Huis verbouwen

Ben jij van plan om je huis te verbouwen? Bijvoorbeeld omdat je meer ruimte wilt creëren door een aanbouw, serre of een dakkapel? Of heb je een andere grote verbouwing in gedachten? Dan zijn er meerdere manieren om dit te financieren. Wij vertellen je er alles over op deze pagina.

Hypotheek verhogen

Zodra je een woning koopt, kun je bij de notaris aangeven dat je het hypotheekbedrag hoger inschrijft bij het kadaster. Als je in de toekomst wilt verbouwen, hoef je dankzij deze inschrijving niet langs de notaris om bij (dezelfde) geldverstrekker extra geld hiervoor te lenen. Jouw geldverstrekker beoordeelt op basis van je inkomen en de waarde van je woning na verbouwing of het mogelijk is om je hypotheek te verhogen. Het is wel belangrijk om rekening te houden met mogelijke bijkomende kosten, zoals advies- en taxatiekosten. Op je hypotheekakte kun je zien welk bedrag staat opgenomen.

Tweede hypotheek afsluiten

Als je jouw huis gaat verbouwen, kun je dit ook financieren door een tweede hypotheek af te sluiten. Dit is een hypotheek die je bovenop je huidige hypotheek afsluit. Je leent dus eigenlijk extra geld van je geldverstrekker. Zij bepalen dan ook of dit op basis van je huidige inkomen en de woningwaarde (na verbouwing) mogelijk is. Deze tweede hypotheek los je annuïtair of lineair af. Net als bij het verhogen van je hypotheek, moet je bij een tweede hypotheek ook rekening houden met eventuele bijkomende kosten, zoals advies- en taxatiekosten. Het geld dat je leent voor een tweede hypotheek, wordt vrijgegeven op het moment dat de verbouwing ingaat. Je geldverstrekker plaatst het geld daarom allereerst in een bouwdepot.

Verbouwen 2

Verbouwen door je hypotheek over te sluiten

Als je jouw woning lang geleden tegen een hoge rente hebt afgesloten, kan het mogelijk interessant zijn om je hypotheek over te sluiten, als de huidige rente lager is bijvoorbeeld. In dit geval kun je de kosten van je verbouwing in de nieuwe hypotheek meenemen. Uiteraard moet je dit financieel gezien wel aan kunnen. Houd er rekening mee dat je opnieuw kosten betaalt voor je hypotheekadvies, de bemiddeling, de notaris en de taxateur.

Weten of jij je hypotheek kunt oversluiten? Bereken het hier.

Overwaarde inzetten voor je verbouwing

Is de waarde van je woning momenteel hoger dan de hypotheek die je ervoor hebt afgesloten? Dan heb je overwaarde. Deze overwaarde kun je inzetten om je verbouwing te financieren. Je kunt met je overwaarde namelijk je hypotheek ophogen door over te sluiten of een tweede hypotheek af te sluiten. Het geld dat dan vrij komt, wordt gestort in een bouwdepot.

Sluit een persoonlijke lening af

Ben je niet van plan om je hele huis te verbouwen en gaat het slechts om een kleine verbouwing? Dan kan een persoonlijke lening of krediet de oplossing voor jou zijn. Hiervoor hoef je geen notaris- en taxatiekosten te betalen, maar betaal je maandelijks een vast bedrag. De aflossing en looptijd van de lening staan vast. Mogelijk is de rente van het krediet aftrekbaar van de belasting. Dit kun je altijd navragen bij jouw hypotheekadviseur.

Huis verduurzamen

Geen dakkapel of uitbouw, maar een duurzamere woning? Ook daar gelden diverse financieringsmogelijkheden voor. Deze kun je hier bekijken.

Maak je verbouwplannen concreet

Samen met Huis & Hypotheek maak je een financieel plan om je verbouwing op verantwoorde én betaalbare manier te realiseren. We zetten de mogelijkheden voor je op een rijtje en kijken welke oplossing voor jou financieel gezien het verstandigste is.

Kunnen wij je helpen?

