Huis & Hypotheek

Vind jouw adviseur

Amstelveen Keizer Karelplein

0515 431 000

Open tot 17:30 uur

Nu gesloten - Bel me terug

Verkoop huis levert meer op bij traditionele makelaar

Zoek jij een makelaar voor het verkopen van je huis? Grote kans dat je bij het zoeken naar een makelaar vooral op de prijs let. Daarbij komen internetmakelaars vaak voordeliger uit de bus. Toch is direct ingaan op het voordeligste aanbod niet verstandig. Sterker nog, het kan je zelfs geld kosten!

Vergelijker van makelaars ‘DatHuis’ onderzocht de verkooprijzen van 375 woningen in en rond Amsterdam. Een korte conclusie: de verkoopopbrengst verschilt sterk per makelaar. 

 

Lagere opbrengst bij internetmakelaar

Een lokale makelaar zorgt voor een hogere verkoopprijs dan een internetmakelaar, zo blijkt uit het onderzoek. Een verschil van vijf procent of meer is geen uitzondering. Zit je bij de verkeerde makelaar, dan loop je bij een huis van €250.000 dus al snel zo’n €12.500 mis. 

 

Het voordeel van een lokale makelaar is dat deze de buurt goed kent, een voordeel bij de onderhandeling. Kennis over populaire wijken of type woningen is minder aanwezig bij de meeste makelaars die vooral via internet werken.

 

Tarief makelaar verschilt

Voor circa €1.250 kan je jouw huis via een internetmakelaar in de verkoop zetten. Meer traditionele makelaars rekenen veelal tussen 1 en 2%over de verkoopprijs van de woning, maar er worden ook vaste tarieven aangeboden. De hogere kosten verdien je terug als jouw makelaar de beste prijs voor je woning bedingt. Bovendien is de dienst niet helemaal vergelijkbaar. Bij de meeste internetmakelaars doe je bijvoorbeeld zelf de bezichtigen. Hoogste prijs voor je woning

Zeker in populaire steden gaat het hard met de huizenverkoop. Wil jouw verkoopmakelaar akkoord gaan met een bod dat je te laag lijkt? In deze markt kan iets meer geduld soms geen kwaad. Het is dan wachten op de geïnteresseerde die wellicht wel met jouw minimumprijs akkoord gaat.

 

Ben je nog bezig met het selecteren van een makelaar, vergelijk dan eerst de tarieven. Let er ook op of de makelaar is aangesloten bij een brancheorganisatie als NVM en VBO. Vraag de makelaar tot slot ook eens waarom je juist voor hem zou moeten kiezen.

Deel deze pagina

Gerelateerde berichten

Scheiden. Wat nu?

De kogel is door de kerk: jullie gaan uit elkaar. Dit zorgt voor een hoop vragen en geregel, ook op financieel gebied. Er is een aantal vragen waarmee je rekening moet houden en van waaruit je verder kunt gaan. Heb je samen...

Helpen in de vorm van belastingvrij schenken

Het is december en de kerst staat weer voor de deur. Een mooi moment om je kind(eren) iets te schenken. Heeft je zoon of dochter het ook zo moeilijk op de huidige woningmarkt? Dan kan de belastingvrije schenking een goede...

Aflossingsvrij? Niet helemaal!

Tot 2013 was de aflossingsvrije hypotheek een van de meest populaire hypotheekvormen onder starters. Er werd veel gekozen voor deze vorm door de lage maandlasten die het met zich meebrengt: je betaalt gedurende de looptijd...