Einde looptijd hypotheek

Heb jij  een (aflossingsvrije) hypotheek met een einddatum? Dan raden we je aan om tijdig te onderzoeken welke actie je moet ondernemen om problemen te voorkomen.

De hoofdregel is dat een aflossingsvrije lening aan het einde van de afgesproken looptijd volledig afgelost moet worden. Normaal gesproken heb je dan 30 jaar de tijd gehad om het bedrag van de aflossingsvrije lening bij elkaar te sparen of af te lossen.

De ervaring leert dat vaak in het geheel niet wordt afgelost. Als een geldverstrekker de looptijd niet wil verlengen, ontstaat een probleem. Echter, er zijn verschillende oplossingen mogelijk zonder dat de woning verkocht moet worden om het totale bedrag terug te betalen.

Verlengen

De gemakkelijkste optie is het verlengen van de looptijd van de lening bij de geldverstrekker. De aflossingsvrije lening blijft dan bij dezelfde geldverstrekker bestaan. In de meeste gevallen zal dan ook een nieuwe rentevaste periode gekozen moeten worden.

Niet alle geldverstrekkers verlengen zonder meer een aflossingsvrije hypotheek. Sommigen eisen terugbetaling, waarbij in het meest extreme geval de woning verkocht moet worden. De verstrekkers die de mogelijkheid bieden om de lening te verlengen stellen hier voorwaarden aan. Zo kan het zijn dat een geldverstrekker een actuele onderbouwing van het inkomen wil zien of slechts beperkt wil verlengen.  

Herfinanciering

Een andere mogelijkheid is het herfinancieren van de lening. Dit kan bij dezelfde of een andere geldverstrekker. Nadeel van deze optie is dat op basis van de geldende leennormen op de aanvraagdatum gekeken wordt of de lening verantwoord is.  Je doet dus een compleet nieuwe hypotheekaanvraag. Hierbij wordt er altijd gekeken naar het inkomen. Bij geen of verminderd inkomen, of zelfs bij hetzelfde inkomen, is er geen garantie dat de lening verstrekt kan worden.

Verder ben je afhankelijk van de geldende wet- en regelgeving  op het moment van herfinancieren. Het is onder andere de vraag of (volledig) aflossingsvrij lenen dan nog mogelijk is.

Voordeel van herfinancieren is dat je niet gebonden bent aan de huidige geldverstrekker. Een andere verstrekker kan misschien onder gunstigere voorwaarden en/of rente de lening aanbieden.

AOW-leeftijd

Vanaf de AOW-leeftijd verandert jouw inkomen. Vaak daalt het inkomen. Geldverstrekkers houden hier al tien jaar voor het bereiken van deze leeftijd rekening mee!

Verkopen

Een laatste mogelijkheid is het verkopen van de woning. Indien de verkoopopbrengst voldoende is, kan de aflossingsvrije lening afgelost worden.  Bij aankoop van een andere woning zijn wederom de dan geldende leennormen en voorwaarden van toepassing.

Maak een afspraak

Door je tijdig te laten informeren voorkom je vervelende verrassingen aan het einde van de economische looptijd. Maak een vrijblijvende afspraak via 077 39 99 255 of via onderstaande link.


Klaar voor de volgende stap?

Altijd als eerste op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen en nieuwtjes op het gebied van hypotheken, verzekeren en financieel advies? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Feedback