Verkopen voor de WOZ-waarde

Zelf plannen om kleiner te gaan wonen, maar heeft (een van) je kind(eren) juist behoefte aan de ruimte van jouw woning? In sommige gevallen kan het interessant zijn om de woning voor de WOZ-waarde te verkopen aan (een van) je kind(eren).

Tot recent was er onduidelijkheid over het bepalen of er sprake is van een schenking als de ouderlijke woning aan de volgende generatie wordt overgedragen voor de (lagere) WOZ-waarde ten opzichte van de waarde die de woning op de markt zou opbrengen.  In de Successiewet staat dat bij een schenking van de woning de WOZ-waarde het uitgangspunt is. Dit geeft echter geen duidelijkheid wanneer de woning verkocht wordt. De Belastingdienst vond dat dan de waarde op de markt van toepassing is. In de fiscale literatuur is dit standpunt betwist, en volgens recent openbaar gemaakte documenten ook bij de Belastingdienst.

In een besluit van staatssecretaris van Rij is duidelijkheid gekomen. Wanneer de woning tegen een lagere waarde dan de waarde van de woning in het economisch verkeer wordt verkocht, is voor de vraag of er sprake is van een schenking de WOZ-waarde van toepassing.

Voorbeeld:

Uw woning heeft een waarde in het economisch verkeer van € 350.000,- en een WOZ-waarde van € 300.000,-. Je besluit de woning te verkopen voor  € 300.000,-. Je kind wordt in dit geval € 50.000,- rijker zonder dat er sprake is van een belaste schenking. Wordt de woning verkocht tegen een lagere prijs dan de WOZ-waarde, dan is het verschil tussen de WOZ-waarde en de verkoopsom eventueel belast voor de schenkbelasting..

Indien u nu plannen heeft of verwacht dat deze op termijn aanwezig zullen zijn is het verstandig om u tijdig te laten informeren over de mogelijkheden die van toepassing zijn op uw persoonlijke situatie.

Tijdens een afspraak inventariseren we uw wensen en informeren we u over de mogelijkheden. Bel voor een afspraak of plan deze zelf online in. Aan dit eerste gesprek zijn geen kosten verbonden. Op het juiste moment is er vaak meer mogelijk dan je denkt!

Een afspraak maakt u door te bellen op 077-3999255 of via onderstaande link.

Klaar voor de volgende stap?

Altijd als eerste op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen en nieuwtjes op het gebied van hypotheken, verzekeren en financieel advies? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Feedback