Huis & Hypotheek

Vind jouw adviseur

Amstelveen Keizer Karelplein

0515 431 000

Open tot 17:30 uur

Nu gesloten - Bel me terug

Wet Hillen vervalt in 2019

Vanaf 2019 vervalt de Wet Hillen en dat is vervelend nieuws voor mensen die de hypotheek (bijna) volledig hebben afgelost, zodat ze kunnen genieten van fiscaal voordeel. Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde daar vorige week mee in.

De Wet Hillen bestaat sinds 2005 en is bedacht door CDA minister Hans Hillen. Destijds was de Nederlandse hypotheekschuld hoog en losten mensen niet standaard af. Hans Hillen kwam met een bijzondere wet. Door extra af te lossen, konden huiseigenaren genieten van belastingvoordeel: ze hoefden geen of minder WOZ-belasting te betalen.

Sinds 2013 lossen de meeste mensen standaard af bij een nieuwe hypotheek. Daarom ziet de overheid geen reden meer om de ‘subsidie’ aan te houden.

Er was eerder veel discussie over de afschaf van de Wet Hillen. Veel mensen hebben namelijk sinds 2005 afgelost, juist om te kunnen genieten van het belastingvoordeel. De Wet Hillen vervalt vanaf 2019. Dat komt omdat de Belastingdienst een jaar nodig heeft om de verandering in haar systemen door te voeren. In de Tweede Kamer wilden oppositiepartijen PVV en 50PLUS de deadline vertragen middels een filibuster.

Filibuster tegen afschaf Wet Hillen 

Een filibuster een methode om een besluit te vertragen. De PVV en 50PLUS zouden samen 35 uur het woord voeren om de afschaffing in ieder geval een jaar uit te stellen. Doel: voorkomen dat er op 23 gestemd werd over de afschaffing van de wet, waardoor de Belastingdienst gedwongen wordt om de wet een jaar uit te stellen.

In Nederland moet een filibuster ook echt de gehele tijd over het onderwerp gaan. In Amerika is dat niet zo en werd er zelfs uit het telefoonboek gelezen om een deadline te halen. De afgelopen filibuster is niet gelukt. PVV en 50Plus konden samen ‘maar’ 6,5 uur over de afschaf van Wet Hillen praten. 

Behalve de ouderenpartij en de PVV, stemden ook Kamerleden van oppositiepartijen SP, PvdA, de Partij van de Dieren, DENK en de SGP tegen de afschaffing. GroenLinks stemde wel voor de zogenoemde aflosboete en daarom werd het voorstel uiteindelijk met 87 stemmen voor en 56 stemmen tegen aangenomen. Volgende maand ligt het voorstel in de Eerste Kamer. Daarna is de afschaf definitief.

 

Wellicht ook interessant:

Boetevrij aflossen

 

Maak een afspraak 

Deel deze pagina

Gerelateerde berichten