Rente lang of kort vastzetten?

Dat de hypotheekrente al langer historisch laag staat is geen nieuws meer. Wellicht loopt jouw rentevaste periode binnenkort af. En dan… Zet je de rente lang of juist kort vast?

Er zijn diverse theorieen over de ontwikkeling van het rentepeil. Wat het ook wordt, achteraf weten we wie er gelijk had. Voor nu weten we zeker dat de rente uitzonderlijk laag staat. Zowel voor de korte als lange rentevaste perioden. Natuurlijk is het wel zo dat hoe langer de rente vast staat hoe hoger het tarief is.

Indien jouw rentevaste periode binnenkort afloopt, dan heb je in deze tijd geluk. Zonder “boeterente” kun je opnieuw kiezen voor een rentevaste periode. Hierbij dienen natuurlijk de tarieven van de diverse aanbieders vergeleken te worden. De verschillen zijn erg groot! Tevens kan het interessant zijn om de lening over te sluiten naar een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie.

Elke situatie is anders

Persoonlijke omstandigheden bepalen eigenlijk de juiste keuze voor een lange of kortere rentevaste periode. Heb je bijvoorbeeld nog kinderen thuis wonen die straks gaan studeren, of ga je op korte termijn met pensioen? Wil je op termijn nog eens gaan verhuizen, of heb je de verwachting op termijn samen te gaan wonen? Het je nog een spaar- of levenhypotheek? Hoe groot is het zogenaamde renterisico? Kort door de bocht kunnen we stellen dat een lange rentevaste periode absoluut de voorkeur heeft vanwege de historisch lage rente van dit moment, er zijn echter genoeg situaties denkbaar waarin juist een kortere rentevaste periode de voorkeur heeft.

We geven je graag advies

De hiervoor genoemde voorbeelden zijn slechts enkele situaties waarmee je rekening kunt houden. Tevens is het verstandig de overige inkomensrisico’s (overlijden, arbeidsongeschiktheid en pensioen) mee te wegen.

Maak een afspraak met een van onze financieel adviseurs om jouw situatie en wensen in kaart brengen! Er is vaak meer mogelijk dan je denkt!

Klaar voor de volgende stap?

Altijd als eerste op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen en nieuwtjes op het gebied van hypotheken, verzekeren en financieel advies? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Feedback