Belastingaangifte in 2024: denk je aan de aftrekposten eigen woning? 

Belastingaangifte in 2024: denk je aan de aftrekposten eigen woning? 

Vanaf 1 maart is het weer tijd om je belastingaangifte te doen. Als je een koopwoning hebt, kan je gebruik maken van een aantal belastingvoordelen, zoals bijvoorbeeld de hypotheekrenteaftrek. In dit artikel lees je meer over een aantal aftrekposten als huiseigenaar.

Vanaf 1 maart is het weer tijd om je belastingaangifte te doen. Als je een koopwoning hebt, kan je gebruik maken van een aantal belastingvoordelen, zoals bijvoorbeeld de hypotheekrenteaftrek. In dit artikel lees je meer over een aantal aftrekposten als huiseigenaar. 

Heb je verbouwd of verduurzaamd? 

Het verbouwen of verduurzamen van je huis is niet alleen goed voor de waardevermeerdering van je huis, maar het zorgt er ook voor dat je fijner woont. De kosten van de verbouwing mag je niet van de belasting aftrekken, maar de rente op de lening hiervoor wel. 

Hypotheekrenteaftrek

Je betaalt rente over het bedrag dat je bij een geldverstrekker leent voor een hypotheek, dit is de hypotheekrenteaftrek. In de meeste gevallen mag je (een deel van) de betaalde rente aftrekken van je bruto-inkomen. Hierdoor betaal je minder belasting. 

Hypotheek na 1 januari 2013 

Als je een lineaire of annuïtaire hypotheek na 1 januari 2013 hebt afgesloten voor de aankoop of het verbouwen van je eigen woning die je in 30 jaar aflost, dan heb je 30 jaar recht op hypotheekrenteaftrek. 

Hypotheek voor 1 januari 2013

Heb je je hypotheek afgesloten voor 1 januari 2013 en heb je de hypotheek gebruikt voor het aankopen of verbouwen van je eigen huis? Dan heb je ook recht op hypotheekrenteaftrek. De Belastingdienst start met tellen vanaf het jaar 2001. 

Huis gekocht in 2023 ?

Heb je in 2023 een woning gekocht? Dat is relevant voor je belastingaangifte. Een aantal van de kosten die je hebt gemaakt zijn aftrekbaar, namelijk: 

  • Hypotheekadvies en bemiddeling 
  • Notariskosten voor de hypotheekakte 
  • Bouwkundig rapport 
  • Taxatie 
  • Afsluiten van een (nieuw)bouwdepot 
  • Betaalde bouwrente tussen de koopovereenkomst en hypotheekakte (bij nieuwbouw) 

Hypotheek oversluiten 

Als je in 2023 je hypotheek hebt overgesloten om een andere woning te kopen, dan mag je de kosten voor de aankoop ook aftrekken. Is er sprake van een boeterente? Deze kan je ook aftrekken. Boeterente is een vergoeding die je aan de geldverstrekker betaalt voor misgelopen rente. Dit komt voor als de hypotheekrente hoger is dan je huidige hypotheekrente en je vervroegd wil aflossen of je hypotheek oversluit. 

Tijdelijk twee huizen door een verhuizing 

Als je verhuist kan het voorkomen dat je tijdelijk twee huizen bezit. Er kan namelijk wat tijd zitten tussen het verhuizen van het ene naar het andere huis. Als dit zo is, kan je gebruik maken van de verhuisregeling. Hierdoor kan je de hypotheekrente die je over allebei de woningen hebt betaald aftrekken van de belasting. Je kan maximaal 3 kalenderjaren gebruik maken van deze regeling. 

Meer weten?

Wil je meer informatie over de verschillende aftrekposten of wil je meer weten wat de mogelijkheden zijn voor jouw hypotheek? Onze adviseurs staan voor je klaar. Het eerste gesprek is altijd gratis.

Klaar voor de volgende stap?

Altijd als eerste op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen en nieuwtjes op het gebied van hypotheken, verzekeren en financieel advies? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Feedback