Huis & Hypotheek

Vind jouw adviseur

Amstelveen Keizer Karelplein

0515 431 000

Open tot 17:30 uur

Nu gesloten - Bel me terug

Welke mogelijkheden zijn er om een verbouwing te financieren?

 • Een verbouwing kan op verschillende manieren worden gefinancierd: bij het aankopen van de woning in de hypotheek, door middel van het verhogen van je bestaande hypotheek, door een tweede hypotheek op te nemen of door middel van een lening (doorlopend- of WOZ-krediet). De rente over de betreffende lening is fiscaal aftrekbaar, ongeacht welke vorm je hebt gekozen om de verbouwing te financieren.
   

  Meefinancieren in de hypotheek

  Het is mogelijk een verbouwing mee te financiering in de hypotheek. Om te bepalen hoeveel je kunt meefinancieren, wordt de waarde van de woning na de verbouwing als uitgangspunt genomen. Deze waarde wordt door een taxateur vastgesteld. Dit doet hij aan de hand van een door jou opgestelde opgave van de geplande verbeteringen aan de woning en de kosten die je hiermee verwacht te maken.

  Omdat de waarde van de woning niet met hetzelfde bedrag stijgt als het bedrag dat je investeert, moet je er rekening mee houden dat de verbouwing mogelijk niet volledig met de hypotheek meegefinancierd kan worden. De geldverstrekker reserveert een bouwdepot voor de geplande verbouwing. Je kunt over het geld van het bouwdepot beschikken door de facturen van de aannemer of de leverancier naar de geldverstrekker te sturen.
   

  Je kunt een verbouwing van je tuin ook meefinancieren in de hypotheek. De tuin wordt als een soort verlengde van de woonkamer gezien, waardoor deze bij het huis hoort. Investeren in de tuin valt daarom onder woningverbetering. Het bedrag dat je wilt meefinancieren in de hypotheek voor de tuin is in principe ook aftrekbaar als het bedrag volledig en ten minste annuïtair wordt afgelost binnen 30 jaar.


  Verbouwing financieren met het verhogen van de hypotheek

  Wanneer je een woning koopt, heb je de mogelijkheid om bij de notaris het hypotheekbedrag hoger in te laten schrijven bij het kadaster. Hiermee creëer je voor de toekomst de ruimte om zonder tussenkomst van de notaris bij dezelfde geldverstrekker extra geld te lenen voor bijvoorbeeld het verbouwen van de woning. De waarde van de woning en het inkomen moeten dit wel toelaten.
   

  Verbouwing financieren met een tweede hypotheek

  Een tweede hypotheek is een hypotheek die je bovenop je bestaande hypotheek afsluit en bijvoorbeeld voor een verbouwing gebruikt. Als de waarde van de woning en het inkomen het toelaten, kan er een tweede hypotheek worden gesloten op de woning. Op een registergoed (in dit geval de woning) kunnen namelijk meerdere hypotheekrechten rusten. De hypotheekrente van je tweede hypotheek is aftrekbaar zolang het bedrag volledig en ten minste annuïtair wordt afgelost, het om het hoofdverblijf gaat en je de lening afsluit om verbeteringen aan de woning aan te brengen. Wanneer je een tweede hypotheek gebruikt voor andere zaken zoals het kopen van een auto, een lange vakantie of om te beleggen, dan is de rente van je tweede hypotheek niet aftrekbaar.
   

  Verbouwing financieren met een lening

  Wanneer je ervoor kiest om een verbouwing te financieren door middel van een lening (bijvoorbeeld een doorlopend- of WOZ-krediet) maak je gemiddeld wat minder kosten. Zo hoeft de woning niet te worden getaxeerd en hoef je voor de lening niet naar de notaris. De rente op een lening is gemiddeld wel hoger dan de rente op een hypotheek en je hebt minder keuze in aflossingsvormen.
   

   

  ADVIES NODIG?
  Maak een afspraak >

   

   

Heeft deze informatie je geholpen?