Verhuizen met restschuld
Heb je een restschuld?
Als je huis in de afgelopen periode minder waard geworden is, dan heb je kans dat je bij de verkoop met een restschuld blijft zitten. Je hebt als het ware te veel hypotheek ten opzichte van de woningwaarde. Dat kan een vervelende verrassing zijn als je wilt verhuizen, maar dat hoeft niet!
Plan een adviesafspraakKan ik verhuizen met een restschuld?
Er zijn in principe drie verschillende manieren om tóch te kunnen verhuizen als je huis onder water staat. Samen bekijken we welke oplossing bij jouw inkomen en woonwensen past.
- Eigen geld: De verstandigste manier is om het verschil op te vangen met eigen (spaar)geld. Maar zorg wel dat je een buffer over houdt voor onverwachte situaties.
- Meefinancieren: Bij een aantal geldverstrekkers kun je je restschuld meefinancieren in de nieuwe hypotheek, zodat je de aflossing ervan gelijk laat lopen met de aflossing van je hypotheek. De rente is vaak (deels) aftrekbaar.
- Apart financieren: Is meefinancieren of opvangen met eigen geld niet mogelijk? Dan kun je een aparte lening naast je hypotheek afsluiten. De rente is variabel, maar wel in de meeste gevallen aftrekbaar.
Restschuld kwijtschelden via NHG
Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Weet ook dat NHG onder bepaalde voorwaarden een restschuld kan kwijtschelden als je je hypotheek niet meer kunt betalen. Je adviseur kan je er alles over vertellen.
Voorkom verrassingen
Heb je verhuisplannen en heb je het vermoeden dat je een restschuld zou kunnen hebben? Schakel dan zo snel mogelijk je adviseur in. Zo voorkom je verrassingen en heb je ruim de tijd om een verantwoorde en betaalbare oplossing te vinden. Maak een afspraak voor advies op maat.
Kunnen wij je helpen?
Maak een afspraak
We willen graag kennis met je maken.
Mail ons
Binnen 1 dag ontvang je een antwoord.
Bel mij terug
Een adviseur belt je terug.
Veelgestelde vragen
Hieronder een aantal veelgestelde vragen die wellicht voor jou interessant zijn. Staat jouw vraag er niet bij? Ga dan naar alle veelgestelde vragen.
-
Er zijn een aantal verschillen tussen een hypotheek en een lening.
Een hypotheek gebruik je om een woning te kopen. De woning is daarmee ook het onderpand voor de hypotheek (registergoed). Een lening kun je voor allerlei andere doeleinden gebruiken. Bijvoorbeeld het kopen van een auto, of het realiseren van een verbouwing. Zelfs ‘rood staan’ is een soort lening.
Verder kan een hypotheek vaak tegen een lager rentepercentage afgesloten dan een lening. Bovendien kun je een deel van de betaalde rente over je hypotheek terugvragen bij de Belastingdienst. In sommige gevallen kun je ook de rente van een persoonlijke lening terugvragen, bijvoorbeeld als het gebruikt voor een verbouwing of aflossen van een restschuld.
Verder wordt een hypotheek ingeschreven in het Kadaster en dit verloopt via de notaris.
Een lening is daarentegen vaak een stuk flexibeler. Bijlenen en of extra aflossen zijn makkelijk te regelen. Bij een hypotheek is dit meestal minder eenvoudig.
Lees ook:
-
Een tweede hypotheek is een hypotheek die je bovenop je bestaande hypotheek afsluit. Bijvoorbeeld om te gaan verbouwen. Als de waarde van de woning en het inkomen het toelaten, kun je een tweede hypotheek afsluiten op je huis.
Recht op hypotheekrenteaftrek bij een tweede hypotheek?
De hypotheekrente van je tweede hypotheek is aftrekbaar onder de volgende voorwaarden:
- zolang je het bedrag binnen 30 jaar volledig en ten minste annuïtair aflost,
- het om je hoofdverblijf gaat en
- je de lening afsluit om verbeteringen aan de woning aan te brengen.
Wanneer je de tweede hypotheek gebruikt voor andere zaken, zoals bijvoorbeeld het kopen van een auto, een lange vakantie of om te beleggen, dan is de rente van je tweede hypotheek niet aftrekbaar.
Lees ook:
Advies nodig?
Heb jij advies nodig over het aanvragen van een tweede hypotheek? Of wil je graag een keer sparren over de mogelijkheden rondom het verbouwen van je huis? Maak dan een afspraak met één van onze adviseurs. Zij helpen je graag.
Het eerste gesprek is altijd gratis.
-
De mogelijkheid tot het afsluiten van een tweede hypotheek hangt af van de overwaarde van je woning en de hoogte van je inkomen. Als zowel de overwaarde van je huis en je inkomen toereikend zijn, kun je een tweede hypotheek afsluiten.
Een tweede hypotheek kun je bijvoorbeeld gebruiken voor de verbouwing van je woning of voor achterstallig onderhoud. In beide gevallen is de hypotheekrente van je tweede hypotheek aftrekbaar zolang het bedrag binnen 30 jaar volledig en ten minste annuïtair wordt afgelost, het om je hoofdverblijf gaat en je de lening afsluit om verbeteringen aan de woning aan te brengen. Wanneer je de tweede hypotheek gebruikt voor andere zaken, zoals bijvoorbeeld het kopen van een auto, een lange vakantie of om te beleggen dan is de rente van je tweede hypotheek niet aftrekbaar.
Een tweede hypotheek is dus niets anders dan een extra hypotheek op je woning. De tweede hypotheek hoef je overigens niet bij dezelfde geldverstrekker af te sluiten. Huis & Hypotheek kan je perfect adviseren bij de keuze voor je tweede hypotheek. Een Huis & Hypotheek-adviseur bij jou in de buurt legt je graag alles uit over het afsluiten van een tweede hypotheek.
Het eerste gesprek is altijd gratis
Meer informatie over een tweede hypotheek?
Voor uitgebreide informatie over een tweede hypotheek kun je uiteraard ook een afspraak maken met één van onze adviseurs. Voor gerichte vragen kun je altijd vrijblijvend contact opnemen met Huis & Hypotheek of langskomen bij de voor jou dichtstbijzijnde vestiging van Huis & Hypotheek. Je Huis & Hypotheek-adviseur licht je graag volledig in.
Gerelateerde items:
-
Een bedrag uit een hypotheek is aftrekbaar als het gebruikt wordt voor aankoop, verbouwing, verbetering of onderhoud van je eigen woning en binnen 30 jaar volledig en ten minste annuïtair wordt afgelost. Gebruik je het resterende bedrag voor iets anders, bijvoorbeeld om een auto te kopen, dan is dit deel van de hypotheek niet aftrekbaar.
Resterend bedrag in bouwdepot?
Ook als het resterende bedrag in een bouwdepot staat, kun je dit deel van de hypotheek niet gebruiken voor iets anders dan voor het huis. De hypotheek wordt dan verlaagd met het restant van het bouwdepot.
Heb je meer vragen? Neem dan contact op met een adviseur van Huis & Hypotheek. Hij of zij beantwoord deze graag. Vind jouw dichtstbijzijnde vestiging.
Lees ook: