Wat is onafhankelijk advies?

Onafhankelijk advies: je hoort de term vaak voorbijkomen maar wat is het nu precies? Bij onafhankelijk advies krijg je advies waarbij gegarandeerd jouw belang voorop staat. Maar hoe kies je een hypotheekadviseur die echt onafhankelijk is? Om jou hierbij te helpen, hebben de vier grootste onafhankelijke hypotheekadviesketens in Nederland (in samenwerking met de Organisatie van Financiële Dienstverleners (OvFD)) de Advieswijzer ontwikkeld. De Advieswijzer bestaat uit drie voorwaarden waaraan onafhankelijk advies moet voldoen. Deze voorwaarden worden weergegeven door iconen. Zo kun jij in één oogopslag zien of de door jou gekozen adviseur echt onafhankelijk is! Zo kun je een bewuste keuze maken.

Verschil onafhankelijk adviseur en afhankelijke adviseur

Bij het afsluiten van een hypotheek kan het een groot verschil maken via welke financieel dienstverlener jouw productaanbod aangeboden wordt. Zo geven veel financiële partijen wel persoonlijk advies maar vergelijken ze slechts een zeer beperkt deel van de hypotheekproducten dat op de markt wordt aangeboden. Ook kan er sprake zijn van financiële banden of contractuele afspraken. Hierdoor is er geen onafhankelijk productaanbod. Een adviseur in loondienst bij een bank, of een adviseur met een beperkt aanbod van geldverstrekkers, zal je immers niet wijzen op een beter alternatief elders.

De voordelen van onafhankelijk advies

Een onafhankelijk adviseur biedt een productaanbod dat ongebonden is en vergelijkt een groot aantal aanbieders met elkaar. Dat is voor jou gunstig, want zo weet je zeker dat je een hypotheek met passende voorwaarden en een gunstige rente afsluit. En het levert nog een extra voordeel op, want de vergelijking door een onafhankelijk hypotheekadviseur kan je over de gehele looptijd van je hypotheek een aardig bedrag schelen.

Daarnaast is het advies van een onafhankelijk adviseur altijd afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Jouw (woon)wensen en toekomstplannen worden meegenomen in het advies. Je bepaalt zelf hoe je dit advies ontvangt. Dit kan via een persoonlijk gesprek bij je adviseur of bij jou thuis. Maar ook telefonisch, via een digitale omgeving of een combinatie van deze kanalen.

Voldoet de door jouw gekozen adviseur aan onderstaande drie voorwaarden? Gefeliciteerd! Dan heb je te maken met een onafhankelijk hypotheekadviseur!

Persoonlijk advies

Heb je advies ontvangen over het gekozen product?

Persoonlijk advies

Als je dit icoon ziet, ben je geadviseerd door jouw financieel dienstverlener via persoonlijk contact,

telefonisch, een digitale omgeving of een combinatie van kanalen. De adviseur heeft je een concrete aanbeveling gedaan, waarbij de uiteindelijke keuze uiteraard bij jou ligt.

Uitgebreide vergelijking

Zijn producten en aanbieders voor je vergeleken?

Uitgebreide vergelijking

Met dit icoon weet je dat er voor jou een aantoonbare vergelijking van minimaal 30 alternatieven van soortgelijke hypotheekproducten van andere aanbieders op tarief en voorwaarden is gemaakt.

Ongebonden dienstverlener

Is  jouw dienstverlener ongebonden?

Ongebonden dienstverlener

Dit icoon geeft aan dat jouw dienstverlener een zelfstandige organisatie is. Er zijn geen financiële-, productie-, eigendoms- of zeggenschapsbelangen met geldverstrekkers of verzekeraars, die van invloed kunnen zijn op het advies of de vergelijking die je van jouw dienstverlener hebt ontvangen.

Alle iconen komen samen in het overkoepelend icoon dat staat voor onafhankelijk advies. Je vindt dit icoon terug bij onafhankelijke dienstverleners die gebruik maken van de Advieswijzer. Met onafhankelijk advies weet je zeker dat je een productaanbod hebt ontvangen waarbij jouw belang voorop staat!

Klaar voor de volgende stap?

Altijd als eerste op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen en nieuwtjes op het gebied van hypotheken, verzekeren en financieel advies? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Feedback