Prinsjesdag: wat verandert er voor jou?

Prinsjesdag: wat verandert er voor jou?

Deze week presenteerde het kabinet de Miljoenennota met de financiële plannen voor 2022. Ook de woningmarkt kwam daarin uitgebreid aan bod. We praten je graag bij over de punten die voor jou als huiseigenaar interessant zijn om te weten.

Boost voor woningbouw

De woningmarkt is krap en de behoefte aan nieuwe woningen is dan ook groot. Tot 2030 zijn er maar liefst 900.000 extra woningen nodig. Het kabinet heeft bekend gemaakt de komende tien jaar 100 miljoen euro per jaar (1 miljard in totaal) te investeren in woningbouw.

Daarnaast compenseert het kabinet woningbouwcorporaties voor de bevriezing van de huren van sociale huurwoningen als gevolg van de coronacrisis. Met dit geld kunnen zij blijven investeren in nieuwbouw, onderhoud en verduurzaming.

Verduurzaming gestimuleerd

Het kabinet wil meer huiseigenaren over de streep trekken om daadwerkelijk te gaan verduurzamen. Op Prinsjesdag kondigde koning Willem Alexander daarom aan dat het kabinet subsidie beschikbaar stelt voor het verduurzamen van woningen door woningeigenaren. Van 2022 tot en met 2024 zijn de volgende subsidies beschikbaar:

  • 288 miljoen euro voor hybride warmtepompen in woningen
  • 514 miljoen euro voor de isolatie van huur- en koopwoningen

Ook is er 525 miljoen euro beschikbaar om scholen, ziekenhuizen en politiebureaus te verduurzamen. Wil jij jouw woning de komende jaren gaan verduurzamen? Lees je dan hier vast in.

Eigenwoningregeling

Per 1 januari 2022 wordt de eigenwoningregeling aangepast. De eigenwoningregeling regelt de fiscale aftrekbaarheid van de hypotheekrente van de woning waarin je woont. In de huidige regeling lopen huiseigenaren in sommige partnersituaties tegen beperkingen van de hypotheekrenteaftrek aan. Bijvoorbeeld als ze samen met een partner een woning kopen en daarvoor zelf al een koopwoning hadden. Of als ze met een partner een koopwoning hebben maar de partner komt te overlijden. Voor deze en een aantal andere situaties past het kabinet de regels aan.

Starters

Om de kansen van starters op de woningmarkt te vergroten, werd begin 2021 de overdrachtsbelasting voor starters onder de 35 jaar afgeschaft. Sinds 1 april 2021 geldt de vrijstelling van overdrachtsbelasting alleen voor woningen die niet duurder zijn dan 400.000 euro. Als je ouder bent dan 35 jaar of een woning koopt die duurder is dan 400.000 euro betaal je 2 procent overdrachtsbelasting. Kopers die de woning niet zelf gaan bewonen, betalen 8%. Nieuw is dat kopers bij onvoorziene omstandigheden – bijvoorbeeld als ze scheiden of als één van beiden komt te overlijden – na de koop maar vóór de overdracht niet automatisch het algemene tarief (8 procent) gaan betalen.

Corporaties die (starters)woningen van particulieren terugkopen die vallen onder ‘verkoop onder voorwaarden’ (VoV) worden vrijgesteld van 8 procent overdrachtsbelasting. Woningcorporaties en projectontwikkelaars verkopen VoV-woningen onder voorwaarden met een flinke korting aan starters en mensen met een lager middeninkomen. Hierdoor zouden er meer starterswoningen beschikbaar moeten komen.

Thuiswerkvergoeding

Thuis werken is bijna niet meer uit ons dagelijkse leven weg te denken. De verwachting is dat ook na de coronacrisis werknemers (deels) thuis zullen blijven werken. Werkgevers kunnen vanaf 1 januari 2022 hun werknemers een onbelaste thuiswerkvergoeding van maximaal 2 euro per dag te geven. Volgens het Nibud dekt dit bedrag de gemiddelde extra kosten aan bijvoorbeeld verwarming, koffie en wc-papier per thuiswerkdag. Voor het inrichten van een thuiswerkplek kon een werkgever al een onbelaste vergoeding geven.

Haal het beste advies in huis

We kunnen ons voorstellen dat je naar aanleiding van de op Prinsjesdag bekend gemaakte maatregelen nog vragen hebt. Stel ze gerust! Bel ons, loop binnen of plan een telefonische afspraak wanneer het jou uitkomt.

Klaar voor de volgende stap?

Altijd als eerste op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen en nieuwtjes op het gebied van hypotheken, verzekeren en financieel advies? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Feedback