Bouwrente: wat is het en is bouwrente fiscaal aftrekbaar?
Bouwrente is de rente die je verschuldigd bent aan de aannemer over de kosten van de bouw van je nieuwbouwhuis. Bijvoorbeeld de aankoop van de grond van de gemeente en de bouwmaterialen.
Bouwrente kent verschillende vormen die fiscaal op verschillende manieren behandeld worden. In het volgende voorbeeld worden de verschillende vormen van het begrip bouwrente toegelicht.
Hoe wordt de bouwrente berekend? Een voorbeeld:
In dit voorbeeld wordt een nieuwbouwwoning gebruikt met de volgende data:
- De bouw is op 1 februari gestart.
- De oplevering is 1 maart.
- De woning wordt op 1 april gekocht.
- Op 1 juni wordt de hypotheekakte getekend.
Verschillende soorten bouwrente
Een bedrag aan rente van 1 februari tot 1 april is opgenomen in de koopsom van de woning. Dit is rente die aan de aannemer verschuldigd is. De aannemer heeft namelijk op 1 februari de grond moeten kopen van de gemeente om erop te gaan bouwen. Deze rente is niet fiscaal aftrekbaar en heet bouwrente.
Onder bouwrente valt vaak ook nog een andere rente, die de koper verschuldigd is aan de aannemer. Over de periode van 1 april tot 1 juni wordt rente berekend over de bouwmaterialen die de aannemer gebruikt en dus moet voorschieten. Ook deze vorm van rente wordt bouwrente genoemd. Zolang deze rekeningen niet zijn betaald, is de koper deze rente verschuldigd aan de aannemer. Deze vorm van bouwrente is wel fiscaal aftrekbaar.
‘Bouwrente’ moet je niet verwarren met het begrip ‘rente tijdens de bouw‘. Na het passeren van de hypotheekakte op 1 juni, kunnen de rekeningen van de aannemer betaald worden. Vanaf dat moment wordt de verschuldigde rente niet meer betaald aan de aannemer, maar aan de geldverstrekker. Deze rente is de koper verschuldigd over het al opgenomen hypotheekbedrag. Deze rente is fiscaal aftrekbaar. Deze rente wordt ‘rente tijdens de bouw’ genoemd en wordt vaak verward met de term ‘bouwrente’.
Bouwrentedepot
Om dubbele woonlasten (van je huidige woning en de nieuwbouwwoning) te voorkomen, is het mogelijk om een bedrag mee te financieren in de hypotheek. Dit bedrag wordt het bouwrentedepot genoemd. Uit het bouwrentedepot wordt de rente tijdens de bouw voldaan. De rente over het bouwrentedepot is fiscaal niet aftrekbaar.
Twijfel je nog tussen bestaande bouw of nieuwbouw? Kijk dan hier naar voor- en nadelen tussen bestaand en nieuwbouw.
Alles weten over bouwrente en het kopen van een nieuwbouwwoning?
Voor uitgebreide informatie over bouwrente kun je uiteraard ook een afspraak maken met één van onze adviseurs. Je Huis & Hypotheek-adviseur licht je graag volledig in.
Het eerste gesprek is altijd gratis