Nationale Hypotheek Garantie

Wat is NHG?

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een garantieregeling die uitbetaalt wanneer je je hypotheek langere tijd niet kunt betalen of wanneer je buiten jouw schuld om in de problemen komt. In dit geval staat de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen borg voor de lening.

Maak een afspraak
Nationale Hypotheek Garantie (NHG) - Huis- Hypotheek

Waarborgfonds

Het Waarborgfonds staat garant voor de terugbetaling van je hypotheeklening aan de geldverstrekker. Je betaalt hiervoor een eenmalig bedrag aan borgtochtprovisie. Deze borgtochtprovisie bedraagt 0,6% over het totale hypotheekbedrag. In ruil daarvoor krijg je een rentekorting voor je hypotheek.

Online advies

Eerste koophuis? Een hypotheek afsluiten regel je zelf online!

Het is zo ver: de online hypotheekmodule is live. Hiermee kun jij als starter zelf je eerste hypotheek online regelen. En dat vanuit je luie stoel!

Regel het zelf
Online hypotheekmodule Huis & Hypotheek

Voorwaarden Nationale Hypotheek Garantie

Je kunt een hypotheek met NHG aanvragen via een geldverstrekker of Huis & Hypotheek-adviseur. Zij kunnen ook beoordelen of je aan alle voorwaarden voldoet. De belangrijkste voorwaarden zijn:

  • De maximale hypotheek inclusief kosten voor aankoop is € 435.000 in 2024.
  • Is er sprake van energiebesparende voorzieningen zoals isolatie of hoog rendement beglazing, dan mag er tot 6% extra worden meegefinancierd, afhankelijk van het energielabel van je woning.
  • Je hebt een taxatierapport nodig en je moet in de woning verblijven. Wil je meer lezen over de uitgebreide voorwaarden? Neem dan een kijkje op de website van de NHG.

Mogelijkheden met Nationale Hypotheek Garantie

Wil je meer informatie over de Nationale Hypotheek Garantie? Maak dan een afspraak met een adviseur van Huis & Hypotheek.

Kunnen wij je helpen?

Veelgestelde vragen

Hieronder een aantal veelgestelde vragen die wellicht voor jou interessant zijn. Staat jouw vraag er niet bij? Ga dan naar alle veelgestelde vragen

  • Nationale Hypotheek Garantie, of kortweg NHG, is één van de meest gebruikte regelingen rond het kopen van een huis. Er zijn een aantal mooie voordelen:

    Financieel vangnet: De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) staat garant voor de terugbetaling van je hypotheek, mocht je dat zelf niet kunnen.

    Rentekorting: Je krijgt korting op je hypotheekrente, deze kan kan oplopen tot 0,6%.

    Kosten aftrekbaar: De kosten die je moet maken voor het verkrijgen van een Nationale Hypotheek Garantie zijn fiscaal aftrekbaar.

    Voor het afsluiten van een hypotheek met NHG, moet je wel voldoen aan een aantal voorwaarden. Het huis mag bijvoorbeeld niet duurder zijn dan een bepaald bedrag.

    Kijk ook op de speciale NHG-pagina. Daar vind je alle voordelen en voorwaarden op een rij.

    Lees ook:

    Bronpagina

  • In 2024 geldt een maximale NHG-koopsom van € 435.000. Als je energiebesparende maatregelen meefinanciert, dan mag je een hypotheekbedrag van 106% financieren. Komt de koopsom van jouw huis boven deze NHG-grens uit, dan kom je niet in aanmerking voor NHG.

    NB: Ieder jaar wordt de NHG-grens aangepast.

    Wil je weten of de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) bij jouw situatie past? Kijk voor meer informatie op onze pagina over Nationale Hypotheek Garantie of maak een afspraak.

    Lees ook:

    Bronpagina

  • Een hypotheek met NHG kan flink goedkoper zijn dan een hypotheek zonder NHG. Maar zomaar je hypotheek oversluiten naar één met NHG kan helaas niet zomaar.

    Je kunt op twee momenten een overstap maken:

    Woningverbetering

    Wil je de huidige hypotheek omzetten naar NHG, dan moet je iets doen om de woning te verbeteren. Als bewijs daarvoor moet je een nieuw taxatierapport laten maken, en hier zijn kosten aan verbonden. Een taxateur rekent meestal een paar honderd euro.

    Daar staat dan onder andere tegenover dat een hypotheek met NHG vaak goedkoper is dan een hypotheek zonder NHG. Banken lopen minder risico op een hypotheek met NHG. Dit betekent vaak dat er een korting gegeven wordt op het rentepercentage van je hypotheek. En dan zou je de taxatiekosten ook weer terugverdienen.

    Kosten oversluiten

    Als je tijdens een rentevaste periode van je hypotheek besluit om te gaan oversluiten naar een hypotheek met NHG, dan betaal je in veel gevallen een boete aan de geldverstrekker voor het mislopen van rente-inkomsten. Houd daarnaast ook nog rekening met kosten voor het advies over het oversluiten, en eventueel voor de notaris.

    Lees ook:

    Bronpagina

  • De kunt via diverse websites zelf je maximale hypotheek uitrekenen, maar er staat altijd onder dat het gaat om een indicatieve berekening. Zelf je exacte maximale hypotheekbedrag uitrekenen is namelijk niet eenvoudig. Er zijn veel zaken waar je rekening mee moet houden. Denk bijvoorbeeld aan:

    • Hypotheekrente
    • Rentevaste periode
    • Inkomen
    • Wel of geen NHG
    • Studieschuld of andere leningen

    Of je een nieuwbouwwoning of bestaand huis koopt.

    Een adviseur kan deze berekening wel exact voor je maken. Bovendien kan het soms juist beter zijn om wat minder dan maximaal te lenen, zodat de maandlasten ook lager zijn.

    Wil je toch een idee krijgen van wat je kunt lenen? Vul dan de maximaal berekening in.

    Bronpagina

  • Bij een hypotheek berekenen met een hypotheek calculator moet je er vooral opletten dat je de juiste gegevens invult. Tevens is het van belang om te weten dat het om een indicatie gaat. In veel gevallen zijn er extra mogelijkheden om een toch het huis van je dromen te kunnen kopen wanneer je bijvoorbeeld niet genoeg verdient.

    Hypotheek calculator

    Hieronder vind je 2 punten waarop je moet letten bij het maken van een berekening met een hypotheek calculator.

    • Tel je winstuitkering, 13e maand, vakantiegeld en structureel overwerk mee in je jaarinkomen
    • Vul het inkomen van jou en je partner apart in. Dit maakt een verschil in de maximale hypotheek.

    Exacte hypotheek berekenen

    Het is aan te raden in plaats van een online hypotheek calculator een adviseur te raadplegen. Een adviseur bij één van onze vestigingen brengt de mogelijkheden in kaart jouw woonwensen te vervullen.

    Hypotheek berekenen >

    Meer informatie over het berekenen van je hypotheek?

     

    Voor uitgebreide informatie over het berekenen van je hypotheek kun je uiteraard ook een afspraak maken met één van onze adviseurs. Voor gerichte vragen kun je altijd vrijblijvend contact opnemen met Huis & Hypotheek of langskomen bij de voor jou dichtstbijzijnde vestiging van Huis & Hypotheek. Je Huis & Hypotheek-adviseur licht je graag volledig in.

    Gerelateerde items:

    Bronpagina

Klaar voor de volgende stap?

Altijd als eerste op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen en nieuwtjes op het gebied van hypotheken, verzekeren en financieel advies? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Feedback