Stijgende hypotheekrente: wat zijn de verwachtingen?

De inflatie is het afgelopen jaar fors gestegen. De harde stijging komt voornamelijk door de hogere voedsel- en energieprijzen. We merken nu ook de gevolgen van de hierdoor stijgende hypotheekrente. Benieuwd wat jij nu het beste kunt doen? Wij leggen je graag uit wat de verwachtingen zijn en wat dit voor jou inhoudt.

Waarom stijgt de hypotheekrente?

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft tijdens de coronacrisis verschillende steunmaatregelen in het leven geroepen waardoor het voor geldverstrekkers heel voordelig was om geld te lenen. Door een lage rente kun je goedkoop een lening afsluiten bij de bank. Wanneer de hypotheekrente laag is ben je waarschijnlijk eerder bereid een hypotheek af te sluiten. Echter, er wordt nu verwacht dat de steunmaatregelen ophouden. Daar komt bij dat de inflatie toeneemt, hierdoor wordt de druk op de Europese Centrale Bank steeds groter om de rente te verhogen.

Dit heeft directe gevolgen op de hypotheekrente. Door de stijgende hypotheekrente sluiten huizenbezitters snel hun hypotheek over om nog te kunnen profiteren van de lage rente. Door de grote groep oversluiters wordt er extra druk uitgeoefend waardoor de rente nog verder zal stijgen.

Hypotheekrente

Gevolgen voor hypotheekrenteaftrek en maximale hypotheek

Een stijgende hypotheekrente heeft invloed op de hypotheekrenteaftrek en de maximale leensom. Wanneer je meer hypotheekrente moet betalen nemen je maandelijkse vaste lasten toe. De betaalde hypotheekrente kun je (onder voorwaarden) wel aftrekken van je belastbaar inkomen in  je aangifte  inkomstenbelasting. Voor huizenbezitters met een hoog inkomen kan dit op termijn veranderen. De overheid is namelijk bezig om de mogelijkheden voor hypotheekrenteaftrek geleidelijk af te bouwen. Dit betekent dat bij een hoog inkomen een deel van de betaalde hypotheekrente mogelijk niet afgetrokken kan worden, wat weer directe invloed heeft op de maximale leensom.

Een stijgende hypotheekrente heeft ook invloed op je maximale hypotheek, deze wordt namelijk bepaald aan de hand van het bedrag dat jij maandelijks kunt aflossen. Als je maandlasten hoger liggen omdat je meer hypotheekrente moet betalen kan je leensom lager uitvallen.

Oversluiten of wachten?

Nu de hypotheekrente flink aan het stijgen is, is het misschien een goed idee om je hypotheek over te sluiten voordat deze verder oploopt. Voor ons is het ook onbekend of de hypotheekrente morgen of pas volgend jaar verder gaat oplopen. Of het verstandig is om je hypotheek over te sluiten hangt uiteraard ook af van je financiële en persoonlijke situatie. Het kan geen kwaad om te onderzoeken of je financieel voordeliger uit bent als je jouw hypotheek over sluit.

Maak een afspraak

Ben je benieuwd of het oversluiten van je hypotheek in jouw situatie verstandig is? Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze onafhankelijke adviseurs om te kijken naar de mogelijkheden die je hebt. Uiteraard ben je ook welkom als je een andere vraag hebt over jouw lopende of nieuwe hypotheek.

Klaar voor de volgende stap?

Altijd als eerste op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen en nieuwtjes op het gebied van hypotheken, verzekeren en financieel advies? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Feedback