Hoe kan ik mijn hypotheeklasten verlagen?

Vind je de hypotheeklasten te hoog? Er zijn een aantal manieren om daar wat aan te doen, zeker nu de hypotheekrente zo laag is.

Hypotheek oversluiten

Je kunt wellicht je hypotheek oversluiten. Je zet dan je oude hypotheek in zijn geheel over naar een andere geldverstrekker. Je kiest een nieuwe rentevaste periode en krijgt een nieuwe hypotheekrente. Lees meer over hypotheek oversluiten.

Oversluiten is niet gratis. Je maakt altijd kosten en als je rentevaste periode nog niet afgelopen is, moet je dikwijls nog een boete betalen. Besparen via oversluiten is dus alleen een optie als je meer gaat besparen dat je aan kosten plus boete moet betalen. Een adviseur maakt van te voren altijd een rekensom voor je.

Je kunt zelf alvast een snelle, indicatieve berekening maken.

Rentemiddeling

Is oversluiten voor jou geen optie? Denk dan aan rentemiddeling. Je behoud je hypotheek en blijft bij dezelfde geldverstrekker, maar spreekt alleen een nieuw rentetarief af. Deze komt tussen de oude rente en actuele rente te liggen. Je gaat direct besparen. Lees meer over rentemiddeling.

Renteopslag verlagen

Was je hypotheek hoger dan de waarde van de woning? Grote kans dat je renteopslag betaalt, een soort toeslag op de hypotheekrente. Maar als je intussen al aardig wat afgelost hebt en je huis eventueel meer waard geworden is, dan kun je je geldverstrekker soms vragen om de opslag te verlagen. Lees meer over renteopslag verlagen.

Wat is voor mij verstandig?

Dit zijn drie veelgekozen opties, maar je kunt ook denken aan extra aflossenoverstappen van overlijdensrisicoverzekering of zelfs de aflosvorm van je hypotheek veranderen. Kortom: als je lagere hypotheeklasten wilt, dan is er meestal wel wat mogelijk. Een adviseur zoekt graag voor je uit of jouw hypotheeklasten omlaag kunnen en hoe dat dan het beste geregeld kan worden.

Lees ook:

Klaar voor de volgende stap?

Altijd als eerste op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen en nieuwtjes op het gebied van hypotheken, verzekeren en financieel advies? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Feedback