Wat is kosten koper?

De meeste bestaande huizen worden kosten koper verkocht. Dat betekent dat alle overdrachtskosten zoals overdrachtsbelasting, transportakte en kadastrale rechten voor rekening zijn van de koper. Kosten koper kan alleen voorkomen bij aankoop van bestaande woningen. Op nieuwbouwwoningen zijn geen kosten koper van toepassing. Je koopt de woning dan vrij op naam.

Omdat je nog maar 100% van de woningwaarde mag financieren in je hypotheek komen de kosten koper bovenop de koopprijs van de woning. Over het algemeen bedragen deze kosten 5 a 6 % van de koopprijs. Deze kosten bestaan uit:

  • Overdrachtsbelasting: 2%
  • De notariskosten: kosten voor het opstellen van de akte van levering, hypotheekakte, kosten voor onderzoek in het kadaster en eventueel een samenlevingscontract en/of testament
  • Makelaarskosten, indien je gebruik hebt gemaakt van een aankoopmakelaar
  • Taxatiekosten
  • Advies- en bemiddelingskosten voor een hypotheekadviseur

Meer informatie over wat is kosten koper?

Voor uitgebreide informatie over de kosten koper kun je uiteraard ook een afspraak maken met één van onze adviseurs. Voor gerichte vragen kun je altijd vrijblijvend contact opnemen met Huis & Hypotheek of langskomen bij de voor jou dichtstbijzijnde vestiging van Huis & Hypotheek. Je Huis & Hypotheek-adviseur licht je graag volledig in.

Gerelateerde items:

Klaar voor de volgende stap?

Altijd als eerste op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen en nieuwtjes op het gebied van hypotheken, verzekeren en financieel advies? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Feedback