Voordelen en nadelen huren en kopen

Huren of kopen?

Ben je van plan om ergens voor langere termijn te blijven wonen? Of wil je flexibel blijven om, bijvoorbeeld in het geval van een andere baan, vlot te kunnen verhuizen? En wat heb jij nodig om je ergens thuis te voelen? Hoe je wilt wonen is de grootste vraag die je moet beantwoorden als je twijfelt tussen huren of kopen.

Natuurlijk zijn er ook een aantal financiële voor- en nadelen waar je rekening mee kunt houden.

Maak een afspraak
Voordelen en nadelen van kopen en huren - Hypotheekadvies - Huis-Hypotheek

Voordelen van kopen

 • Huizenbezitter
  Het grootste verschil tussen wonen in een huur- of koophuis is dat je bij koop eigenaar bent van het huis. Aan het einde van de looptijd is de hypotheek in de meeste gevallen afgelost. Dat betekent dat je nagenoeg gratis woont, terwijl huurders nog steeds iedere maand huur betalen. Daarnaast kun je zelf bepalen wat je met je huis doet, denk aan een verbouwing voor een droomkeuken.
 • Geen stijgende huurprijs
  Wordt de huur elk jaar verhoogd? Als je een huis koopt en je de rente voor langere tijd vastzet, dan weet je precies wat je maandlasten in de komende jaren zijn.
 • Vrije woningkeuze
  Als je een huis koopt, kies je zelf welk huis je wilt en kunt betalen. Je bent niet afhankelijk van welk huis je toegewezen krijgt. Daarnaast levert klussen aan je huis vaak een waardevermeerdering op, terwijl huurders het huis vaak in oorspronkelijke staat moeten terugbrengen.

Voordelen van huren

 • Geen kans op restschuld
  Als je het huis in een niet zo’n gunstige tijd verkoopt, kan het zijn dat je met een restschuld blijft zitten. De verkoopprijs is lager dan je hypotheek. Woningen zijn op lange termijn waardevast, maar mocht je het huis binnen enkele jaren na aankoop, moeten verkopen, dan loop je wel risico. Kortom: kopen is het meest interessant als je van plan bent om een lange periode in het huis te gaan wonen.
 • Minder belastingen en verzekeringen
  Eigenwoningforfait is een belasting die huizenbezitters betalen. Het is een percentage van de WOZ-waarde van je huis dat wordt opgeteld bij je inkomen en dus betaal je daar belasting over. Daarnaast betaal je als eigenaar ook onroerendezaakbelasting (OZB). Bij een huurhuis betaal je dit niet. Daarnaast ben je bij een koophuis verplicht om een opstalverzekering af te sluiten die schade dekt door brand of wateroverlast. Je moet ook premie betalen voor een overlijdensrisicoverzekering.
 • Geen aankoopkosten
  Kosten bij aankoop zijn onder andere notariskosten en overdrachtsbelasting, 2% van de waarde van de woning. Deze zijn in het geval van een bestaande woning voor rekening van de koper (k.k., kosten koper). In het geval van nieuwbouw zijn deze voor rekening van de verkoper (v.o.n., vrij op naam). Echter zullen deze voorwaarden per 1 januari 2021 veranderen
 • Onderhoud niet voor eigen rekening
  Als huurder bel je de verhuurder voor onderhoudsklussen. Als eigenwoningbezitter ben je zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van onder andere de cv-ketel, schilderwerk en reparaties.
 • Verhuizen
  Als koper heb je bij verhuizing te maken met kosten rond de hypotheek. Ook loop je kans dat je huis nog niet verkocht is op het moment dat je de nieuwe woning betrekt. Dat kan zorgen voor dubbele lasten aangezien er twee hypotheken lopen. Huurders hebben hier geen last van en hebben een opzegtermijn van minimaal 1 maand en maximaal 3 maanden.

Advies nodig?

Onze hypotheekadviseurs helpen je graag bij je beslissing om te huren of te kopen. Graag zetten wij alle financiële mogelijkheden voor je op een rijtje.

Kunnen wij je helpen?

Veelgestelde vragen

Hieronder een aantal veelgestelde vragen die wellicht voor jou interessant zijn. Staat jouw vraag er niet bij? Ga dan naar alle veelgestelde vragen

 • Waarom een bestaande hypotheek oversluiten? Een bestaande hypotheek oversluiten is het overwegen waard als je een lagere rente wilt, als je persoonlijke situatie veranderd is of als je extra bestedingsruimte wilt.

