Een huis bezichtigen versus een appartement

Een huis bezichtigen versus een appartement

Ben je op zoek naar een woning? Dan kan het goed zijn dat je geen voorkeur hebt voor een huis of een appartement. Als je verschillende woningen bezichtigt, is het soms lastig om te weten waar je op moet letten. We vertellen je graag waar je op let tijdens een bezichtiging als je naar een huis kijkt en als je naar een appartement kijkt.

Weet wat jouw mogelijkheden zijn

Voordat je start met het bezichtigen van huizen en appartementen, is het belangrijk om te weten wat je budget is. De hoogte van je hypotheek hangt onder andere af van je inkomen, eventuele schulden en eigen vermogen. Om precies in kaart te brengen wat jouw mogelijkheden zijn, is het slim om te praten met een hypotheekadviseur.

Hier moet je altijd op letten

Op bepaalde punten verschilt het bezichtigen van een koophuis niet van een appartement. Er zijn zaken waar je altijd om moet letten als je een woning bekijkt.

  • De buurt;

In welke buurt bevindt de woning zich? Neem de tijd om even door de buurt te lopen en te kijken of dit bij je past. Check ook welke voorzieningen er in de buurt zijn, zoals parken, winkels en bijvoorbeeld een huisarts. Heb je een auto? Controleer dan ook hoe het zit met parkeren, het kan goed zijn dat je een parkeervergunning nodig hebt.

  • Kijk zelf goed rond;

Maak zelfstandig een rondje door de woning om in alle rust te kijken. Zo laat je je minder leiden door de verkoopmakelaar.

  • De staat van het huis;

Ook al werk je misschien niet in de bouw, je hoeft niet altijd een expert te zijn om te zien in welke staat het huis is. Kijk goed naar de vloer, de muren en de staat van apparaten. Zo weet je wat er eventueel verbouwd moet worden.

Een appartement bezichtigen

Heb je een mooi appartement te koop zien staan? Leuk! Bij de bezichtiging van een appartement is het goed om op het volgende te letten:

  • De VVE

Het is belangrijk om te vragen naar de VVE van het appartementencomplex. Vraag naar de maandelijkse kosten, hoe actief de VVE is en wat er aan onderhoud is gepleegd de laatste tijd.

  • Het balkon

Een appartement heeft geen tuin, maar vaak wel een balkon. Kijk hier goed naar de beschikbare ruimte en de mogelijkheden.

  • De gezamenlijke entree

Hoe ziet de gezamenlijke entree eruit en wordt deze op regelmatige basis schoongemaakt? Als je in een gebouw met meerdere appartementen woont, is het fijn als de opgang er netjes uit ziet.

Een huis bezichtigen

  • Fundering

De fundering is de basis van een huis. Het daarom altijd goed om hiernaar te informeren. In sommige gebieden in Nederland is er palenrot, waardoor de fundering van huizen op houten palen moet worden vervangen. Dit is een duur en groot project, dus het is goed om hiernaar te informeren.

  • Buitenruimte

Heeft je huis een tuin of dakterras? Kijk dan goed naar de staat en de ligging hiervan. De ligging van je tuin heeft veel invloed op het aantal zonuren dat je krijgt. Is de tuin wel aan een opknapbeurt toe? Informeer dan naar de laatste onderhoudsbeurt en eventuele bijzonderheden in de tuin.

  • Gevel

De gevel is het aanzicht van je woning en ook nog een belangrijk onderdeel. Kijk daarom goed naar de gevel. Zie je bijvoorbeeld scheuren of kapotte kozijnen? Informeer hiernaar bij de verkoopmakelaar.

Benieuwd wat de mogelijkheden zijn voor jouw hypotheek?

Maak gratis en vrijblijvend een afspraak met een erkende hypotheekadviseur. Zo weet je precies wat je kan lenen en welke woningen er in je budget vallen.

Klaar voor de volgende stap?

Altijd als eerste op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen en nieuwtjes op het gebied van hypotheken, verzekeren en financieel advies? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Feedback