Begrippenlijst

Van A tot Z alle financiële begrippen in alfabetische volgorde uitgelegd.

Vrij op naam (V.O.N.)

De term vrij op naam (v.o.n.) zegt iets over de samenstelling van de verkoopprijs. Niet alleen een huis kost geld, maar ook het kopen zelf kost geld. Deze verwervingskosten bestaan onder andere uit notariskosten, afsluitprovisie en belastingen. Vaak staat er achter de prijs van een huis ‘k.k.’ (kosten koper) vermeld. Dit geeft aan dat de verwervingskosten, zo’n 6 tot 8% van de koopsom, in dat geval voor rekening van de koper zijn.

Waar bestaan de kosten vrij op naam (v.o.n.) uit?


Een nieuwbouwwoning wordt bijna altijd vrij op naam (v.o.n.) aangeboden. Alle kosten ter verwerving van het eigendom van de woning (notaris- en kadasterkosten) zijn dan al bij de prijs inbegrepen. Dit geldt niet voor de financieringskosten. Deze moeten nog wel worden betaald. De totale verwervingskosten blijven echter een stuk lager dan bij bestaande bouw. Meestal bedragen deze bij nieuwbouw maximaal 5% van de koop-/aanneemsom.

Klaar voor de volgende stap?

Altijd als eerste op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen en nieuwtjes op het gebied van hypotheken, verzekeren en financieel advies? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Feedback