Hypotheek 2022

Hypotheek 2022

Een overzicht van de belangrijkste veranderingen

We zijn alweer bij het einde van het jaar aangekomen. Bij een nieuw jaar horen vaak nieuwe wijzigingen omtrent de hypotheekregels en ook voor aankomend jaar zijn er veranderingen aangekondigd. Die veranderingen kunnen invloed hebben op jouw hypotheek(aanvraag). Lees meer over de nieuwste hypotheekregels en hoe je daar nu al op kunt anticiperen.

Hypotheekrenteaftrek 2022

Sinds 2020 wordt de hypotheekrenteaftrek voor de hoogste belastingschaal met 3% per jaar afgebouwd. In 2021 kon iemand met een inkomen boven € 69.398 zijn of haar hypotheek voor 43% aftrekken bij de belastingaangifte. Vanaf 2022 gaat het percentage waartegen de hypotheekrente mag worden afgetrokken dalen naar 40%. In 2023 zal het tarief nog verder omlaag gaan, namelijk naar 37,05%.

Overdrachtsbelasting 2022

Ben jij als woningzoekende onder de 35 jaar en van plan zelf in de woning te gaan wonen? Dan ben je in 2022 ook vrijgesteld van overdrachtsbelasting. Voorwaarde is wel dat het huis niet meer dan € 400.000 kost. Kopers ouder dan 34 jaar die het huis zelf gaan bewonen, betalen 2% overdrachtsbelasting over de koopsom. Koop je een huis om het vervolgens te verhuren? Dan betaal je 8% overdrachtsbelasting.

Maximale hypotheek 2022 met NHG

In 2021 was het maximale leenbedrag voor een NHG-hypotheek vastgesteld op
€ 325.000. In 2022 kun je voor een NHG-hypotheek maximaal € 355.000 lenen.  Wil je energiebesparende maatregelen meefinancieren? Dan is de grens zelfs
€ 376.300. De eenmalige kosten die je voor de hypotheekgarantie moet betalen gaan ook omlaag. Nu bedragen die nog 0,7% van de lening, in 2022 is dat 0,6%. Deze kosten mag je eenmalig aftrekken bij je belastingaangifte.

Minder hypotheek bij private lease vanaf april 2022

Een auto kopen op basis van een private lease constructie wordt steeds populairder. Bij een private lease rijdt je als particulier een nieuwe auto zonder dat het jouw eigendom is. Als je privé een auto least, heeft dat vanaf 1 april 2022 een negatief effect op de maximale hypotheek die je kunt afsluiten. Vanaf dat moment wordt namelijk je leasecontract voor 100% geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Momenteel is dat nog 65%.

Eigenwoningregeling 2022

In 2022 wordt de eigenwoningregeling op drie onderdelen aangepast. In de eigenwoningregeling staan de fiscale regels over de hypotheekaftrek beschreven. Met de eigenwoningregeling wil de overheid de regels eerlijker maken voor onder andere huiseigenaren van wie de partner is overleden. Op de website van de Rijksoverheid vind je een overzicht van de veranderingen.

Haal het beste advies in huis

Wil je graag meer informatie ontvangen over de meest belangrijke veranderingen voor 2022 en weten of deze invloed hebben op jouw persoonlijke situatie? De onafhankelijke adviseurs van Huis & Hypotheek informeren je graag over de mogelijkheden die aansluiten op jouw wensen en behoeften, voor nu en bij jouw toekomstplannen. Ontdek de mogelijkheden en maak vrijblijvend een afspraak.

Klaar voor de volgende stap?

Altijd als eerste op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen en nieuwtjes op het gebied van hypotheken, verzekeren en financieel advies? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Feedback