Scheiden
Scheiding en je hypotheek
De kogel is door de kerk: jullie gaan uit elkaar. Een beslissing die veel vragen en onzekerheid met zich mee kan brengen. Wie gaat waar wonen? Blijft één van jullie in het oude huis wonen of gaat dat verkocht worden? En wat gebeurt er met de hypotheek? Hoe gaan de financiën opgedeeld worden?
Financieel advies bij scheiden
Huis & Hypotheek staat voor je klaar om je vragen te beantwoorden, een haalbare oplossing te vinden en te zorgen voor goede afspraken zodat jullie allebei verder kunnen.
Verkopen of blijven wonen?
Als jullie het huis samen gekocht hebben, dan moet er besloten worden of één van jullie er blijft wonen of dat het huis verkocht gaat worden. Belangrijk is dat degene die blijft wonen, genoeg verdient om de maandlasten in zijn eentje te betalen.
Allereerst moet het huis en de gehele hypotheekschuld op naam van de blijver geschreven worden. Is het huis in de afgelopen jaren meer waard geworden is? Dan is degene die blijft ook de helft van de overwaarde verschuldigd aan degene die vertrekt: uitkopen. De hypotheek kan hiervoor worden verhoogd of je kunt hiervoor eigen geld inzetten.
Kunnen jullie geen van beiden de maandlasten in je eentje betalen? Dan zit er helaas niets anders op dan het huis te verkopen.
Verkopen met winst
Brengt het huis meer op dan toen jullie het kochten? Dan delen jullie in de winst. Eventueel kun je jouw deel van de overwaarde gebruiken voor een nieuw huis. Doe je dat niet en koop je een nieuw huis binnen drie jaar dan is de hypotheekrente over dat deel niet aftrekbaar: de bijleenregeling.
Verkopen met verlies
Brengt de woning minder op? Dan is een gedwongen verkoop extra vervelend, omdat jullie ook de eventuele restschuld met elkaar moeten delen. Heb je een hypotheek met NHG afgesloten? In een aantal gevallen kan je restschuld kwijtgescholden worden.
En verder?
Naast de hypotheek en het huis, zijn er ook andere financiële zaken die geregeld moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan:
- Verdeling van de inboedel
- Partner- en/of kinderalimentatie
- Gebruik maken van de scheidingsregeling van de Belastingdienst
- Gevolgen voor het pensioen
De adviseurs van Huis & Hypotheek kijken met je mee en kunnen veel voor je regelen.
Kunnen wij je helpen?
Maak een afspraak
We willen graag kennis met je maken.
Mail ons
Binnen 1 dag ontvang je een antwoord.
Bel mij terug
Een adviseur belt je terug.
Veelgestelde vragen
Hieronder een aantal veelgestelde vragen die wellicht voor jou interessant zijn. Staat jouw vraag er niet bij? Ga dan naar alle veelgestelde vragen
-
Bij een hypotheek berekenen met een hypotheek calculator moet je er vooral opletten dat je de juiste gegevens invult. Tevens is het van belang om te weten dat het om een indicatie gaat. In veel gevallen zijn er extra mogelijkheden om een toch het huis van je dromen te kunnen kopen wanneer je bijvoorbeeld niet genoeg verdient.
Hypotheek calculator
Hieronder vind je 2 punten waarop je moet letten bij het maken van een berekening met een hypotheek calculator.
- Tel je winstuitkering, 13e maand, vakantiegeld en structureel overwerk mee in je jaarinkomen
- Vul het inkomen van jou en je partner apart in. Dit maakt een verschil in de maximale hypotheek.
Exacte hypotheek berekenen
Het is aan te raden in plaats van een online hypotheek calculator een adviseur te raadplegen. Een adviseur bij één van onze vestigingen brengt de mogelijkheden in kaart jouw woonwensen te vervullen.
Meer informatie over het berekenen van je hypotheek?
Voor uitgebreide informatie over het berekenen van je hypotheek kun je uiteraard ook een afspraak maken met één van onze adviseurs. Voor gerichte vragen kun je altijd vrijblijvend contact opnemen met Huis & Hypotheek of langskomen bij de voor jou dichtstbijzijnde vestiging van Huis & Hypotheek. Je Huis & Hypotheek-adviseur licht je graag volledig in.
Gerelateerde items:
-
In 2024 geldt een maximale NHG-koopsom van € 435.000. Als je energiebesparende maatregelen meefinanciert, dan mag je een hypotheekbedrag van 106% financieren. Komt de koopsom van jouw huis boven deze NHG-grens uit, dan kom je niet in aanmerking voor NHG.
NB: Ieder jaar wordt de NHG-grens aangepast.
