Nieuwbouw Horst aan de Maas

Je eerste woning kopen? Of op zoek naar een andere woning? Een van de eerste beslissingen die je moet maken is de keuze tussen bestaande bouw of nieuwbouw. Waar je bij bestaande bouw vaak binnen enkele maanden de sleutel in handen hebt, moet je bij nieuwbouw vaak veel langer wachten. Voordeel van het lange wachten is echter wel dat je meer invloed hebt op de inrichting en indeling van de woning.

Zowel bij het kopen van een bestaande woning als bij een nieuwbouwwoning zijn er veel zaken die op je afkomen. Met name bij nieuwbouw zijn er veel zaken waar je rekening mee moet houden om te bekijken of dit voor jou de beste keuze is. Nieuwbouw heeft echter ten opzichte van bestaande bouw een aantal voordelen;

 • Je kunt een nieuwbouwhuis volledig naar eigen smaak inrichten en hebt (vaak) veel invloed op de indeling
 • De onderhoudskosten zijn de eerste jaren erg laag, alles is immers nieuw
 • Een nieuwbouwwoning voldoet tegenwoordig aan de BENG-norm (bijna energie neutraal gebouwd)
 • Er zijn banken die rentekorting geven

Naast alleen maar voordelen, zijn er ook een aantal nadelen te bedenken;

 • Je moet heel veel beslissingen nemen over de inrichting en aankleding van de woning en tuin
 • De bank wil vooraf een complete begroting zien waarbij zaken als een badkamer of keuken niet kunnen ontbreken
 • Het meerwerk kan duurder uitvallen; hiervoor zijn reserves nodig
 • Je kunt pas gaan wonen als de woning klaar is, gevolg hiervan zijn  dubbele woonlasten

Zelfbouw, projectbouw en CPO

Bij het bouwen van een nieuwbouwwoning heb je de keuze tussen zelfbouw, projectbouw of een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO).

                Zelfbouw

Bij zelfbouw koop je een kavel en kies je vervolgens een architect, aannemer en andere adviseurs. Je hebt, binnen de regels van de gemeente waarin je gaat bouwen, de vrijheid jouw droomwoning te ontwerpen en laten bouwen.

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap

Een CPO is een constructie waarbij je met een groep mensen als projectontwikkelaar optreedt. Zo heb je ten opzichte van projectbouw meer invloed op het ontwerp van de toekomstige woning. Ook kunnen schaalvoordelen van toepassing zijn als je met een grotere groep bijvoorbeeld dakpannen of bakstenen in gaat kopen voor de bouw van alle woningen.

                Projectbouw

Een projectontwikkelaar koopt grond om in de vorm van een project woningen te ontwikkelen. Na goedkeuring van de gemeente volgt een brochure met de beschikbare woningen welke via een lokale makelaar verkocht worden. Vaak moet een bepaald percentage van een project verkocht zijn of moet de omgevingsvergunning onherroepelijk zijn voordat de aannemer begint met de bouw van de woningen.

Bouwrente/grondrente/rente tijdens de bouw

Wanneer je een nieuwbouwwoning hebt gekocht en de aannemer al kosten maakt, terwijl je nog geen declaraties kunt doen uit het nieuwbouwdepot bij de bank, dan kan de aannemer hiervoor een vergoeding vragen in de vorm van een bouwrente.  Er zijn drie soorten rente;

 1. Koop je een woning waarvan de bouw al is begonnen, dan heeft de aannemer al kosten gemaakt. Deze kosten zitten al in de aanneemsom verwerkt en zijn derhalve niet fiscaal aftrekbaar.
 2. Wanneer de aannemer kosten maakt na het tekenen van de aanneemovereenkomst en je nog geen declaraties kunt doen uit het nieuwbouwdepot dan rekent de aannemer bouwrente over deze kosten. Zodra het nieuwbouwdepot beschikbaar is betaal je de aannemer alle voorgeschoten facturen. Deze vorm van bouwrente is fiscaal aftrekbaar.
 3. De derde vorm is technisch gezien geen bouwrente. Zodra namelijk geld uit het bouwdepot wordt opgenomen om de facturen van de aannemer te betalen ben je rente hierover verschuldigd aan de bank. Over het geld dat op de rekening van de bank blijft staan krijg je een rentevergoeding die meestal gelijk is aan het rentepercentage dat je betaald over het opgenomen geld. Het verschil tussen de ontvangen rentevergoeding en te betalen rente wordt het renteverlies tijdens de bouw genoemd en kan meegefinancierd worden in de hypotheek. Het renteverlies tijdens de bouw is aftrekbaar, maar de rente die je betaald over het meefinancieren van dit bedrag is niet aftrekbaar.

Vrij op naam

Een nieuwbouwwoning koop je vrij op naam (v.o.n.) en bij een bestaande woning ben je vaak kosten koper (k.k.) verschuldigd. Ook bij een bestaande woning kan het mogelijk zijn dat deze v.o.n. aangeboden wordt. Onderstaand vind je een schema welke kosten verschuldig zijn bij deze drie varianten.

 Nieuwbouw v.o.n.Bestaande bouw v.o.n.Bestaande bouw k.k.
Notariskosten hypotheek
Notariskosten eigendom  
Advies en bemiddeling
NHG√*√*√*
Taxatie√**√**√**
Overdrachtsbelasting √***√***

* De kosten voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG) zijn alleen verschuldigd wanneer de kostengrens van € 435.000,- (2024) niet wordt overschreden.
** Een taxatie is niet in iedere situatie van toepassing.
*** In bepaalde situaties is vrijstelling overdrachtsbelasting mogelijk.

Vergunningen

Om een nieuwbouwwoning te kunnen bouwen is altijd een omgevingsvergunning nodig. Vroeger werd dit de bouwvergunning genoemd. Nu is er een vergunning die verschillende activiteiten omvat zoals bouwen, wonen, natuur en milieu. Met deze vergunning wordt toestemming gegeven om de woning te kunnen bouwen. Om de vergunning aan te kunnen vragen zijn goede bouwtekeningen en berekeningen nodig. Belangrijk bij de goedkeuring van deze vergunning zijn het bouwbesluit en het bestemmingsplan, maar ook moet het plan vaak aan bepaalde welstandseisen voldoen.

Het aanvragen van de benodigde vergunningen is een kostbare zaak. De gemeente heeft regulier een termijn van 8 weken om de aanvraag te behandelen. Afhankelijk van eventuele afwijkingen of andere zaken kan het langer duren voordat de vergunning afgegeven kan worden. Daarnaast heeft de gemeente ook eenmalig het recht de termijn met 6 weken op te schorten.

Afbouwgarantie

De naam afbouwgarantie zegt het eigenlijk al. Een afbouwgarantie is niets minder dan de garantie dat de woning afgebouwd kan/gaat worden.

Niet alle aannemers zijn aangesloten bij een bouwgarantiefonds. Toch verlangen de meeste banken wel een afbouwgarantie. Het fonds waar de aannemer bij is aangesloten garandeert in meer of mindere mate dat een huis af komt als de aannemer tijdens de bouw van de woning failliet gaat.

Nieuwbouw is en klinkt leuk, maar er zijn veel zaken om rekening mee te houden. Heb je interesse in nieuwbouw, laat je dan tijdig door een onafhankelijk adviseur informeren. We kunnen samen op basis van jouw persoonlijke informatie aangeven met welke kleine lettertjes je rekening moet houden. 

Klaar voor de volgende stap?

Altijd als eerste op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen en nieuwtjes op het gebied van hypotheken, verzekeren en financieel advies? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Feedback