Veelgestelde vragen

Hieronder een aantal veelgestelde vragen die wellicht voor jou interessant zijn. Staat jouw vraag er niet bij? Ga dan naar alle veelgestelde vragen.

  • Bouwrente is de rente die je verschuldigd bent aan de aannemer over de kosten van de bouw van je nieuwbouwhuis. Bijvoorbeeld de aankoop van de grond van de gemeente en de bouwmaterialen.

    Bouwrente kent verschillende vormen die fiscaal op verschillende manieren behandeld worden. In het volgende voorbeeld worden de verschillende vormen van het begrip bouwrente toegelicht.

    Hoe wordt de bouwrente berekend? Een voorbeeld:

    In dit voorbeeld wordt een nieuwbouwwoning gebruikt met de volgende data:

    • De bouw is op 1 februari gestart.
    • De oplevering is 1 maart.
    • De woning wordt op 1 april gekocht.
    • Op 1 juni wordt de hypotheekakte getekend.

    Verschillende soorten bouwrente

    Een bedrag aan rente van 1 februari tot 1 april is opgenomen in de koopsom van de woning. Dit is rente die aan de aannemer verschuldigd is. De aannemer heeft namelijk op 1 februari de grond moeten kopen van de gemeente om erop te gaan bouwen. Deze rente is niet fiscaal aftrekbaar en heet bouwrente.

    Onder bouwrente valt vaak ook nog een andere rente, die de koper verschuldigd is aan de aannemer. Over de periode van 1 april tot 1 juni wordt rente berekend over de bouwmaterialen die de aannemer gebruikt en dus moet voorschieten. Ook deze vorm van rente wordt bouwrente genoemd. Zolang deze rekeningen niet zijn betaald, is de koper deze rente verschuldigd aan de aannemer. Deze vorm van bouwrente is wel fiscaal aftrekbaar.

    ‘Bouwrente’ moet je niet verwarren met het begrip ‘rente tijdens de bouw‘. Na het passeren van de hypotheekakte op 1 juni, kunnen de rekeningen van de aannemer betaald worden. Vanaf dat moment wordt de verschuldigde rente niet meer betaald aan de aannemer, maar aan de geldverstrekker. Deze rente is de koper verschuldigd over het al opgenomen hypotheekbedrag. Deze rente is fiscaal aftrekbaar. Deze rente wordt ‘rente tijdens de bouw’ genoemd en wordt vaak verward met de term ‘bouwrente’.

    Bouwrentedepot

    Om dubbele woonlasten (van je huidige woning en de nieuwbouwwoning) te voorkomen, is het mogelijk om een bedrag mee te financieren in de hypotheek. Dit bedrag wordt het bouwrentedepot genoemd. Uit het bouwrentedepot wordt de rente tijdens de bouw voldaan. De rente over het bouwrentedepot is fiscaal niet aftrekbaar.

    Twijfel je nog tussen bestaande bouw of nieuwbouw? Kijk dan hier naar voor- en nadelen tussen bestaand en nieuwbouw.

    Alles weten over bouwrente en het kopen van een nieuwbouwwoning?

    Voor uitgebreide informatie over bouwrente kun je uiteraard ook een afspraak maken met één van onze adviseurs. Je Huis & Hypotheek-adviseur licht je graag volledig in.

    Maak een afspraak >

    Het eerste gesprek is altijd gratis

    Gerelateerde items:

    Bronpagina

  • Een verbouwing kan op verschillende manieren worden gefinancierd: bij het aankopen van de woning in de hypotheek, door middel van het verhogen van je bestaande hypotheek, door een tweede hypotheek op te nemen of door middel van een lening (doorlopend- of WOZ-krediet). De rente over de betreffende lening is fiscaal aftrekbaar, ongeacht welke vorm je hebt gekozen om de verbouwing te financieren.

    Meefinancieren in de hypotheek

    Het is mogelijk een verbouwing mee te financiering in de hypotheek. Om te bepalen hoeveel je kunt meefinancieren, wordt de waarde van de woning na de verbouwing als uitgangspunt genomen. Deze waarde wordt door een taxateur vastgesteld. Dit doet hij aan de hand van een door jou opgestelde opgave van de geplande verbeteringen aan de woning en de kosten die je hiermee verwacht te maken.

