Huis & Hypotheek

Vind jouw adviseur

Amstelveen Keizer Karelplein

0515 431 000

Open tot 17:30 uur

Nu gesloten - Bel me terug

Wat gebeurt er als de rente gaat stijgen?

Begon jij al te wennen aan de historisch lage rentestand? In de afgelopen jaren is het nauwelijks voorgekomen dat de hypotheekrente een langere periode steeg. Maar dat lijkt te gaan veranderen. Wat er dan gebeurt? 

 

De geruchten gaan al langer dat president Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) het Europese opkoopprogramma wil afbouwen. Het huidige opkoopprogramma stamt uit 2015. Het houdt kortgezegd in dat de ECB maandelijks staatsleningen opkoopt om de economie te stimuleren en de inflatie, die de laatste jaren achter is gebleven, aan te wakkeren.

Nu de economie weer flink is aangetrokken, is de kans groter dat het opkoopprogramma, dat eind van dit jaar afloopt, wordt afgebouwd. In Amerika doet de FED (de Amerikaanse ECB) dat al. De hypotheekrentes zullen daardoor naar verwachting uiteindelijk gaan stijgen.

 

Wat gebeurt er als de hypotheekrente stijgt?

Het bedrag dat je maximaal kunt lenen voor een hypotheek, is onder andere afhankelijk van je inkomen. Als de rente stijgt, wordt een hypotheek duurder en neemt de leencapaciteit af. Dat zullen zowel doorstromers als starters merken: ze kunnen dan minder lenen en betalen hogere maandlasten.

Als je minder kunt lenen, wordt het keuzeaanbod in woningen automatisch kleiner. Dat heeft gevolgen voor de huizenmarkt: bepaalde (duurdere) woningen zullen langer te koop staan en in prijs moeten dalen. Vooral in de kwetsbare gebieden, waar de huizenprijzen nog niet helemaal zijn hersteld, bestaat de kans dat de prijzen opnieuw dalen.

 

Concurrentie

In de afgelopen jaren hebben pensioenfondsen een grotere rol ingenomen in hypothekenland. Bij pensioenfondsen (en regiepartijen) kun je de rente meestal tegen scherpe tarieven voor een lange periode vastzetten. Dat is erg aantrekkelijk als de rente historisch laag staat.

Bij de hogere rente is het minder aantrekkelijk om je rentevaste periode voor een lange periode vast te zetten. Het is niet ondenkbaar dat een stijging van de rente zal leiden tot een afnemend aandeel van de pensioenfondsen. Wellicht dat een aantal partijen zich zelfs terugtrekt van de hypotheekmarkt.

Verwachting

Het lijkt erop dat de hypotheekrente gaat stijgen. Maar een heel forse stijging is niet te verwachten. De rentetarieven zullen waarschijnlijk heel langzaam gaan stijgen. De niveaus van tien en twintig jaar voor de crisis, zullen niet worden geëvenaard. Experts als Moody’s denken dat dat niet zal gebeuren.

 

Lange rentevaste periode

Heb je de rente kort geleden voor een langere periode vastgelegd? Dan merk je er niet veel van als de rente stijgt. Wil je met een stijgende rente oversluiten of een nieuwe hypotheek aangaan? Dan kunnen de maandlasten hoger uitvallen, al zal een paar tienden stijging in de praktijk geen grote gevolgen hebben.

 

Wat ga jij doen als de rente stijgt? Heb je al een hypotheek? Dan kan het slim zijn om je rentevaste periode te verlengen, maar het is verstandig om dat eerst met jouw hypotheekadviseur te bespreken. 

 

Maak een afspraak 

Deel deze pagina

Gerelateerde berichten

In 2016: lagere hypotheekrenteaftrek

Voor bepaalde inkomens gaat het hypotheekrenteaftrek in 2016 omlaag van 51% naar 50,5%. Oftewel: een paar euro per maand. Tegelijkertijd wordt de derde belastingschijf verlengd en dat kan wel voor verrassingen zorgen als je...