In zes stappen je woning verduurzamen

In zes stappen je woning verduurzamen

Je wilt je huis energiezuiniger maken om te kunnen besparen op je maandlasten, maar waar begin je? Je woning verduurzamen hoeft niet moeilijk te zijn. Kleine aanpassingen kunnen ervoor zorgen dat je gelijk kunt besparen. Hierbij is zowel het milieu als jouw portemonnee gebaat. Maar welke maatregelen leveren het meeste op? We vertellen het je in dit stappenplan.

Stap 1: isoleren spouwmuur

Alle warmte die je huis vasthoudt, hoef je niet op te wekken. Daarom is het goed om de isolatie van je spouwmuren eens onder de loep te nemen. Des te beter de spouwmuren zijn, des te meer warmte houdt je woning vast. Met slechte spouwmuurisolatie verliest een woning gemiddeld 20 procent van zijn warmte. Spouwmuurisolatie is daarom een belangrijke maatregel die je een flinke besparing zal opleveren. Doordat je woning de warmte beter vasthoudt, hoef jij namelijk minder te stoken.

Stap 2: isoleren schuin dak

Zoals in stap 1 benoemd is, verlies je veel energie via de muur. Hetzelfde geldt voor je dak. Je kunt je dak met verschillende materialen isoleren, denk hierbij aan: glaswol, steenwol, houtvezel of minerale wol. Houtvezel en minerale wol zijn eenvoudig te plaatsen, je klemt de platen (houtvezel of wol) tussen de balken van jouw schuine dak. Vervolgens bedek je de volledige oppervlakte met een laagje isolatiefolie. Hierna kun je er bijvoorbeeld gipsplaten tegenaan zetten om het mooi af te werken.

Door jouw schuine dak te isoleren, houd je de warmte zoveel mogelijk vast en verlies je hier een stuk minder van. Je brengt je energieverbruik met ongeveer 25% tot zelfs 30% omlaag.

Stap 3: zonnepanelen

Als je zonnepanelen op je dak wilt om energie op te wekken is het noodzakelijk om je verbruik goed in kaart te hebben. Als je teveel panelen plaatst zal de terugverdientijd aanzienlijk langer zijn wat het gelijk een stuk minder interessant maakt. Je wekt dan namelijk teveel energie op, waardoor je niet alles verbruikt, maar je hebt wel geld uitgegeven aan die extra zonnepanelen. Is je verbruik erg hoog? Misschien heb je apparatuur in huis die je voor een energiezuinigere variant kunt vervangen, denk aan je wasmachine, koelkast, televisie, etc. Met ledverlichting zul je ook merken dat je veel minder energie nodig hebt dan met gloeilampen. Als je weet hoeveel stroom je huishouden verbruikt, kun je eenvoudig berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt.

Stap 4: warmtepomp

Een (hybride) luchtwarmtepomp is een efficiënte manier van verwarmen. Met behulp van de warmte van buiten verwarm jij je huis en het water. Is jouw cv-ketel aan vervanging toe? Misschien is het dan gunstig om je cv-ketel te vervangen voor een (hybride) warmtepomp. Vanaf 2026 wordt het verplicht om over te stappen op een duurzamer alternatief (hybride warmtepomp) als de cv-installaties vervangen moeten worden.

Stap 5: HR++ glas

Dubbel glas is in veel huizen al standaard. In de volksmond wordt HR++ glas ook dubbel glas genoemd, maar er is zeker een verschil. HR++ glas isoleert beter dan ‘gewoon’ dubbel glas. Kies je voor HR++ glas, dan isoleer je je woning tegen geluid en de kou van buitenaf. Dit vergroot je woongenot en bespaart je flink wat geld doordat je ook hier weer minder hoeft te stoken.

Stap 6: vloerisolatie

Vloerisolatie is eenvoudig zelf aan te brengen. De besparing is wel lager dan bij muur- en dakisolatie. Dit komt doordat een huis weinig warmte via de vloer verliest. Het verhoogt wel het wooncomfort, omdat een geïsoleerde vloer niet koud aanvoelt.

Investeringssubsidie

Ben je van plan om jouw woning te verduurzamen? Dan kun je gebruikmaken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Je hebt recht op deze subsidie wanneer je twee verschillende verduurzamende maatregelen uitvoert. Denk aan investering in een (hybride) warmtepomp, zonneboiler, een aansluiting op een warmtenet en/of isolatiemaatregelen.

Maak een afspraak

Wil je weten wat jouw mogelijkheden om je woning te verduurzamen? Huis & Hypotheek staat voor jou klaar! We kijken tijdens een kosteloos en vrijblijvend oriëntatiegesprek samen naar jouw mogelijkheden.

Klaar voor de volgende stap?

Altijd als eerste op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen en nieuwtjes op het gebied van hypotheken, verzekeren en financieel advies? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Feedback