Aflossingsvrij; aanpassen of behouden?

Tot 2013 was de aflossingsvrije hypotheek een van de meest populaire hypotheekvormen. Er werd veel gekozen voor deze vorm vanwege de lagere maandlasten. Je betaalt gedurende de looptijd immers alleen de rente.

Op initiatief van de overheid is er de afgelopen maanden een grote campagne opgestart om consumenten te wijzen op de risico’s van een aflossingsvrije hypotheek en aan te sporen om te gaan aflossen. Maar wat zijn nu de risico’s? En is het wel zo slim om af te gaan lossen?

Een aflossingsvrije hypotheek zal aan het einde van de looptijd in principe terugbetaald moeten worden. Gelukkig zijn er geldverstrekkers die de mogelijkheid hebben om de looptijd van de aflossingsvrije lening te verlengen, maar dit doen ze niet allemaal. De lening kan aan het einde van de looptijd eventueel overgesloten worden naar een andere bank. Dit kan alleen als het inkomen en de waarde van de woning hoog genoeg zijn.

Het belangrijkste is echter dat je niet alleen de maandelijkse lasten kunt blijven betalen, maar dat je ook voldoende geld over houdt om te kunnen blijven genieten van het leven.

Maandlasten na je pensioen

Door tijdig in beeld te brengen hoe het pensioeninkomen eruit ziet ten opzichte van het huidige netto besteedbaar inkomen kan er bijgestuurd worden richting het gewenste resultaat. Een lagere of geen hypotheekschuld geeft simpelweg meer financiële ruimte.

Verder kan het zinvol zijn om juist weer een aflossingsvrije lening op te nemen. Indien het pensioeninkomen achter blijft bij het gewenste netto besteedbaar inkomen en je hebt geen of slechts een kleine hypotheek op jouw woning , dan bestaat de mogelijkheid om een lening op te nemen om je inkomen mee aan te vullen.

Tenslotte is de hypotheekrente op dit moment uitzonderlijk laag. Indien aflossen geen optie is of niet nodig, kun je goed zaken doen door je rente opnieuw vast te zetten voor een langere periode. Hierdoor heb je de zekerheid van gelijkblijvende, lage lasten waardoor het risico van een hogere rente op een ongewenst moment wordt voorkomen. Tevens kan, onafhankelijk van de leeftijd, elke hypotheek weer voor een termijn van 30 jaar worden afgesloten.

Onafhankelijk advies

Maak een afspraak met een van onze financieel adviseurs om jouw situatie en wensen in kaart brengen! Er is vaak meer mogelijk dan je denkt!

Klaar voor de volgende stap?

Altijd als eerste op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen en nieuwtjes op het gebied van hypotheken, verzekeren en financieel advies? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Feedback