  Als je je bestaande hypotheek oversluit dan sluit je in principe een nieuwe hypotheek af waarmee je vervolgens je oude hypotheek aflost. Het afsluiten van hypotheken, of dit nu gaat om het oversluiten of het afsluiten van een nieuwe hypotheek gaat altijd gepaard met kosten zoals de taxatie-, notaris- en advieskosten. Dit speelt met name een rol als je van geldverstrekker wisselt.

  Advies bestaande hypotheek oversluiten

  Als je je bestaande hypotheek wilt oversluiten, kun je het beste een vrijblijvende afspraak maken met een onafhankelijke adviseur. Een adviseur van Huis & Hypotheek zet alle voor- en nadelen voor je op een rij. Je bepaalt eenvoudig zelf of je de hypotheek over wilt sluiten. Als je snel online een indicatie wilt, kun je gebruik maken van onze check: hypotheek oversluiten berekenen.

  Maak een afspraak >

  Meer informatie over oversluiten?

  Voor uitgebreide informatie over het oversluiten van je hypotheek kun je uiteraard ook een afspraak maken met één van onze adviseurs. Voor gerichte vragen kun je altijd vrijblijvend contact opnemen met Huis & Hypotheek of langskomen bij de voor jou dichtstbijzijnde vestiging van Huis & Hypotheek. Je Huis & Hypotheek-adviseur licht je graag volledig in.

  Gerelateerde items:

  Bronpagina

 • Heb je een baan zonder vast contract? Er zijn een aantal manieren waarmee je misschien toch een hypotheek kunt krijgen. De mogelijkheden op een rij:

  Flexwerker of uitzendkracht = Arbeidsmarktscan

  Met de Arbeidsmarktscan wordt bekeken hoe jouw kansen op de arbeidsmarkt zich de komende jaren ontwikkelen en/of hoe lang het duurt voor je nieuw werk hebt, mocht je zonder komen te zitten. Een aantal geldverstrekkers accepteren de scan en je kunt ‘m via jouw Huis & Hypotheek-adviseur invullen.

  Loondienst = Intentieverklaring

  Als je geen vast contract hebt, maar wel in loondienst bent, kun je bij je werkgever een intentieverklaring aanvragen. Hierin verklaart de werkgever de intentie te hebben bij het aflopen van het tijdelijke contract, deze om te zetten in een contract voor onbepaalde tijd. Oftewel een vast contract. Uiteraard is de werkgever niet verplicht deze intentieverklaring in te vullen. Deze intentieverklaring kun je vervolgens aan je adviseur geven. Deze zal kijken bij welke geldverstrekkers je terecht kunt. Uiteraard is hierbij bepalend of je voldoende inkomen hebt voor het kopen van een woning.

  Zelfstandig ondernemer =  Jaarinkomen

  Als je een eigen onderneming hebt, is het krijgen van een hypotheek vaak lastiger. Ook al verdien je genoeg, een vast inkomen is voor veel geldverstrekkers een belangrijke indicatie te kunnen maken hoe stabiel je inkomen is. Om je te helpen met de mogelijkheden om een hypotheek te krijgen, kun je het best contact opnemen met een adviseur. Deze kijkt samen met jou welke geldverstrekker het beste aansluit bij jouw situatie.

  Meer weten over hypotheek zonder vast contract?

  Voor uitgebreide informatie over de mogelijkheden om een huis te kopen zonder vast contract kun je uiteraard een afspraak maken met één van onze adviseurs. Voor gerichte vragen kun je altijd vrijblijvend contact opnemen met Huis & Hypotheek of langskomen bij de voor jou dichtstbijzijnde vestiging van Huis & Hypotheek. Je adviseur licht je graag volledig in.

   

  Gerelateerde items:

   

  Bronpagina

 • Je wilt een huis kopen en bent terecht benieuwd wat er allemaal komt kijken bij het kopen van een huis. Het kopen van een huis is in een paar stappen uit te splitsen.

  Hieronder vind je ons stappenplan huis kopen. Zo krijg je kort een indruk wat er allemaal bij komt kijken.

