De bijkomende kosten van een huis kopen
Gepubliceerd:
Als je een huis koopt, ben je niet alleen het aankoopbedrag kwijt. Er komen nog flink wat andere kosten bij kijken, die je niet kan meefinancieren in je hypotheek. Dit moet je dus uit eigen portemonnee betalen. Op welke kostenposten moet je rekenen? Dat lees je hier.
Advies- en bemiddelingskosten
Voordat je een woning koopt, wil je eerst weten wat de mogelijkheden zijn voor jouw situatie. Hiervoor neem je een hypotheekadviseur in de arm. Hij of zij vertelt je op basis van de door jou aangeleverde gegevens, hoe hoog het bedrag is wat je kan lenen en wat de gunstigste voorwaarden zijn.
Makelaarskosten
Veel mensen nemen een makelaar in de arm als ze op zoek gaan naar een koopwoning. Een makelaar is gespecialiseerd in het bezichtigen van woningen, het uitbrengen van het juiste bod volgens het biedsysteem en de daaropvolgende onderhandelingen. De makelaarskosten zijn afhankelijk van wat je afspreekt, bijvoorbeeld een vast bedrag of een percentage van de aankoopsom.
Taxatiekosten
Als je een huis koopt, is een taxatie een vast onderdeel. Hiervoor moet een gespecialiseerd taxateur de waarde van jouw woning bepalen. Dit rapport gaat vervolgens naar de geldverstrekker waar je jouw hypotheek gaat afnemen.
Bouwkundige keuring
Een bouwkundige keuring is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden. Deze keuring maakt inzichtelijk wat de (bouwkundige) staat van je woning is. Denk bijvoorbeeld aan de fundering, de vloer, het dak en of er asbest of houtrot aanwezig is.
Notariskosten
Een verplichting bij het kopen van een huis, is het laten opstellen van en laten passeren van de koopakte en overdrachtsakte bij de notaris. De notaris zorgt ook voor de inschrijving in het Kadaster. Soms is er vanuit de verkoper al een notaris gekozen, als dit niet zo is dan staat het je vrij om elke notaris te kiezen.
Overdrachtsbelasting
Als je een bestaand huis koopt, betaal je overdrachtsbelasting. Dit betaal je alleen als het huis wisselt van eigenaar en dit is dus niet van toepassing bij een nieuwbouwwoning. De overdrachtsbelasting is 2% en hoeft niet betaald te worden als je jonger dan 35 jaar bent en je de woning koopt voor onder de 510.000 euro en je niet eerder gebruik hebt gemaakt van deze vrijstelling.
Welke kosten zijn fiscaal aftrekbaar?
Goed nieuws! Een deel van de bijkomende kosten bij het kopen van een huis zijn één keer fiscaal aftrekbaar. Dit betekent dat als je je belastingaangifte doet, je deze kosten kan aftrekken en je dus minder belasting betaalt. De volgende kosten zijn fiscaal aftrekbaar:
- Advies en bemiddelingskosten van de hypotheekadviseur
- Notariskosten voor de hypotheekakte
- Taxatiekosten
- NHG kosten
- Kadastrale rechten voor de hypotheekakte
Benieuwd naar de mogelijkheden om een huis te kopen?
Ben je benieuwd naar de mogelijkheden om een huis te kopen? De hypotheekadviseurs van Huis&Hypotheek helpen je graag. In een gratis en vrijblijvend gesprek nemen we graag de mogelijkheden met je door aan de hand van jouw persoonlijke situatie.