Huis & Hypotheek

Vind jouw adviseur

Amstelveen Keizer Karelplein

0515 431 000

Open tot 17:30 uur

Nu gesloten - Bel me terug

Is een hypotheekofferte bindend?

 • Als je een renteaanbod hebt getekend, is het nog niet zeker dat je de hypotheek ook daadwerkelijk krijgt. Heb je je handtekening gezet, dan gaat de geldverstrekker de door jou aangeleverde stukken toetsen aan hun criteria. Als dan blijkt dat je niet aan de voorwaarden voldoet, dan mag de geldverstrekker de aanvraag alsnog afwijzen. Dat kan bijvoorbeeld zo zijn als er in de ogen van de geldverstrekker een risico is dat je de hypotheek niet kunt betalen of dat de waarde van de woning te laag is. Hiervoor hoeven ze geen reden op te geven, maar vaak is het een korte brief waarin ze dat vermelden.

  Wat is het renteaanbod?
  Het renteaanbod (in de volksmond ook wel offerte genoemd) bevat het maximaal te lenen bedrag, de rente, de rentevaste periode en een lijst met aan te leveren stukken. Daarnaast is de uiterste datum voor het inleveren van de stukken in het renteaanbod opgenomen. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan het renteaanbod.

  Bindende offerte
  Als de geldverstrekker alle stukken heeft ontvangen en geaccordeerd, ontvang je een bindend aanbod, dit is de eigenlijke offerte. Deze offerte ontvang je dus achteraf. Als de klant de offerte tekent, zijn de hypotheek en de geldlening direct rond. Er zijn ook geldverstrekkers die niet werken met een renteaanbod, maar direct een bindende offerte aanbieden.

  Voorbehouden hypotheekofferte

  In de hypotheekofferte kunnen 'voorbehouden' staan. Wanneer dit zo is, dan weet je niet zeker of alles doorgaat op de datum waarop de overdracht van de woning plaatsvindt. Om welke 'voorbehouden' kan het dan gaan?

  • Overleg van de koopovereenkomst
  • Overhandigen van inkomensgegevens
  • Er moet nog getoetst worden bij het BKR
  • De hypotheekverstrekker heeft nog niet alle benodigde papieren in huis
  • Bij een levensverzekering: er moet nog een medische keuring plaatsvinden
  • Het huis is nog niet getaxeerd

  En als ik wil annuleren?

  Mocht je een hypotheekofferte bij nader inzien annuleren, dan rekent een adviseur wel kosten. Informeer daar altijd naar bij je adviseur. Je wilt immers ook kijken welke hypotheek aanbieder het voordeligst is en de laagste hypotheekrente biedt.

   

Heeft deze informatie je geholpen?