Makkelijker hypotheek voor starters

Ministers Dijsselbloem (Financiën) en Blok (Wonen) gaan de regels voor hypotheken versoepelen. Wie in de toekomst zicht heeft op een hoger inkomen, mag komend jaar meer lenen.

De ministerraad heeft zich onlangs over dit voorstel gebogen, dat vooral starters zal helpen bij het kopen van een woning. Het kabinet broedt op een reeks maatregelen om de woningmarkt een oppepper te geven. 

Nu is de regel dat een hypotheek moet worden afgesloten op basis van het inkomen van de aanvrager. Wie zicht heeft op een loonsverhoging binnen zes maanden, mag alvast een hypotheek afsluiten vooruitlopend op dat extra salaris. Die termijn wordt opgerekt met enkele maanden tot enkele jaren.

De normen voor het afsluiten van hypotheken zijn volgens Dijsselbloem te streng en te krap geworden. “Dat vinden we vanwege de positie van starters niet gewenst, dus we kijken of we hen tegemoet kunnen komen.”

Dat geldt in principe voor iedereen die nog potentie heeft om er flink in inkomen op vooruit te gaan, maar zal in de praktijk vooral voor starters met een veelbelovende studie of specifieke kwaliteiten gelden. Banken hielden daar in het verleden ook rekening mee, en krijgen daar nu weer meer de ruimte voor, aldus Dijsselbloem.

Nu is het nog zo dat iemand binnen zes maanden een loonsverhoging moet krijgen om op basis van het nieuwe loon een hypotheek af te sluiten. Ook moet de werkgever dat op papier zetten. Die situatie komt echter weinig voor, terwijl starters wel vaak nog een spurt maken in hun loonontwikkeling.

Redelijke termijn

Wat een redelijke termijn is voor de verwachte loonsverhoging, zal per geval moeten worden bepaald. Het kan gaan van enkele maanden tot enkele jaren. Het is aan de banken zelf om de kansen van een starter te beoordelen.

Het kabinet besloot ook om soepeler te zijn met de maximaal toegestane hypotheken als het extra bedrag wordt geïnvesteerd om de woning duurzamer en energiezuiniger te maken. Bij aankoop van een woning met een zeer zuinig A++ label en bij investeringen in energiebesparing mag maximaal 8000 euro extra worden geleend. De hogere maandlasten vallen weg tegen de lagere energierekening, heeft het Nibud berekend.

Bron: Telegraaf

Informatie voor starters

Voor meer informatie over de mogelijkheden voor starters kunt u contact op nemen met een hypotheekadviseur van Huis & Hypotheek. Voor uitgebreid advies van een Erkend Hypotheekadviseur kunt u uiteraard ook een afspraak maken met één van onze adviseurs. Voor gerichte vragen kunt u altijd vrijblijvend contact opnemen met Huis & Hypotheek of langskomen bij een hypotheekadviseur van Huis & Hypotheek. Uw Huis & Hypotheek-adviseur licht u graag volledig in.

Het eerste gesprek is altijd gratis

Klaar voor de volgende stap?

Altijd als eerste op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen en nieuwtjes op het gebied van hypotheken, verzekeren en financieel advies? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Feedback