Huis & Hypotheek

Vind jouw adviseur

Amstelveen Keizer Karelplein

0515 431 000

Open tot 17:30 uur

Nu gesloten - Bel me terug

Eerst een nieuw huis kopen of eerst mijn huidige huis verkopen?

 • Eerst kopen

  Als je denkt dat je je huidige huis snel kunt verkopen, omdat er veel vraag naar is, dan kun je overwegen om eerst een woning te kopen. In de verkoopvoorwaarden van je woning kun je het zo regelen dat de overgang naar je nieuwe woning geruisloos verloopt.

  Verkoop je daarentegen je huis minder snel dan verwacht, dan kun je te maken krijgen met dubbele woonlasten. Het is zaak om van tevoren te bedenken hoe lang je in staat bent om de dubbele woonlasten te dragen.

  Als het echt nijpend is,  zult je meer haast moeten maken met de verkoop van de woning, waardoor je misschien concessies moet doen aan de vraagprijs.

   

  Eerst verkopen

  Wanneer je je huidige woning verkoopt voordat je een nieuwe koopt, heb je een goed inzicht in wat je aan je nieuwe huis kunt besteden. Verkoop je je huis met winst, dan heb je overwaarde. Deze overwaarde kun je meenemen in de zoektocht naar een nieuw huis.

  In 2004 heeft de overheid de bijleenregeling ingevoerd. Deze regeling stelt beperkingen aan de fiscale aftrekbaarheid waardoor je gestimuleerd wordt gerealiseerde overwaarde te gebruiken bij de aankoop van een nieuwe woning.

  Als je eerst verkoopt, is de druk ook een stuk minder. Hierdoor kun je vaak een goede prijs vragen voor je huidige woning. Ook hier geldt wederom dat het raadzaam is om in de voorwaarden een ruime termijn te laten opnemen voor het zoeken naar een nieuwe woning.
  Lukt dit namelijk niet dan zul je extra kosten moeten gaan maken voor het dubbel verhuizen, tijdelijke woonruimte en eventueel voor het tijdelijk opslaan van je inboedel.

   

  Overbruggingskrediet

  Bij de koop van een nieuwe woning wordt vaak al rekening gehouden met de verwachte opbrengst en de eventuele overwaarde bij de verkoop van je huidige woning. Maar deze opbrengst heb je nog niet in handen en je kunt dus nog niet beschikken over de overwaarde. Je kunt immers pas gebruik maken van het geld, als je huidige woning is verkocht. Een overbruggingskrediet kan hier uitkomst bieden.

  In het geval van de aanschaf van een nieuwbouwwoning is het vaak al geregeld dat de dubbele lasten worden opgevangen binnen de hypotheek, door middel van bouwrente.

   

  ADVIES NODIG?
  Maak een afspraak >

   

   

Heeft deze informatie je geholpen?