Aflossingvrij? Wel of niet omzetten?
Tot 2013 mocht je nog een aflossingsvrije hypotheek afsluiten met behoud van renteaftrek. Ook daarna was aan aflossingsvrij hypotheek nog mogelijk, maar dan zonder rente aftrek. Met een lage rente is geeft dat een aantrekkelijke lage maandlast. Een aflossingsvrije hypotheek kan daarom aantrekkelijk lijken, vooral wanneer je op zoek bent naar lagere maandelijkse lasten. Maar voordat je deze route inslaat, is het belangrijk om de voor- en nadelen zorgvuldig af te wegen. In dit artikel bespreken we de voordelen en nadelen van een aflossingsvrije hypotheek, zowel voor als na je pensioen.
Voordelen van een Aflossingsvrije Hypotheek:
- Lagere Maandelijkse Lasten: Een van de meest voor de hand liggende voordelen van een aflossingsvrije hypotheek is dat je maandelijkse lasten aanzienlijk lager zullen zijn in vergelijking met een hypotheek met aflossing. Dit kan gunstig zijn als je op zoek bent naar financiële flexibiliteit en een groter budget voor andere uitgaven. Dit geldt vooral bij een lage hypotheekrente.
- Meer Ruimte voor Investeringen: Met lagere maandelijkse lasten heb je mogelijk meer ruimte om te investeren in andere financiële doelen, zoals het opbouwen van een buffer, beleggen in de markt of het financieren van verbouwingen.
- Fiscale Voordelen: In sommige gevallen kunnen de rentelasten van een aflossingsvrije hypotheek nog fiscaal voordelig zijn.
Nadelen van een Aflossingsvrije Hypotheek:
- Blijvende Schuld: Het grootste nadeel van een aflossingsvrije hypotheek is dat je gedurende de looptijd van de hypotheek niet aflost. Dit betekent dat je aan het einde van de looptijd nog steeds met dezelfde schuld zit die je dan in 1 keer moet aflossen. Als je geen plan hebt om deze schuld af te lossen, kan dit leiden tot financiële problemen.
- Risico van Restschuld: Aangezien je niet aflost, loop je het risico op een restschuld bij verkoop van de woning.
- Pensioen: Financiële Onzekerheid: Als je een aflossingsvrije hypotheek hebt wanneer je met pensioen gaat, kan dit financiële onzekerheid veroorzaken. Bijvoorbeeld door daling van je inkomen. Ook kan bij een rente verlenging de rente hoger zijn waardoor de maanlasten stijgen.
Aflossingsvrije Hypotheek voor en na Pensioen:
Voor je pensioen lijken de voordelen van een aflossingsvrije hypotheek misschien aantrekkelijk, omdat je maandelijkse lasten lager zijn en je meer financiële ruimte hebt. Dit kan je helpen om te genieten van het leven en andere financiële doelen na te streven. Echter, naarmate je pensioen nadert, moeten de risico’s in overweging worden genomen.
Na je pensioen kan een aflossingsvrije hypotheek een zware last worden. Met een dalend inkomen kunnen de maandelijkse lasten moeilijker te dragen zijn. Bovendien kan het risico van een restschuld aan het einde van de hypotheek je financiële gemoedsrust verstoren.
Het kan echter ook juist een voordeel zijn om na je pensioen nog een aflossingsvrije hypotheek te hebben. Je maandlasten zijn dan namelijk wel lager dan bij een hypotheek waarop je maandelijks aflost. Door te kiezen voor een lange rentevastperiode kan je dan veel zekerheid inbouwen in je financiële situatie.
Het is daarom verstandig om, voordat je met pensioen gaat, een plan te hebben om de aflossingsvrije hypotheek af te lossen of om te zetten naar een andere hypotheekvorm. Of juist een andere hypotheekvorm om te zetten naar een aflossingsvrije hypotheek.
Conclusie
Een aflossingsvrije hypotheek heeft zowel voor- als nadelen. Het biedt lagere maandelijkse lasten en meer financiële ruimte, maar het brengt het risico van een blijvende schuld met zich mee, vooral na je pensioen. Een goede financiële planning is essentieel om financiële stabiliteit en gemoedsrust te waarborgen.
Onafhankelijk advies
Maak een afspraak met een van onze financieel adviseurs om jouw situatie en wensen in kaart brengen! Er is vaak meer mogelijk dan je denkt!