Huis & Hypotheek

Vind jouw adviseur

Amstelveen Keizer Karelplein

0515 431 000

Open tot 17:30 uur

Nu gesloten - Bel me terug

Restschuld wordt volgend jaar veel duurder

Goed nieuws voor veel huiseigenaren. Door de stijgende huizenprijzen komen steeds meer huizen ‘boven water’. De waarde van het huis is weer hoger dan de hypotheek en de kans op een restschuld bij verkoop is daarmee sterk afgenomen. Vanaf volgend jaar vervalt dan ook de tijdelijke restschuldfinanciering. En dat is slecht nieuws voor mensen van wie het huis nog ‘onder water’ staat.

 

Wat betekent onder water staan?

Staat je huis ‘boven water’, dan is de waarde van je huis hoger dan je hypotheek. Als je verkoopt is de kans groot dat het huis genoeg opbrengt om je hypotheek te kunnen aflossen. Dat geldt echter niet voor alle huiseigenaren. Hun huis staat juist ‘onder water’ omdat de woningwaarde lager is dan de hypotheek. Zouden ze verkopen, dan houden ze hoogstwaarschijnlijk een schuld over.

 

Tienduizenden huizen nog steeds onder water

In 2015 waren er volgens de Rabobank 730.000 huiseigenaren met een virtuele restschuld. Dat aantal is door de stijging van de huizenprijzen inmiddels afgenomen. Begin dit jaar kampten nog 340.000 huiseigenaren met een mogelijke restschuld, bleek uit cijfers van onderzoeksbureau Calcasa. Dit zijn vooral mensen die een huis kochten tussen 2006 en 2009.

 

Wat als je huis onder water staat?

Veel mensen die tegen een virtuele restschuld aankijken besluiten niet te verhuizen. Zij wachten tot de woningwaarde stijgt. Een restschuld moet je immers afbetalen. Maar ook met een restschuld is verhuizen financieel mogelijk.

 

Wat is de restschuldfinanciering?

Met de hulp van de tijdelijke restschuldfinanciering kunnen huishoudens de restschuld meefinancieren in de nieuwe hypotheek én is de rente tot vijftien jaar aftrekbaar

 

Voordelen van de restschuldfinanciering

Door de speciale regeling voor de restschuldfinanciering, is het mogelijk om de rente maandelijks af te trekken. Als de regeling vervalt, krijgen huizenbezitters dus te maken met hogere maandlasten. Bovendien zullen de banken zonder de regeling de restschuld niet lenen als aftrekbaar deel, maar als een ‘consumptieve’ lening. Daardoor kun je meestal minder lenen.

 

Vóór einde jaar verhuizen is fiscaal voordelig

Wie dit jaar nog verhuist, kan de hypotheekrente die je betaalt over de restschuld aftrekken van de belasting. Dit komt door een tijdelijke maatregel die is ingevoerd in 2012. Deze regeling eindigt per 1 januari 2018. Voor het einde van het jaar verhuizen kan daarom financieel aantrekkelijk zijn.


Wil je op korte termijn verhuizen, maar denk je dat je een restschuld overhoudt aan de verkoop van je eigen huis? Onze onafhankelijke adviseurs kunnen je precies vertellen wat je mogelijkheden zijn op het gebied van financiering. Maak een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

 

Wellicht ook interessant?

 

Verhuizen met een restschuld

 

Wat zijn jouw plannen? 

 

 

Afspraak maken

Deel deze pagina

Gerelateerde berichten

Hoe vergroot je jouw kansen op de huidige woningmarkt?

De woningmarkt is niet bepaald the place to be op dit moment. Behalve met de hoge prijzen en het schaarse aanbod van huizen, hebben de woningzoekers ook nog eens te maken met concurrentie van expats en bedrijven. Hoe kun je...

Scheiden. Wat nu?

De kogel is door de kerk: jullie gaan uit elkaar. Dit zorgt voor een hoop vragen en geregel, ook op financieel gebied. Er is een aantal vragen waarmee je rekening moet houden en van waaruit je verder kunt gaan. Heb je samen...

Helpen in de vorm van belastingvrij schenken

Het is december en de kerst staat weer voor de deur. Een mooi moment om je kind(eren) iets te schenken. Heeft je zoon of dochter het ook zo moeilijk op de huidige woningmarkt? Dan kan de belastingvrije schenking een goede...