5 dingen die je moet weten over de WOZ-waarde 

5 dingen die je moet weten over de WOZ-waarde 

De start van een nieuw jaar betekent dat de WOZ-waarde van je woning opnieuw wordt bepaald. Je ontvangt van je gemeente een zogenaamd aanslagbiljet met daarop de vastgestelde waarde. Wat moet je weten over de WOZ-waarde van je huis? In dit blog vind je de vaak gestelde vragen. 

Wat is de WOZ-waarde en wat betekent het? 

De Wet Waarde Onroerende Zaken, afgekort de WOZ, is de bepaling van de marktwaarde van een woning. De WOZ-waarde bepaalt de hoogte van belastingen en heffingen je betaalt. Denk hiervoor aan de onroerende zaken belasting (OZB) en gemeentelijke heffingen. Ook heeft de WOZ-waarde van je woning invloed op de inkomstenbelasting die je betaalt. 

Wie bepaalt de WOZ-waarde?

De gemeente bepaalt de WOZ-waarde aan de hand van een computermodel. Het is dus niet zo dat een taxateur langs alle woningen in de gemeente gaat om met de hand de waardebepaling te doen. Aan de hand van een computermodel wordt een taxatierapport opgemaakt en deze kan je opvragen bij de gemeente om hem in te zien. De Waarderingskamer controleert gemeenten op het correct uitvoeren van de waardebepaling. 

Hoe wordt de WOZ-waarde bepaald? 

Zoals je hierboven hebt gelezen, wordt de WOZ-waarde bepaald aan de hand van een computermodel. Er zijn een aantal factoren die mee worden genomen in de waardebepaling, bijvoorbeeld: 

  • Locatie van de woning 
  • Woonoppervlak 
  • Verkoopprijzen in de buurt 
  • Bouwjaar 
  • Type woning 

Gaat de WOZ-waarde in 2024 stijgen? 

Net als vorig jaar, is het ook in 2024 de verwachting dat de gemiddelde WOZ-waarde gaat stijgen. Volgens het CBS zal dit gemiddeld een stijging van 2 tot 4% zijn. De hoogte van de gemiddelde stijging verschilt per regio, zo is de stijging in de Randstad hoger dan in andere delen van het land. 

Kan je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde?

Een hogere WOZ-waarde betekent dat je meer belasting en heffing moet betalen. Aangezien het bepalen van de WOZ-waarde aan de hand van een computermodel gebeurt en er niet apart naar elke woning wordt gekeken, kan het zijn dat jouw WOZ-waarde te hoog is. Je kan dan ook in beroep gaan. Er zijn commerciële partijen die je tegen een vergoeding hierbij helpen, maar je kan ook zelf een brief opstellen en versturen naar de gemeente. Mocht je gelijk hebben, dan wordt de WOZ-waarde verlaagd. 

Klaar voor de volgende stap?

Altijd als eerste op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen en nieuwtjes op het gebied van hypotheken, verzekeren en financieel advies? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Feedback