Comfortabel en recreatief wonen op een woonboot

Comfortabel en recreatief wonen op een woonboot

Het is misschien niet het allereerste dat in je opkomt als je op zoek bent naar een nieuwe woning maar interessant is het wel: wonen op een woonboot. Het grote woningtekort heeft de afgelopen jaren geleid tot een toenemende vraag aan woningen en stijgende huizenprijzen. We leven in een huidige economie waar er meer vraag dan woningaanbod is, waardoor wonen op een woonboot misschien wel dé ideale uitkomst is voor jou.

Vrijheid en privacy

Elke woonbooteigenaar zal het beamen; het wonen op een woonboot bied je een leuke lijst aan voordelen. Het grote voordeel dat wonen op een woonboot met zich meebrengt is de enorme vrijheid, je hebt weinig tot geen last van geluidoverlast en geen directe buren waar je rekening mee hoeft te houden. Veel vrijheid en privacy maken wonen op het water aantrekkelijk. Je hebt altijd prachtig uitzicht op het water en kunt met volle teugen genieten van de natuur, wie wil dat nou niet? 

Schaduwzijde

Aan bijna alles zit een schaduwzijde, zo ook aan het wonen op een woonboot. Het is belangrijk om in gedachte te houden dat naast de voordelen ook enkele risico’s vastzitten. Zo is de ligplaats vaak niet het eigendom van de woonbooteigenaar. De meeste huurcontracten voor een ligplaats hebben een opzegtermijn van drie maanden. Het kan voorkomen dat woonboten onder dwang verplaatst worden naar een iets minder geliefde locatie. Wel lijken gemeenten er steeds meer rekening mee te houden dat men forse hypotheken afsluit voor een ligplaats. Als je op een locatie ligt met meerdere woonboten is de kans aanzienlijk kleiner dat je in de toekomst moet verplaatsen. Wil jij graag een woonbooteigenaar worden? Informeer vooraf bij jouw gemeente naar het bestemmingsplan, zo kom je minder snel voor onplezierige verrassingen te staan.

Naast de ligplaats, is het belangrijk om te weten dat niet alleen mensen gek zijn van leven aan het water. Er leven talloze insecten (denk aan muggen en spinnen) aan het water die jou in de zomer komen verblijden met hun gezelschap. Of jij net zo blij wordt van hun gezelschap, is een andere vraag. En naast insecten kan je ook te maken krijgen met ‘extreme’ weersomstandigheden waardoor de woonboot beschadigd kan raken. Bovenstaande zaken zijn zeker belangrijk om mee te nemen in jouw overweging om te verhuizen naar een woonboot. Maar hoe zit het eigenlijk met de financiering?

Woonbootfinanciering

Dat het wonen op een woonboot een gevoel van vrijheid geeft en daardoor aantrekkelijk is, is nu wel duidelijk. Maar hoe zit het met de financiering van een woonboot? Een volledige financiering voor een woonboot aanvragen is helaas niet mogelijk, je kunt vaak tot maximaal 90% van de waarde financieren met een hypotheek. Om een woonboothypotheek af te kunnen sluiten, moet de woonboot aan een aantal eisen voldoen. Bekijk voorafgaand wat de actuele eisen zijn voordat je op zoek gaat naar jouw droom woonboot.

In Nederland zijn nog maar weinig geldverstrekkers actief die hypotheken afsluiten voor de aanschaf van een woonboot. Minder concurrentie is nadelig voor de hypotheekrente van een woonboothypotheek. Naast de gewone hypotheekrente voor een woonboothypotheek, wordt er een extra renteopslag van 0,8% berekend. De extra renteopslag wordt berekend omdat de bank meer risico loopt door een hypotheek te verstrekken met een woonboot als onderpand. Vaak wordt er als aanvullende eis gesteld dat de woonbooteigenaar een goede verzekering heeft afgesloten voor onder andere brand- en zinkschade.

Benieuwd wat jouw mogelijkheden zijn? Een adviseur van Huis & Hypotheek helpt jou hier graag bij. Maak een afspraak en zie waar jouw kansen liggen.

Klaar voor de volgende stap?

Altijd als eerste op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen en nieuwtjes op het gebied van hypotheken, verzekeren en financieel advies? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.