Welk huis is de moeite waard om te bezichtigen? 

Welk huis is de moeite waard om te bezichtigen? 

Ben jij op zoek naar je eerste koopwoning? Daar komt een hoop bij kijken. Een goede voorbereiding helpt je om zo gericht mogelijk te zoeken naar een huis wat helemaal bij jou past. In dit artikel hebben we alles op een rij gezet wat je wil weten voor je aan je zoektocht begint. Zo ben jij klaar om op huizenjacht te gaan en bespaar je jezelf onnodige tijd en energie in huizen die je toch niet gaat kopen.

Breng je budget in kaart 

Voordat je aan je huizenjacht begint, is het handig om te weten wat je budget is. Het zou zonde zijn als je tot over je oren verliefd bent geworden op een woning en daarna blijkt dat je het net niet kunt betalen. Op onze website kun je makkelijk je maximale hypotheek berekenen. Je krijgt direct een indicatie van hoeveel je kunt lenen en wat jouw rentepercentage en maandlasten worden. Naast je hypotheek zijn er ook andere kosten om rekening mee te houden, zoals overdrachtsbelasting, notariskosten, kosten koper en eventuele verbouwingskosten. 

Liever een berekening op maat met uitgebreid hypotheekadvies? 

Onze hypotheekadviseurs helpen je graag! Maak een afspraak met een adviseur van een Huis & Hypotheek vestiging bij jou in de buurt. Samen bespreken jullie je mogelijkheden en krijg je een duidelijk beeld van jouw financiële situatie. 

Maak een lijst van je woonwensen 

Zodra je budget duidelijk is, is het tijd om te kijken naar je wensen en eisen. In wat voor soort huis wil en kan je met je vastgestelde budget wonen? Zoek je naar een vrijstaande woning, rijtjeshuis of een appartement? Hoeveel slaapkamers heb je minimaal nodig? Werk je vanuit huis en is kantoorruimte voor jou een must? Misschien wil je voor je hobby een ruime garage of knutselkamer. Gaat je voorkeur uit naar een ruime tuin, balkon of dakterras?  

Een nieuw huis betekent (vaak) ook een nieuwe buurt. Heb je kinderen en vind je het fijn als er een kinderopvang of school vlak bij je toekomstige woning is? Wil je kunnen lopen naar de supermarkt? Heb je een auto, dus parkeerplek nodig, of ga je met het openbaar vervoer? Zijn er sportvoorzieningen in de buurt?  

Ook belangrijk: vergeet de toekomst niet! Denk je op termijn aan gezinsuitbreiding of gaan de kinderen juist uit huis? Dan is het goed om daar alvast rekening mee te houden. Maak een lijst met dingen die voor jou belangrijk zijn. Zo ga je gericht op zoek naar huizen die binnen jouw budget en woonwensen vallen. 

Bereid je je voor op de bezichtiging 

Heeft je zoektocht één of meer huizen opgeleverd die je wil gaan bezichtigen? Top! Tijd om naar een stapje verder te gaan en onderzoek te doen naar het huis zelf. Wat is bijvoorbeeld de WOZ-waarde? Handig om te weten om je openingsbod te bepalen. Zit er erfpacht op het huis en/of op de grond? Zo ja, is er mogelijkheid tot afkopen van die erfpacht en zou je dat willen?  

Het is ook goed om informatie te verzamelen over eventuele gebreken van de woning én wat bijkomende kosten hiervan kunnen zijn. Je kunt bijvoorbeeld vast uitzoeken hoeveel een mogelijke verbouwing van een aanbouw, nieuwe keuken of tuin kost. Heb je al gezien dat de woning een lager energielabel heeft? Dan kun je je alvast verdiepen in de opties en bijbehorende kosten om je huis te verduurzamen. Daarnaast is het slim om eventuele klimaatrisico’s van de woning alvast te checken. Dat kan makkelijk online via de stresstest voor je adres

Bezichtiging gepland? Neem iemand mee! 

Het is sowieso goed om iemand mee te nemen wanneer je een huis gaat bezichtigen. Samen zie je meer dan als je alleen bent. Nóg beter is om een expert mee te nemen. Denk bijvoorbeeld aan een aankoopmakelaar, een aannemer of iemand met bouwkundige kennis.  

Vergeet tijdens de bezichtiging geen vragen te stellen. Belangrijk om te weten is bijvoorbeeld de reden van de verkoop, de leeftijd van belangrijke onderdelen zoals het dak of de cv-ketel en of er recent grote verbouwingen zijn geweest.  

Nóg beter voorbereid op huizenjacht? 

Daar helpen onze hypotheekadviseurs je bij! Tijdens een gratis kennismakingsgesprek met een adviseur bij jou in de buurt bekijk je samen jouw financiële mogelijkheden en bepaal je het budget voor je zoektocht. Ook kun je al je vragen stellen over de aankoop van een huis, van woningbezichtigingen tot het uitbrengen van een bod. Plan vandaag nog een afspraak in, laat je adviseren en vind jouw droomhuis! 

Klaar voor de volgende stap?

Altijd als eerste op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen en nieuwtjes op het gebied van hypotheken, verzekeren en financieel advies? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Feedback