    Omdat de waarde van de woning niet met hetzelfde bedrag stijgt als het bedrag dat je investeert, moet je er rekening mee houden dat de verbouwing mogelijk niet volledig met de hypotheek meegefinancierd kan worden. De geldverstrekker reserveert een bouwdepot voor de geplande verbouwing. Je kunt over het geld van het bouwdepot beschikken door de facturen van de aannemer of de leverancier naar de geldverstrekker te sturen.
    Je kunt een verbouwing van je tuin ook meefinancieren in de hypotheek. De tuin wordt als een soort verlengde van de woonkamer gezien, waardoor deze bij het huis hoort. Investeren in de tuin valt daarom onder woningverbetering. Het bedrag dat je wilt meefinancieren in de hypotheek voor de tuin is in principe ook aftrekbaar als het bedrag volledig en ten minste annuïtair wordt afgelost binnen 30 jaar.

    Verbouwing financieren met het verhogen van de hypotheek

    Wanneer je een woning koopt, heb je de mogelijkheid om bij de notaris het hypotheekbedrag hoger in te laten schrijven bij het kadaster. Hiermee creëer je voor de toekomst de ruimte om zonder tussenkomst van de notaris bij dezelfde geldverstrekker extra geld te lenen voor bijvoorbeeld het verbouwen van de woning. De waarde van de woning en het inkomen moeten dit wel toelaten.

    Verbouwing financieren met een tweede hypotheek

    Een tweede hypotheek is een hypotheek die je bovenop je bestaande hypotheek afsluit en bijvoorbeeld voor een verbouwing gebruikt. Als de waarde van de woning en het inkomen het toelaten, kan er een tweede hypotheek worden gesloten op de woning. Op een registergoed (in dit geval de woning) kunnen namelijk meerdere hypotheekrechten rusten. De hypotheekrente van je tweede hypotheek is aftrekbaar zolang het bedrag volledig en ten minste annuïtair wordt afgelost, het om het hoofdverblijf gaat en je de lening afsluit om verbeteringen aan de woning aan te brengen. Wanneer je een tweede hypotheek gebruikt voor andere zaken zoals het kopen van een auto, een lange vakantie of om te beleggen, dan is de rente van je tweede hypotheek niet aftrekbaar.

    Verbouwing financieren met een lening

    Wanneer je ervoor kiest om een verbouwing te financieren door middel van een lening (bijvoorbeeld een doorlopend- of WOZ-krediet) maak je gemiddeld wat minder kosten. Zo hoeft de woning niet te worden getaxeerd en hoef je voor de lening niet naar de notaris. De rente op een lening is gemiddeld wel hoger dan de rente op een hypotheek en je hebt minder keuze in aflossingsvormen.

    Maak een afspraak >

    Meer informatie over een verbouwing financieren?

    Voor uitgebreide informatie over het financieren van een verbouwing kun je uiteraard ook een afspraak maken met één van onze adviseurs. Voor gerichte vragen kun je altijd vrijblijvend contact opnemen met Huis & Hypotheek of langskomen bij de voor jou dichtstbijzijnde vestiging van Huis & Hypotheek. Je Huis & Hypotheek-adviseur licht je graag volledig in.

    Gerelateerde items:

    Bronpagina

  • Een tweede hypotheek is een hypotheek die je bovenop je bestaande hypotheek afsluit. Bijvoorbeeld om te gaan verbouwen. Als de waarde van de woning en het inkomen het toelaten, kun je een tweede hypotheek afsluiten op je huis.

    Recht op hypotheekrenteaftrek bij een tweede hypotheek?

    De hypotheekrente van je tweede hypotheek is aftrekbaar onder de volgende voorwaarden:

    • zolang je het bedrag binnen 30 jaar volledig en ten minste annuïtair aflost,
    • het om je hoofdverblijf gaat en
    • je de lening afsluit om verbeteringen aan de woning aan te brengen.

