Kan ik mijn hypotheek oversluiten naar een hypotheek met NHG?

Een hypotheek met NHG kan flink goedkoper zijn dan een hypotheek zonder NHG. Maar zomaar je hypotheek oversluiten naar één met NHG kan helaas niet zomaar.

Je kunt op twee momenten een overstap maken:

Woningverbetering

Wil je de huidige hypotheek omzetten naar NHG, dan moet je iets doen om de woning te verbeteren. Als bewijs daarvoor moet je een nieuw taxatierapport laten maken, en hier zijn kosten aan verbonden. Een taxateur rekent meestal een paar honderd euro.

Daar staat dan onder andere tegenover dat een hypotheek met NHG vaak goedkoper is dan een hypotheek zonder NHG. Banken lopen minder risico op een hypotheek met NHG. Dit betekent vaak dat er een korting gegeven wordt op het rentepercentage van je hypotheek. En dan zou je de taxatiekosten ook weer terugverdienen.

Kosten oversluiten

Als je tijdens een rentevaste periode van je hypotheek besluit om te gaan oversluiten naar een hypotheek met NHG, dan betaal je in veel gevallen een boete aan de geldverstrekker voor het mislopen van rente-inkomsten. Houd daarnaast ook nog rekening met kosten voor het advies over het oversluiten, en eventueel voor de notaris.

Lees ook:

Klaar voor de volgende stap?

Altijd als eerste op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen en nieuwtjes op het gebied van hypotheken, verzekeren en financieel advies? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Feedback