Welke rentevaste periode moet ik kiezen bij mijn hypotheek?

De belangrijkste eigenschappen van een hypotheek bestaan uit de hoogte van de rente en de lengte van de rentevaste periode. De lengte van de rentevaste periode bepaalt vaak direct de hoogte van de hypotheekrente. De hoogte van de rente bepaald weer direct wat je maandlasten zijn. Het is daarom van belang om de juiste balans te vinden tussen de hoogte van de rente en de voorwaarden van de hypotheek.

Korte of lange rentevaste periode?

Een rentevaste periode kan variëren van een variabele rente (op maandbasis) tot zelfs een rentevaste periode van 30 jaar. Daarbij geldt over het algemeen, dat hoe langer de rente vast staat hoe hoger het rentepercentage. De keuze is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en wensen. Bijvoorbeeld een financiële reserve om eventuele renteschommelingen op te vangen.

Rentevaste periode > veel of weinig risico?

De afweging tussen een korte of lange rentevaste periode heeft te maken met het risico dat je wilt en kunt lopen. Bij een korte rente betaal je in eerste instantie minder, maar je loopt het risico dat je bij rentestijging teveel gaat betalen. Bij een lange rente betaal je wellicht in eerste instantie meer, maar je weet precies wat je voor de komende jaren gaat betalen.

Een langere rentevaste periode bij je hypotheek is gunstig wanneer:

  • Je hypotheek op twee inkomens gebaseerd is en er een risico bestaat dat er een inkomen wegvalt op termijn.
  • Je een hypotheek hebt met weinig ruimte om renteschommelingen op te vangen.

Een korte rentevaste periode bij je hypotheek is gunstig wanneer:

  • Je over voldoende eigen geld beschikt waarmee je de eventueel stijgende rentelasten kunt betalen.
  • Je relatief lage hypotheeklasten hebt in verhouding tot je inkomen, zodat je renteschommelingen vanuit je inkomen kunt betalen.
  • Je in de toekomst een forse inkomensstijging verwacht, zodat je eventueel stijgende rentelasten hiermee kunt opvangen.

Maak een afspraak >

Meer informatie over rentevaste periodes?

Voor uitgebreide informatie over de rentevaste periode van je hypotheek kun je uiteraard ook een afspraak maken met één van onze adviseurs. Voor gerichte vragen kun je altijd vrijblijvend contact opnemen met Huis & Hypotheek of langskomen bij de voor jou dichtstbijzijnde vestiging van Huis & Hypotheek. Je Huis & Hypotheek-adviseur licht je graag volledig in.

Gerelateerde items:

Klaar voor de volgende stap?

Altijd als eerste op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen en nieuwtjes op het gebied van hypotheken, verzekeren en financieel advies? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Feedback