Huis & Hypotheek

Vind jouw adviseur

Amstelveen Keizer Karelplein

0515 431 000

Open tot 17:30 uur

Nu gesloten - Bel me terug

WOZ-beschikking: dit moet je nog weten!

Binnen de eerste acht weken van het nieuwe jaar ontvangt iedere woningeigenaar of huurder een officiële bekendmaking van de WOZ-waarde van zijn of haar woning: de WOZ-beschikking. WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken en is de geschatte marktwaarde van je woning. Aangezien deze waarde dit jaar hoger kan uitvallen dan de jaren hiervoor, hebben wij een aantal praktische zaken over dit onderwerp voor jou op een rijtje gezet!

 

De WOZ-waarde wordt bepaald door de gemeente

Ieder jaar bepaalt jouw gemeente de waarde van alle onroerende zaken die vallen binnen de gemeentegrenzen. Denk hierbij aan bedrijfspanden, woonboten, gronden, woningen et cetera. Deze schatting wordt gemaakt op 1 januari van het voorafgaande kalenderjaar. De WOZ-waarde die je in maart 2020 ontvangt, is dus van de waardepeildatum van 1 januari 2019. Als de woning in de periode na de waardepeildatum aanzienlijk is waarde is gestegen, bijvoorbeeld door een verbouwing, dan kan de gemeente een toestandspeildatum hanteren. De waarde van je woning wordt in dat geval gemeten op 1 januari van het jaar waarvoor de waarde wordt vastgelegd in een WOZ-beschikking. Op deze manier wordt de waardeverandering van het afgelopen jaar nog meegenomen.

Als uitvoerder van de WOZ, bepaalt de gemeente de waarde van jouw woning op basis van bijvoorbeeld de ligging van de woning, de oppervlaktegegevens en de inhoudsgegevens. De WOZ-waarde wordt bekend gemaakt op het aanslagbiljet waarmee bijvoorbeeld ook de aanslag onroerendezaakbelasting (OZB) wordt opgelegd. De hoogte van jouw WOZ bepaalt namelijk grotendeels hoeveel je voor jouw gemeentelijke belastingen en heffingen betaalt.

 

De WOZ-waarde vormt de basis voor diverse belastingen en heffingen

Op 1 januari 2019 bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde €248.000 per woning, dat is 7,8 procent meer dan het jaar daarvoor! Zo kunnen de kosten dit jaar hoog oplopen voor verschillende belastingen. Allereerst voor de door de gemeente vastgestelde onroerendezaakbelasting (OZB). De inkomsten die worden gegenereerd uit de OZB-belastingaanslag behoren tot de algemene middelen van de gemeente. De gemeente bepaalt dus waarvoor dit geld verder gebruikt wordt.

Naast de OZB, zijn er ook nog andere gemeentelijke belastingen waarbij de WOZ-waarde ten grondslag ligt. Zo kan de gemeenteraad de WOZ-waarde ook gebruiken voor het berekenen van de afvalstoffenheffing. Dit is belasting die je betaalt voor het ophalen en verwerken van jouw afval. Maar ook de rioolheffing, de erf- of schenkbelasting én het eigenwoningforfait worden aan de hand van de WOZ-waarde bepaald.

 

Je kan bezwaar maken tegen de WOZ-waarde van jouw woning

Als je het niet eens bent met de WOZ-waarde van jouw woning, kan je hier bezwaar tegen maken. Dit kan zes weken na de dagtekening van de beschikking. Zelfs als je meer tijd nodig hebt dan zes weken om het een en ander uit te zoeken, dan kan je jouw bezwaar onder de kop ‘pro forma bezwaarschrift’ doen en vermelden op welke datum je de gemeente aanvulling kan geven. Op die manier behoudt je je rechten. Bij het bezwaar maken tegen de vastgestelde waarde, moet je namelijk wel goed nagaan voor jezelf wat jij een realistische waarde vindt voor jouw woning.

Gebruik het WOZ-waardeloket om je WOZ-waarde te vergelijken met die van andere woningen. Dit loket toont de WOZ-waarden van andere woningen in jouw gemeente die zijn vrijgegeven. Maar bij twijfel kan je ook een onderliggend taxatieverslag opvragen. Het verschilt per gemeente of je deze via internet kunt inzien of per post of mail toegestuurd kunt krijgen. Ook kun je informeren bij je buurtbewoners, een makelaar, het Kadaster of een taxateur. Op deze manier is jouw bezwaar goed onderbouwd en kan je jouw bezwaar aantekenen en naar jouw gemeente sturen. Als jouw bezwaar afgewezen wordt, dan kan je in beroep bij de rechter.

 

Een hoge WOZ-waarde kan ook gunstig zijn

In een aantal gevallen kan een hoge WOZ-waarde juist gunstig zijn! Als je bijvoorbeeld van plan bent om jouw huis te verkopen, kan een hoge WOZ-waarde een mooi openingsbod zijn en positief uitpakken voor de uiteindelijke verkoopprijs. Ook kan een hoge waarde ervoor zorgen dat je de renteopslag van je hypotheekrente kunt verlagen. De waarde van jouw woning heeft namelijk een grote invloed hierop. Als je hypotheek hoger is dan de woningwaarde, dan rekent jouw geldverstrekker een hogere hypotheekrente: de renteopslag. Bij een woningwaarde die hoger is dan jouw hypotheek kun je een lagere renteopslag verwachten. Vraag dit wel altijd even bij jouw adviseur na. Tot slot kan je bij een hogere WOZ-waarde meer boetevrij aflossen bij een aantal geldverstrekkers. Deze extra aflossing kan ervoor zorgen dat jouw hypotheekschuld daalt, wat weer zorgt voor lagere maandlasten.

 

Onze hypotheekadviseurs staan voor jou klaar om je hier meer over te vertellen! 

 

Maak een afspraak!

 

Deel deze pagina

Gerelateerde berichten

Op vakantie dicht bij huis!

Volgens nieuwsbronnen zou zo’n beetje de helft van de Nederlanders niet op vakantie gaan deze zomer. Maar wie zegt dat een uitje binnen de Hollandse grenzen niet onder vakantie valt? Deze zomer biedt misschien wel de...

Een tijd van aanpakken en verbouwen!

Zit je al jarenlang tegen diezelfde badkamertegels aan te kijken? Of zou je wat meer ruimte op zolder willen creëren met een dakkapel? Misschien is het dan nu toch eindelijk de tijd om daar iets aan te doen! Met een...

Oversluiten: de reis van hypotheek naar hypotheek

Door oversluiten zet je jouw oude hypotheek in zijn geheel over naar een nieuwe geldverstrekker. Op die manier zou je flink kunnen besparen op je maandlasten, zeker als je na het zetten van deze stap een stuk minder rente...