Wil je weten of de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) bij jouw situatie past? Kijk voor meer informatie op onze pagina over Nationale Hypotheek Garantie of maak een afspraak.
Lees ook:
-
Een hypotheek met NHG kan flink goedkoper zijn dan een hypotheek zonder NHG. Maar zomaar je hypotheek oversluiten naar één met NHG kan helaas niet zomaar.
Je kunt op twee momenten een overstap maken:
- aan het einde van de rentevaste periode als de hypotheekrente opnieuw wordt vastgesteld;
- of tijdens de rentevaste periode.
Woningverbetering
Wil je de huidige hypotheek omzetten naar NHG, dan moet je iets doen om de woning te verbeteren. Als bewijs daarvoor moet je een nieuw taxatierapport laten maken, en hier zijn kosten aan verbonden. Een taxateur rekent meestal een paar honderd euro.
Daar staat dan onder andere tegenover dat een hypotheek met NHG vaak goedkoper is dan een hypotheek zonder NHG. Banken lopen minder risico op een hypotheek met NHG. Dit betekent vaak dat er een korting gegeven wordt op het rentepercentage van je hypotheek. En dan zou je de taxatiekosten ook weer terugverdienen.
Kosten oversluiten
Als je tijdens een rentevaste periode van je hypotheek besluit om te gaan oversluiten naar een hypotheek met NHG, dan betaal je in veel gevallen een boete aan de geldverstrekker voor het mislopen van rente-inkomsten. Houd daarnaast ook nog rekening met kosten voor het advies over het oversluiten, en eventueel voor de notaris.
Lees ook:
-
Nationale Hypotheek Garantie, of kortweg NHG, is één van de meest gebruikte regelingen rond het kopen van een huis. Er zijn een aantal mooie voordelen:
Financieel vangnet: De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) staat garant voor de terugbetaling van je hypotheek, mocht je dat zelf niet kunnen.
Rentekorting: Je krijgt korting op je hypotheekrente, deze kan kan oplopen tot 0,6%.
Kosten aftrekbaar: De kosten die je moet maken voor het verkrijgen van een Nationale Hypotheek Garantie zijn fiscaal aftrekbaar.
Voor het afsluiten van een hypotheek met NHG, moet je wel voldoen aan een aantal voorwaarden. Het huis mag bijvoorbeeld niet duurder zijn dan een bepaald bedrag.
Kijk ook op de speciale NHG-pagina. Daar vind je alle voordelen en voorwaarden op een rij.
Lees ook:
-
Je bent op zoek naar een gedegen hypotheek vergelijking? Huis & Hypotheek helpt je hier graag bij. Maar wat zijn nu de aandachtspunten bij het maken van een hypotheek vergelijking?
Hypotheek vergelijking
1. Hypotheek berekenen
Voor een goede vergelijking is het allereerst van belang te kijken naar de hoogte van de hypotheek. Deze kan per geldverstrekker verschillen. Bereken je hypotheek bij Huis & Hypotheek. Bezoek onze pagina: hypotheek berekenen.
2. Hypotheekrente vergelijking
Een tweede factor die van belang is bij een hypotheek vergelijking is de hypotheekrente. Deze kan eveneens per geldverstrekker en hypotheekvorm verschillen. Bovendien bestaan er verschillende hypotheekrentes voor nieuwbouw en bestaande bouw. Ga naar het overzicht van de actuele hypotheekrente.
3. Maandlasten vergelijking
Als derde doe je er goed aan gewenste maandlasten in kaart te brengen. Je zult bij de hypotheek de ideale combinatie tussen lekker leven en een leuke woning moeten vinden. Wil je nu juist lage maandlasten en mogen deze maandlasten later hoger worden, omdat je meer gaat verdienen? Maandlasten worden niet uitsluitend gevormd door de hypotheekaflossing en rente, maar ook door eventuele levensverzekeringen die zijn afgesloten. Bereken online je hypotheek en bij vraag 3 je maandlasten: maandlasten berekenen.
Hypotheek vergelijking » second opinion
Voor de beste hypotheek vergelijking en objectief advies kun je een second opinion bij Huis & Hypotheek aanvragen. Wij vergelijken dan de door jou ontvangen hypotheekoffertes met de mogelijkheden die een adviseur van Huis & Hypotheek je kan bieden. second opinion aanvragen
Meer informatie over een hypotheek vergelijking?
Voor uitgebreide informatie over het vergelijken van een hypotheek kun je uiteraard ook een afspraak maken met één van onze adviseurs. Voor gerichte vragen kun je altijd vrijblijvend contact opnemen met Huis & Hypotheek of langskomen bij de voor jou dichtstbijzijnde vestiging van Huis & Hypotheek. Je Huis & Hypotheek-adviseur licht je graag volledig in.
Gerelateerde items: