur licht je graag volledig in.

  Gerelateerde items:

  Bronpagina

 • Er zijn zeker nog extra mogelijkheden wanneer je niet genoeg verdient om een huis te kunnen kopen. Als je beschikt over een gedeelte eigen geld, kun je dit inbrengen om een woning te kopen. Beschik je daar niet over, dan zijn er nog andere mogelijkheden.

  Extra mogelijkheden

  Voor welke optie kom ik in aanmerking?

  Een hypotheekadviseur kan uitzoeken voor welke optie jij in aanmerking komt en aan welke eisen jij dan precies moet voldoen. Wil je meer weten? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek.

  Lees ook:

  Bronpagina

 • Bij een hypotheek berekenen met een hypotheek calculator moet je er vooral opletten dat je de juiste gegevens invult. Tevens is het van belang om te weten dat het om een indicatie gaat. In veel gevallen zijn er extra mogelijkheden om een toch het huis van je dromen te kunnen kopen wanneer je bijvoorbeeld niet genoeg verdient.

  Hypotheek calculator

  Hieronder vind je 2 punten waarop je moet letten bij het maken van een berekening met een hypotheek calculator.

  • Tel je winstuitkering, 13e maand, vakantiegeld en structureel overwerk mee in je jaarinkomen
  • Vul het inkomen van jou en je partner apart in. Dit maakt een verschil in de maximale hypotheek.

  Exacte hypotheek berekenen

  Het is aan te raden in plaats van een online hypotheek calculator een adviseur te raadplegen. Een adviseur bij één van onze vestigingen brengt de mogelijkheden in kaart jouw woonwensen te vervullen.

  Hypotheek berekenen >

  Meer informatie over het berekenen van je hypotheek?

   

  Voor uitgebreide informatie over het berekenen van je hypotheek kun je uiteraard ook een afspraak maken met één van onze adviseurs. Voor gerichte vragen kun je altijd vrijblijvend contact opnemen met Huis & Hypotheek of langskomen bij de voor jou dichtstbijzijnde vestiging van Huis & Hypotheek. Je Huis & Hypotheek-adviseur licht je graag volledig in.

  Gerelateerde items:

  Bronpagina

 • Je wilt een huis kopen en bent terecht benieuwd wat er allemaal komt kijken bij het kopen van een huis. Het kopen van een huis is in een paar stappen uit te splitsen.

  Hieronder vind je ons stappenplan huis kopen. Zo krijg je kort een indruk wat er allemaal bij komt kijken.

  • Stap 1. Kennismaking en oriënterend gesprek met je Huis & Hypotheek-adviseur, zodat je weet wat voor jou mogelijk is en welke hypotheek het beste bij je past.
  • Stap 2. Adviesgesprek voor de daadwerkelijke aankoop, specifieke berekening voor de woning van jouw voorkeur.
  • Stap 3. Je bent mondeling de aankoop van de woning overeengekomen. Tijd voor het nakijken van koopakte of koop-/aanneemovereenkomst (bij nieuwbouw).
  • Stap 4. De hypotheekofferte(s) passend bij jouw wensen en mogelijkheden worden opgevraagd en benodigde stukken worden verzameld.
  • Stap 5. Ondertekenen hypotheekofferte en aanverwante documenten. De hypotheekverstrekker zal deze vervolgens beoordelen.
  • Stap 6. Administratieve afhandeling van de hypotheekaanvraag, bijvoorbeeld het regelen van de bankgarantie. Je adviseur houdt contact met de notaris en makelaar.
  • Stap 7. Eventuele afspraak over de verzekeringen.
  • Stap 8. Praktische uitvoering. Te denken valt aan stortingen/betaling die moeten worden gedaan inclusief eventuele kosten voor een testament of samenlevingscontract.
  • Stap 9. Passeren van de hypotheekakte. De notaris zal de leveringsakte opmaken (eigendomsbewijs) en de hypotheekakte in concept opmaken. Dit concept wordt nog door de adviseur gecontroleerd.
  • Stap 10. Afronding/ evaluatiegesprek. Als je nog vragen of opmerkingen hebt, kun je deze kwijt in het afrondende gesprek.

  Bronpagina

Klaar voor de volgende stap?

Altijd als eerste op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen en nieuwtjes op het gebied van hypotheken, verzekeren en financieel advies? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Feedback