Huis & Hypotheek

Vind jouw adviseur

Amstelveen Keizer Karelplein

0515 431 000

Open tot 17:30 uur

Nu gesloten - Bel me terug

Wat is NHG?

Een hypotheek met een lagere rente én een vangnet als je de lening niet meer kunt betalen. Klinkt dat te mooi om waar te zijn? Niet als je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afsluit. Lees meer over de voordelen en voorwaarden.

Hoe werkt het?

Nationale Hypotheek Garantie

NHG is een garantieregeling die uitbetaalt wanneer je de hypotheek voor langere tijd niet kunt betalen. Of wanneer je buiten jouw schuld om in de problemen komt. In dat geval staat Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen borg voor jouw lening en betalen zij jouw hypotheekaanbieder terug. In ruil daarvoor krijg jij rentekorting.

 

Wanneer wel of niet?

Dus kies je voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie, of kortweg NHG, dan profiteer je van een aantal voordelen. Maar er zijn ook een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen. En soms is het juist niet verstandig om een hypotheek met NHG af te sluiten. De adviseur van Huis & Hypotheek zoekt voor jou uit wat er in jouw situatie mogelijk is en geeft je advies over wat een goede keuze kan zijn.

 
  • Elke maand korting op rente
  • Hulp bij betalingsproblemen
  • Verantwoord lenen
Maak een afspraak

Kom ik in aanmerking voor NHG?

Je komt voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) in aanmerking als de koopsom van een woning plus 6% bijkomende kosten, niet hoger is dan een bepaald bedrag. Op het moment is deze NHG-grens € 245.000,-. Met andere woorden: de aankoopprijs van het huis mag niet hoger zijn dan € 231.132,-.

 

Vanaf 1 januari 2017 wordt de NHG-grens gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs. Het plan was eerst om deze grens in juli van dit jaar nog een stap te verlagen. Maar aangezien de gemiddelde huizenprijs nu al bijna net zo hoog is als de huidige NHG-grens, is besloten deze stap over te slaan.

 

Daarnaast moet je zelf eigenaar en bewoner zijn van het huis en heb je een taxatierapport nodig. Je Huis & Hypotheek-adviseur kan je precies vertellen waar je nog meer aan moet voldoen.

 

Houd rekening met kosten

Het afsluiten van een hypotheek met NHG is overigens niet gratis. Je betaalt éénmalig een bedrag van 1% over het totale hypotheekbedrag: de borgtochtprovisie. Maar omdat je korting krijgt op je hypotheekrente, heb je deze kosten er met een paar jaar weer uit.

Voordelen van NHG

  • Rentekorting: Jehypotheekrente ligt gemiddeld 0,8% lager, omdat de bank minder risico loopt aangezien NHG garant staat.
  • Lenen volgens NIBUD-normen:  Je leent een bedrag dat past bij jouw inkomen. Je hypotheek voldoet aan de NIBUD-normen voor verantwoord lenen.
  • Bijkomende kosten meefinancieren: een groot deel van de bijkomende kosten kun je meefinancieren, bijvoorbeeld advies-, notaris- en taxatiekosten.
  • Hulp bij betaalproblemen: Samen met je hypotheekadviseur helpt NHG je een passende oplossing te vinden als je buiten jouw schuld om de hypotheeklasten niet meer kunt betalen. Denk bijvoorbeeld aan werkloosheid of arbeidsongeschiktheid.
  • Kwijtschelden restschuld: onder bepaalde voorwaarden kan NHG de restschuld die overblijft bij gedwongen verkoop kwijtschelden.
  • Besparen op energie: je kunt energiebesparende voorzieningen meefinancieren. Denk aan zonnepanelen, een HR-ketel, dakisolatie en spouwmuurisolatie.

Hoe werkt hypotheekadvies?

In vijf stappen naar de best passende hypotheek
Lees verder
Deel deze pagina