Regel een kopie van de aangifte inkomstenbelasting 2012

Regel een kopie van de aangifte inkomstenbelasting 2012

Weet je nog op welke datum je je huidige hypotheek afgesloten hebt? Als dat voor 31 december 2012 was, is het verstandig om een kopie van je aangifte inkomstenbelasting uit dat jaar in huis te hebben. Dan zorg je dat een eventuele aanpassing van je hypotheek geen onnodige vertraging oploopt, bijvoorbeeld als je gaat verhuizen.

Overgangsrecht

Wanneer je hypotheek dus ouder dan vier jaar is en je niet annuïtair of lineair aflost, dan kun gebruik maken van het overgangsrecht. Dat houdt in dat je de betaalde hypotheekrente (deels) kunt terugvragen voor andere hypotheekvormen, zoals een aflossingsvrije hypotheek of (bank)spaarhypotheek. Met een kopie van de aangifte toon je aan dat je toen een eigenwoningschuld had en hoe hoog die was. En dat is wat de geldverstrekker van jou wil weten. Maar hoe kom je nog aan een kopie?

Regel een kopie

Heb je toen de aangifte digitaal ingevuld, heb je nog steeds dezelfde computer en is de harde schijf tussentijds niet gewist? Dan heb je kans dat je er nog bij kunt. Installeer het aangifteprogramma van 2012 opnieuw en print een kopie. Als je het bestand niet meer hebt, dan kun je bij je belastingkantoor een kopie aanvragen. Lees meer op de website van de Belastingdienst.

Wacht niet te lang!

Houd wel rekening met een aanvraagtermijn van maximaal 8 weken. Dus als je op het punt staat om te verhuizen, dan kan zo’n termijn zorgen voor vertraging. Regel daarom op tijd een kopie, of zorg gewoon dat je het document in huis hebt, voor het geval dat. Wacht je het liever even af? Houd dan in je achterhoofd dat de Belastingdienst gegevens 7 jaar lang bewaard. Als je dus een kopie van 2012 wilt, dan heb je dus tot 2019 de tijd.

Het eerste gesprek is altijd gratis

Klaar voor de volgende stap?

Altijd als eerste op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen en nieuwtjes op het gebied van hypotheken, verzekeren en financieel advies? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Feedback