    Wanneer je de tweede hypotheek gebruikt voor andere zaken, zoals bijvoorbeeld het kopen van een auto, een lange vakantie of om te beleggen, dan is de rente van je tweede hypotheek niet aftrekbaar.

    Lees ook:

    Advies nodig?

    Heb jij advies nodig over het aanvragen van een tweede hypotheek? Of wil je graag een keer sparren over de mogelijkheden rondom het verbouwen van je huis? Maak dan een afspraak met één van onze adviseurs. Zij helpen je graag.

    Maak een afspraak >

    Het eerste gesprek is altijd gratis.

    Bronpagina

  • Het is mogelijk een verbouwing mee te financiering in de hypotheek. Om te bepalen hoeveel je kunt meefinancieren, wordt de waarde van de woning na de verbouwing als uitgangspunt genomen. Deze waarde wordt door een taxateur vastgesteld. Dit doet hij aan de hand van een door jou opgestelde opgave van de geplande verbeteringen aan de woning en de kosten die je hiermee verwacht te maken.

    Omdat de waarde van de woning niet met hetzelfde bedrag stijgt als het bedrag dat je investeert, moet je er rekening mee houden dat de verbouwing mogelijk niet volledig met de hypotheek meegefinancierd kan worden. De geldverstrekker reserveert een bouwdepot voor de geplande verbouwing. Je kunt over het geld van het bouwdepot beschikken door de facturen van de aannemer of de leverancier naar de geldverstrekker te sturen. De betaalde hypotheekrente over een meegefinancierde verbouwing is fiscaal aftrekbaar.

    Financieren tuinverbouwing

    Je kunt een verbouwing van de tuin ook meefinancieren in je hypotheek. De tuin wordt als een soort verlengde van de woonkamer gezien, waardoor deze bij het huis hoort. Investeren in de tuin valt daarom onder woningverbetering. Het bedrag dat je wilt meefinancieren in de hypotheek voor de tuin is in principe ook aftrekbaar.

    Je Huis & Hypotheek-adviseur kan je volledig helpen met het meefinancieren van een (tuin)verbouwing in je hypotheek.

    Maak een afspraak >

    Het eerste gesprek is altijd gratis

    Meer informatie over het meefinancieren in de hypotheek?

    Meer informatie over meefinancieren? Hiervoor kun je uiteraard ook een afspraak maken met één van onze adviseurs. Voor gerichte vragen kun je altijd vrijblijvend contact opnemen met Huis & Hypotheek of langskomen bij de voor jou dichtstbijzijnde vestiging van Huis & Hypotheek. Je Huis & Hypotheek-adviseur licht je graag volledig in.

    Gerelateerde items:

    Bronpagina

  • Er zijn een aantal verschillen tussen een hypotheek en een lening.

    Een hypotheek gebruik je om een woning te kopen. De woning is daarmee ook het onderpand voor de hypotheek (registergoed). Een lening kun je voor allerlei andere doeleinden gebruiken. Bijvoorbeeld het kopen van een auto, of het realiseren van een verbouwing. Zelfs ‘rood staan’ is een soort lening.

    Verder kan een hypotheek vaak tegen een lager rentepercentage afgesloten dan een lening. Bovendien kun je een deel van de betaalde rente over je hypotheek terugvragen bij de Belastingdienst. In sommige gevallen kun je ook de rente van een persoonlijke lening terugvragen, bijvoorbeeld als het gebruikt voor een verbouwing of aflossen van een restschuld.

    Verder wordt een hypotheek ingeschreven in het Kadaster en dit verloopt via de notaris.

    Een lening is daarentegen vaak een stuk flexibeler. Bijlenen en of extra aflossen zijn makkelijk te regelen. Bij een hypotheek is dit meestal minder eenvoudig.

    Lees ook:

    Bronpagina

Klaar voor de volgende stap?

Altijd als eerste op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen en nieuwtjes op het gebied van hypotheken, verzekeren en financieel advies? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Feedback