Hypotheek verhogen en verbouwen

Hypotheek verhogen en verbouwen

Schrik jij maandelijks van de torenhoge energieprijzen en wil je graag besparen op je maandlasten? Misschien is een duurzame verbouwing een goede oplossing voor jou. Duurzame verbeteringen kunnen waarde toevoegen aan jouw woning, omdat deze investeringen vaak gepaard gaan met lagere maandlasten, meer wooncomfort én verbetering van het milieu. Door je bestaande hypotheek te verhogen, kun je geld vrijmaken. Hiermee kun je jouw verbouwing financieren. Ben je nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden? Lees dan vooral verder.

Hypotheek verhogen voor een verbouwing

Om een duurzame verbouwing te realiseren wordt vaak gebruikt gemaakt van een hypotheek verhoging. Op deze manier kun je geld vrijmaken uit jouw woning zonder deze te moeten verkopen. Als je van plan bent om je woning te verduurzamen mag je tot maximaal 106% van de waarde van de woning lenen. Dit in tegenstelling tot de grens van 100% voor een ‘normale’ hypotheek. Op deze manier kun je zonder dat je al je spaargeld hoeft in te zetten tóch je woning verbouwen.

Onderhandse hypotheek of tweede hypotheek

Om je hypotheek te verhogen kun je kiezen voor twee opties: een onderhandse hypotheek of een tweede hypotheek.

Als je kiest je hypotheek onderhands te verhogen moet de hypothecaire inschrijving bij het Kadaster hoger zijn dan de huidige hypotheek. Bij het afsluiten van je huidige hypotheek is er gekozen om de hypotheek hoger in te schrijven of heb je al een gedeelte afgelost. Binnen die ruimte kun je jouw hypotheek onderhands ophogen.

Je kunt er ook voor kiezen om een tweede hypotheek af te sluiten. Je kiest vaak voor deze optie als je huidige hypotheek geen speling biedt. Naast je bestaande hypotheek sluit je dan een extra, tweede, hypotheek af.

Overwaarde benutten

De afgelopen jaren zijn de huizen flink in waarde gestegen, en dit is zeer gunstig voor woningeigenaren. Als de woningwaarde hoger uitvalt dan de afgesloten hypotheek kun je deze verhogen (of een tweede hypotheek afsluiten). Je hypotheek mag na verhoging niet meer zijn dan 100% van de waarde van je woning.

Hypotheekrenteaftrek bij het verhogen van je hypotheek

Als je een tweede hypotheek wilt afsluiten of je bestaande hypotheek wilt verhogen om een verbouwing of verbetering van je woning te realiseren, dan is de hypotheekrente van de verhoging onder voorwaarden fiscaal aftrekbaar. Een van deze voorwaarden is dat het extra bedrag een looptijd heeft van maximaal 30 jaar en annuïtair of lineair wordt afgelost. Op de website van de belastingdienst kun je hier extra informatie over vinden.

Om een tweede hypotheek te kunnen afsluiten of je huidige hypotheek te kunnen verhogen, worden er kosten in rekening gebracht. Deze kosten zijn eenmalig fiscaal aftrekbaar in de belastingaangifte over het jaar waarin je de kosten maakt. De voorwaarde om de kosten fiscaal te kunnen aftrekken is dat je de verhoging enkel gebruikt om je eigen woning te verbouwen. Als je de verhoging anders wenst te gebruiken, bijvoorbeeld voor een tweede woning of een auto, is de verhoging niet fiscaal aftrekbaar.

Ben jij benieuwd of jij je hypotheek kunt verhogen?

Of jij je hypotheek kunt verhogen hangt af van verschillende factoren, waaronder je financiële verplichtingen, inkomen en (over)waarde van je woning. Ben je nieuwgierig naar jouw mogelijkheden? Maak direct een afspraak met een vestiging van Huis & Hypotheek in jouw buurt.

Klaar voor de volgende stap?

Altijd als eerste op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen en nieuwtjes op het gebied van hypotheken, verzekeren en financieel advies? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Feedback