Dit kost het bezitten van een huis

Dit kost het bezitten van een huis

Je eerste huis kopen? Daar komt een hoop bij kijken. Op welke kosten moet je bijvoorbeeld rekenen als je een huis bezit? Hoeveel je precies kwijt bent, is voor iedereen anders. Je vaste lasten hangen onder andere af van het soort huis dat je koopt, in welke gemeente je terecht komt en welke verzekeringen je afsluit. In dit artikel vertellen we je met welke soort kosten je te maken krijgt.

Hypotheek 

De kosten voor je hypotheek bestaan uit aflossing van je hypotheek (behalve bij een aflossingsvrije hypotheek) en hypotheekrente. Deze los je maandelijks af. De daadwerkelijke kosten verschillen per hypotheek en hangen onder andere af van de hypotheekvorm die je kiest en het rentepercentage. Kies je voor een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek? Dan kun je je hypotheekrente aftrekken bij de Belastingdienst, als je de lening binnen 30 jaar volledig aflost.  

Woonverzekeringen 

Als je een woning bezit, heb je een aantal woonverzekeringen nodig. Sommige verzekeringen, zoals een opstalverzekering, zijn zelfs verplicht. Daarnaast is het altijd slim om een inboedelverzekering af te sluiten. Voor het gemak hebben we de meest voorkomende woon- en levensverzekeringen op een rijtje gezet: 

Soort verzekeringWaarvoor ben ik verzekerd?Is deze verzekering verplicht?
AansprakelijkheidsverzekeringHet per ongeluk aanrichten van schade bij anderen Nee
OpstalverzekeringSchade door bijvoorbeeld brand, diefstal of storm aan je woning en alle onroerend goed dat bij de woning hoort tegen  Ja
InboedelverzekeringSchade aan alles wat in je woning staat  Nee
OverlijdensrisicoverzekeringHiermee dek je het risico af dat je je woonlasten niet meer kan betalen als jij of je partner overlijdt Niet altijd, in sommige gevallen moet je deze verzekering verplicht afsluiten in combinatie met je hypotheek 
WoonlastenverzekeringHiermee dek je de risico’s van arbeidsongeschiktheid en/of werkloosheid af Nee
ArbeidsongeschiktheidsverzekeringTot 80% van je inkomen om het recht te hebben op een uitkering als je arbeidsongeschikt raakt Nee
RechtsbijstandsverzekeringRecht op juridische hulp zonder bijbetaling Nee

Voor iedere verzekering betaal je maandelijks een premie. De hoogte van die premie verschilt per persoon en situatie. Het hangt er bijvoorbeeld van af tot welk bedrag je verzekerd wil zijn. Ook de hoogte van je maandlasten en je inkomsten hebben invloed op je maandelijkse verzekeringskosten.  

Wil je advies over welke verzekeringen van belang zijn voor jou? Bespreek het met een hypotheekadviseur bij jou in de buurt.

Belastingen  

Over het bezitten van een huis moet je een aantal belastingen betalen:  

  • Eigenwoningforfait. Dit is een soort belasting omdat je vermogen opbouwt met je eigen huis. 
  • Onroerendezaakbelasting (ozb). Deze belasting is gebaseerd op de WOZ-waarde van je woning. Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe meer belasting je betaalt.  
  • Gemeentelijke belastingen. Hieronder vallen bijvoorbeeld riool- en afvalstoffenheffing en waterschapslasten. Hoe hoog die belastingen zijn, verschilt per gemeente. 

Gelukkig zijn er dan wel weer bepaalde kosten die je mag aftrekken bij de belastingaangifte. Benieuwd welke dat zijn? Lees hier alles over aftrekposten als huiseigenaar.  

Onderhoudskosten 

Een eigen woning betekent dat je zelf verantwoordelijk bent voor het onderhoud en dus ook die kosten moet betalen. Hoeveel onderhoud je moet plegen verschilt per woning en hangt onder andere af van het bouwjaar en de staat van het huis. Sommigen zijn een paar honderd euro per jaar kwijt aan klein onderhoud zoals schilderwerk, maar voor groter onderhoud zoals het vervangen van je dak kun je rekenen op duizenden euro’s. Over het algemeen kun je volgens Budgetinstituut Nibud gemiddeld uitgaan van ruim 1% van de woningwaarde per jaar aan totale onderhoudskosten. 

Koop je een appartement of een boven- of benedenwoning? Dan ben je aangesloten bij de VvE en betaal je maandelijks een bepaald bedrag aan hen voor onderhoudskosten. Hoeveel dat is, is afhankelijk van het aantal leden en van het begrootte onderhoud. Volgens Verenging Eigen Huis kun je gemiddeld rekenen op zo’n €3.600 per jaar, dus €300 per maand aan totale onderhoudskosten. 

Gas, water en elektriciteit 

De kosten voor het verbruik van gas, water en elektriciteit hangen af van de grootte van je woning, isolatie, hoeveel personen er in het huis wonen, maar ook van de energietarieven. Met de huidige prijzen is het slim om te kijken welke mogelijkheden er zijn om energie te besparen en je huis te verduurzamen. Daarnaast heb je natuurlijk zelf in de hand hoe zuinig je omgaat met het verbruiken van gas, water en elektra.  

Internet, tv en telefoon 

De kosten voor internet, tv en telefoon hangen sterk af van je persoonlijke voorkeuren. Hoe uitgebreider je pakket, hoe meer je vaak betaalt. Een alles-in-één-abonnement kan dan een goede optie zijn.  

Servicekosten (appartement) 

Koop je een appartement? Dan moet je servicekosten betalen aan de Vereniging van Eigenaren (VvE). Zij regelen het beheer en onderhoud van gemeenschappelijke delen van het gebouw, bijvoorbeeld het trappenhuis. De VvE bepaalt zelf de hoogte van de servicekosten. 

Erfpacht 

Sommige woningen staan op grond met erfpacht. Dit betekent dat je eigenaar bent van het huis zelf, maar (nog) niet van de grond waarop je woning staat. Koop je een huis met erfpacht? Dan betaal je een vast bedrag per maand of jaar aan de eigenaar van de grond. De kosten die je hiervoor betaalt kun je aftrekken bij de belastingaangifte. Dat is mooi meegenomen! Een nadeel van erfpacht is dat de eigenaar van de grond dit bedrag aan het eind van de erfpachtperiode mag verhogen. Om forse verhogingen te voorkomen kun je er ook voor kiezen om de erfpacht af te kopen.  

Advies nodig over jouw maandelijkse hypotheeklasten? 

Bij het bezitten van een huis komen dus redelijk wat maandelijkse kosten kijken. Wil je, voordat je een huis koopt, jouw financiële situatie in kaart brengen, om zo te kijken welke lasten jij maandelijks kunt dragen? Of bekijken op welke manier jij jouw maandlasten zo laag mogelijk kunt houden? We adviseren je graag op basis van jouw persoonlijke situatie. Maak vandaag nog een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek met een hypotheekadviseur bij jou in de buurt. 

Klaar voor de volgende stap?

Altijd als eerste op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen en nieuwtjes op het gebied van hypotheken, verzekeren en financieel advies? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Feedback