Kabinet verlaagt jubelton per 1 januari 2023

Kabinet verlaagt jubelton per 1 januari 2023

Het kabinet heeft aangekondigd om de jubelton (schenkingsvrijstelling eigen woning) per 1 januari 2023 flink te verlagen. Dit onder meer om meer gelijke kansen te bieden op de woningmarkt voor starters. Per 1 januari 2024 wordt de jubelton volledig afgeschaft. We vertellen je er in dit artikel meer over.

Wat is de jubelton?

Als je een huis koopt kan je nu nog gebruik maken van een belastingvrije schenking. Deze schenking is de jubelton. Normaal gesproken bij een schenking betaal je schenkbelasting. Ben jij tussen de 18 en 40 jaar en van plan om dit jaar een huis te kopen? Dan kun je nu nog gebruikmaken van een eventuele belastingvrije schenking, ook wel de jubelton genoemd. (Groot)ouders mogen nu nog (eenmalig) een bedrag van € 106.671 aan hun (klein)kinderen (of hun partners) schenken voor een woning. Je kunt de schenking nog twee jaar lang gebruiken na het ontvangen hiervan.

Jubelton zorg voor ongelijkheid op de woningmarkt

De belastingvrije schenking brengt veel ongelijkheid op de woningmarkt met zich mee, voornamelijk voor starters. Starters met ‘rijke’ (groot)ouders zouden veel meer kans hebben om een woning te kunnen kopen dan starters die dat niet hebben. Starters mét een belastingvrije schenking kunnen namelijk vaak gemakkelijk starters overbieden zonder jubelton.

Daarnaast zorgt de jubelton ervoor dat de huizenprijzen hoger worden, doordat er meer geld naar de woningmarkt vloeit.

Kabinet verlaagt de jubelton

Om de bovengenoemde ongelijkheid op de woningmarkt tegen te gaan, verzocht De Tweede Kamer het kabinet om de jubelton volledig af te schaffen. Helaas was dat op korte termijn nog niet mogelijk, maar een flinke verlaging van deze schenking is er wel doorheen gekomen. Per 1 januari 2023 wordt de jubelton dan ook fors verlaagd naar een maximumbedrag van € 28.947. Daarmee wordt deze gelijkgetrokken met de eenmalige belastingvrije schenking voor vrije besteding die (groot)ouders aan hun (klein)kinderen mogen doen. (Groot)ouders mogen vanaf 2023 zelf kiezen of zij een belastingvrije schenking voor vrije besteding of voor de aankoop van een huis aan hun (klein)kinderen geven. Beide mag tegen die tijd niet meer.

Verder heeft het kabinet besloten om de jubelton per 1 januari 2024 volledig af te schaffen. Dit besluit zal ervoor zorgen dat de er meer gelijke kansen komen op de woningmarkt voor starters. Op Rijksoverheid kun je meer lezen over de verlaging van de jubelton.

Online advies

Eerste koophuis? Een hypotheek afsluiten regel je zelf online!

Het is zo ver: de online hypotheekmodule is live. Hiermee kun jij als starter zelf je eerste hypotheek online regelen. En dat vanuit je luie stoel!

Regel het zelf
Online hypotheekmodule Huis & Hypotheek

Huis & Hypotheek staat voor jou klaar

Willen jouw (groot)ouders jou een belastingvrije schenking geven en ben je benieuwd naar wat er op dat moment mogelijk is voor jou? Of ben je juist benieuwd wat jouw opties zijn zonder schenking? Huis & Hypotheek helpt je graag! We kijken tijdens een kosteloos en vrijblijvend oriëntatiegesprek graag samen met jou naar de mogelijkheden. Zo kom je weer een stapje dichterbij jouw droomhuis! Maak een afspraak bij een vestiging bij jou in de buurt.

regeerakkoord jubelton - Huis & Hypotheek

Klaar voor de volgende stap?

Altijd als eerste op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen en nieuwtjes op het gebied van hypotheken, verzekeren en financieel advies? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Feedback