  • Stap 1. Kennismaking en oriënterend gesprek met je Huis & Hypotheek-adviseur, zodat je weet wat voor jou mogelijk is en welke hypotheek het beste bij je past.
  • Stap 2. Adviesgesprek voor de daadwerkelijke aankoop, specifieke berekening voor de woning van jouw voorkeur.
  • Stap 3. Je bent mondeling de aankoop van de woning overeengekomen. Tijd voor het nakijken van koopakte of koop-/aanneemovereenkomst (bij nieuwbouw).
  • Stap 4. De hypotheekofferte(s) passend bij jouw wensen en mogelijkheden worden opgevraagd en benodigde stukken worden verzameld.
  • Stap 5. Ondertekenen hypotheekofferte en aanverwante documenten. De hypotheekverstrekker zal deze vervolgens beoordelen.
  • Stap 6. Administratieve afhandeling van de hypotheekaanvraag, bijvoorbeeld het regelen van de bankgarantie. Je adviseur houdt contact met de notaris en makelaar.
  • Stap 7. Eventuele afspraak over de verzekeringen.
  • Stap 8. Praktische uitvoering. Te denken valt aan stortingen/betaling die moeten worden gedaan inclusief eventuele kosten voor een testament of samenlevingscontract.
  • Stap 9. Passeren van de hypotheekakte. De notaris zal de leveringsakte opmaken (eigendomsbewijs) en de hypotheekakte in concept opmaken. Dit concept wordt nog door de adviseur gecontroleerd.
  • Stap 10. Afronding/ evaluatiegesprek. Als je nog vragen of opmerkingen hebt, kun je deze kwijt in het afrondende gesprek.

  Bronpagina

 • Je kunt er op twee manieren achter komen hoeveel hypotheek je kunt krijgen.

  1. Je kunt zelf een online berekening maken (inschatting)
  2. Je kunt een adviseur een berekening laten maken (exact).

  Het exacte bedrag wat je kunt lenen is van aardig wat factoren afhankelijk, bijvoorbeeld van de hoogte van de hypotheekrente en de rentevaste periode die je kiest. Daarom geeft een online berekening alleen een indicatie.

  Wat je ook niet moet vergeten, is te bedenken hoeveel je uit wilt geven aan wonen. Je wilt natuurlijk een goede balans tussen leuk wonen en lekker leven. Soms is het dan beter om juist níét maximaal te lenen, maar juist wat minder.

  Exact berekenen hoeveel hypotheek je kunt krijgen

  Maar vaak is er meer mogelijk om een hypotheek te krijgen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je gebruik kunt maken van een startershypotheek, starterslening of dat je ouders garant staan. Er zijn vaak meer mogelijkheden om toch het huis te kopen dat je wilt. Voor een exacte berekening hoeveel hypotheek je kunt krijgen een vrijblijvende afspraak met een hypotheekadviseur in jouw omgeving.

  Lees ook:

  Bronpagina

 • Bij een hypotheek berekenen met een hypotheek calculator moet je er vooral opletten dat je de juiste gegevens invult. Tevens is het van belang om te weten dat het om een indicatie gaat. In veel gevallen zijn er extra mogelijkheden om een toch het huis van je dromen te kunnen kopen wanneer je bijvoorbeeld niet genoeg verdient.

  Hypotheek calculator

  Hieronder vind je 2 punten waarop je moet letten bij het maken van een berekening met een hypotheek calculator.

  • Tel je winstuitkering, 13e maand, vakantiegeld en structureel overwerk mee in je jaarinkomen
  • Vul het inkomen van jou en je partner apart in. Dit maakt een verschil in de maximale hypotheek.

  Exacte hypotheek berekenen

  Het is aan te raden in plaats van een online hypotheek calculator een adviseur te raadplegen. Een adviseur bij één van onze vestigingen brengt de mogelijkheden in kaart jouw woonwensen te vervullen.

  Hypotheek berekenen >

  Meer informatie over het berekenen van je hypotheek?

   

  Voor uitgebreide informatie over het berekenen van je hypotheek kun je uiteraard ook een afspraak maken met één van onze adviseurs. Voor gerichte vragen kun je altijd vrijblijvend contact opnemen met Huis & Hypotheek of langskomen bij de voor jou dichtstbijzijnde vestiging van Huis & Hypotheek. Je Huis & Hypotheek-adviseur licht je graag volledig in.

  Gerelateerde items:

  Bronpagina

Klaar voor de volgende stap?

Altijd als eerste op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen en nieuwtjes op het gebied van hypotheken, verzekeren en financieel advies? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Feedback