Huis & Hypotheek

Vind jouw adviseur

Amstelveen Keizer Karelplein

0515 431 000

Open tot 17:30 uur

Nu gesloten - Bel me terug

Woningmarkt is uit balans

De Nederlandse woningmarkt is uit balans. Het keuzeaanbod neemt af omdat er steeds minder goedkopere woningen voor starters zijn. Dat stelt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) op basis van de nieuwste cijfers.

 

Voor het eerst sinds het dieptepunt van de huizencrisis enkele jaren terug, daalde het aantal verkochte woningen tussen oktober en eind december. De laatste maanden van 2017 verwisselden 61.000 huizen van eigenaar, 6 procent minder dan een jaar daarvoor. Vooral appartementen worden minder verkocht. De afname is ongeveer 13,5 procent. Bij andere typen woningen was de daling slechts 2 tot 3 procent.

Minder huizen te koop

Daarnaast stond er ruim een derde (36 procent) minder huizen te koop. Midden november betrof het aanbod slechts 59.600 panden. Het aantal aangeboden appartementen lag haast de helft (47,6 procent) lager dan vorig jaar.

Het teruglopende aanbod in combinatie met strengere leenregels, maken het voor starters extra moeilijk om een eerste huis te kopen. Daardoor raakt de markt uit balans, stelt voorzitter Ger Jaarsma: ‘Door het tekort aan aanbod en het hoge aantal transacties wordt het voor veel consumenten steeds moeilijker om een geschikte woning te vinden.’

 

De woningprijzen lopen al een aantal jaren flink op. Vorig jaar werden woningen bijna 10 procent duurder. Een gemiddelde woning kost nu € 269.000,-. De verkooptijd wordt steeds korter en bijna een derde gaat van de woningen gaat boven de vraagprijs weg. Over heel 2017 zijn er met 166.000 wel duizend meer huizen verkocht dan het jaar ervoor. 

 

Heb jij jouw droomhuis gevonden? Dan wil je de hypotheekaanvraag goed en op tijd afronden. Wil je meer weten over jouw mogelijkheden? Dan helpen wij je graag. 

 

 

Maak een afspraak

Het eerste gesprek is gratis.  

 

Wellicht ook interessant:

 

Kopen zonder voorbehoud van financiering? Pas op!

 

Hypotheek afslutien? Let op je BKR-registraties

 

Bereken je maximale hypotheek

Deel deze pagina

Gerelateerde berichten

Is oversluiten wel zo voordelig?

Wil jij ook zo graag een lage rente en daarmee besparen op jouw maandlasten? Dan klinkt oversluiten als een goed idee. Maar let op! Er is een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je wilt oversluiten. Want hoe...

Je kind meeverzekeren

Met de komst van je kindje, moet je van alles regelen. Kleertjes kopen en de babykamer inrichten bijvoorbeeld. Maar ook geldzaken. Je leven zal er namelijk totaal anders uit gaan zien. Daarom is het goed je financiële...