Ik wil via internet een hypotheek afsluiten. Is dat verstandig?

Om maar direct met de deur in huis te vallen: meestal niet. Er komt nogal wat kennis en kunde kijken bij het uitzoeken van een passende hypotheek en het vergelijken van de verschillende opties. Het lijkt vaak stukken goedkoper om zelf een hypotheek uit te zoeken en daarmee aardig wat op de advieskosten te besparen, maar de praktijk leert dat goedkoop in dit geval vaak duurkoop is.

Alleen voor standaard situaties

Een hypotheek is een complex financieel product dat zorgvuldig moet worden afgestemd op jouw financiële en persoonlijke situatie. Het heeft de komende dertig jaar flink wat invloed op jouw financiële huishouding. De partijen die op het moment de hypotheken online en zonder advies aanbieden, oftewel execution only, hanteren vaak strenge eisen voor de aanvragers en hebben maar een beperkt assortiment van hypotheken.

Dikwijls blijft er maar een hele klein groep huizenkopers over die in aanmerking komt. Meestal zijn dit starters met flink wat spaargeld, geen studieschuld en een vaste baan die een bestaande woning op het oog hebben. Als je in dit plaatje past, dan kan zo’n hypotheek prima passen. Maar als er ook maar iets afwijkt van de standaardsituatie, dan zul je verder moeten zoeken.

Wel iets duurder, maar uiteindelijk goedkoper

Een execution only aanbieder is meestal stukken goedkoper dan een onafhankelijk hypotheekadviseur. Voor advies van die laatste, ben je gemiddeld zo’n € 2500 kwijt voor advies, het aanvragen en afsluiten van de hypotheek en alles wat daar verder bij komt kijken. Ga je zelf aan de slag? Dan betaal je tussen de € 1850 tot € 2000 minder. Maar dat betekent dat je álles zelf moet doen, ook het papierwerk.

Gemiddeld over de hele looptijd, is een hypotheek mét advies € 2 tot € 3 netto extra per maand duurder. Tel dit op bij de maandlasten die doorgaans tussen de € 800 en € 1000 liggen op, en dan valt het ineens wel mee.

Een adviseur lijkt dan duurder, maar je krijgt wel meer waar voor je geld. Niet alleen krijg je persoonlijk advies, hij of zij heeft hypotheken en verzekering van vrijwel alle aanbieders op de plank liggen en kan daardoor voor jou scherpe rentes en premies vinden.

Uit onderzoek van MoneyView blijkt dat de extra advieskosten die je betaalt bij een afhankelijk adviseur over de hele looptijd gezien wegvallen tegen hogere premies en rentes in het beperkt aanbod van de verzekeraars en geldverstrekkers. En dan ben je over die dertig jaar dus wel weer goedkoper uit en verdien je het advies zelfs weer terug.

Lees ook:

Klaar voor de volgende stap?

Altijd als eerste op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen en nieuwtjes op het gebied van hypotheken, verzekeren en financieel advies? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Feedback