Welke hypotheekvorm past bij mij?

Met ‘hypotheekvorm’ bedoelen we de manier waarop je de hypotheek aflost en vermogen opbouwt. En dat kan op allerlei verschillende manieren. De hypotheekvorm die bij jou past, is onder andere afhankelijk van de mate van risico die je bereid bent te lopen.

Annuïtair of lineair?

Voor nieuwe hypotheken geldt sinds 2013 de aflosverplichting. Dit betekent dat je bij een nieuw afgesloten hypotheek direct moet starten met aflossen. Verhoog je een bestaande hypotheek, dan geldt dat ook voor het deel wat boven de oude hypotheek uitkomt. Anders heb je namelijk geen recht op hypotheekrenteaftrek.

Recht op hypotheekrenteaftrek

Daardoor zijn eigenlijk alleen de lineaire hypotheek en annuïteitenhypotheek interessant. Maar dat betekent niet dat je de andere hypotheekvormen niet kunt afsluiten. Sterker nog, soms is het juist gunstiger om bijvoorbeeld voor een aflossingsvrije hypotheek te kiezen. Een adviseur zoekt dit voor jou uit.

Heb je nog een ‘oude’ hypotheek in een andere vorm dan lineair of annuïtair? Als je gaat verhuizen of oversluiten, kun je die meestal tegen bepaalde voorwaarden meenemen.

Andere hypotheekvormen zijn:

Advies over hypotheekvormen

Welke hypotheekvorm of combinatie van vormen uiteindelijk het beste bij je past, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Maar voor welke hypotheekvorm je ook kiest, je betaalt altijd rente en kosten voor het afsluiten van een hypotheek. Direct of indirect.

Lees ook:

Klaar voor de volgende stap?

Altijd als eerste op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen en nieuwtjes op het gebied van hypotheken, verzekeren en financieel advies? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Feedback