Huis & Hypotheek

Vind jouw adviseur

Amstelveen Keizer Karelplein

0515 431 000

Open tot 17:30 uur

Nu gesloten - Bel me terug

Aandacht voor je aflossingsvrije hypotheek

Is jouw hypotheek (gedeeltelijk) aflossingsvrij? Dan betaal je alleen rente aan je geldverstrekker, je lost niet af. Dus aan het einde van de looptijd, staat de hypotheekschuld nog steeds ‘open’. Hoe voorkom je verrassingen?

Verschillende oplossingen

Het idee achter de aflossingsvrije hypotheek, is dat je wanneer je verhuist, je in één keer de hypotheekschuld aflost met de opbrengst van het oude huis. Heb je geen verhuisplannen of brengt je huis minder op, dan zouden er problemen kunnen ontstaan. Je kunt nu alvast wat extra’s sparen, extra aflossen of de hypotheekvorm omzetten. Waar zou je tegenaan kunnen lopen als je dat niet doet?

Hypotheek verlengen

Heb je geen verhuisplannen? Dan zul je na de looptijd van de hypotheek toch moeten aflossen. Voor het aflossen moet je dan wel genoeg geld op je spaarrekening hebben staan. Anders kun je wellicht je hypotheek verlengen. Een aanvraag voor verlengen wordt echter behandeld als een nieuwe hypotheekaanvraag en wordt dus ook opnieuw getoetst door de geldverstrekker.

Toetsing op inkomen

Als je bijvoorbeeld (bijna) met pensioen gaat dan kan het zijn dat je inkomen lager wordt dan wat je ten tijde van het afsluiten van de hypotheek verdiende. Mocht de toetsing negatief uitvallen, dan kun je de hypotheek niet verlengen. Daarnaast kan de geldverstrekker eisen dat het deel van de hypotheek dat hoger is dan 50% van de waarde van de woning voortaan wordt afgelost. Hierdoor kunnen je maandlasten toenemen.

Geen recht op hypotheekrenteaftrek

Voor de hypotheekrenteaftrek geldt sinds 2001 een termijn van dertig jaar. Dus je kunt dertig jaar lang de betaalde hypotheekrente terugvragen bij de belastingdienst. Na die periode zullen je maandlasten dus stijgen en dit kan gevolgen hebben voor de betaalbaarheid van je hypotheek.

Meer weten?

Wil je meer weten en kijken hoe je ervoor staat? Neem dan contact op met een Huis & Hypotheek-adviseur bij jou in de buurt. Samen nemen jullie jouw hypotheek onder de loep om te kijken of alles in orde is en blijft.

Deel deze pagina

Gerelateerde berichten

Hypotheek afsluiten? Let op je BKR-registraties!

In Nederland worden alle leningen en kredieten vanaf € 250,- geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Belangrijk? Ja, want waarschijnlijk verlaagt een geregistreerde lening of krediet jouw maximale hypotheek...

Hypotheek afsluiten? Let op je BKR-registraties!

In Nederland worden alle leningen en kredieten vanaf € 250,- geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Belangrijk? Ja, want waarschijnlijk verlaagt een geregistreerde lening of krediet jouw maximale hypotheek...